Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.01.2011.
12:26
Z. Tmušić - Vesti A

Glavobolja zbog šljivovice

Zdravo, prijatelji, jesam li vam nedostajao? - bilo je prvo pitanje koje je slavni ruski reditelj Nikita Sergejevič Mihalkov postavio svojim domaćnima kada je petog dana muzičkog i filmskog festivala Kustendorf sleteo helikopterom na Mokru Goru. Koji trenutka kasnije, praćeni desetinama kamera i fotoaparata, dobitnik Oskara za film "Varljivo sunce" i Zlatnog lava za "Urgu" i njegov prijatelj i domaćin Emir Kusturica uputili su se na čašicu razgovora i domaće rakije.

Lek protiv gripa Posetioci uživali u vrućoj rakiji

Tako je to bilo ovih dana u Drvengradu u Mokroj Gori. Svaki dan velika crna gvozdena ptica donosila je na brdo Mećavnik ponekog gosta iz sveta filma, a desetine kamermana i fotoreportera laktovima su tražili mesto za snimanje ispod terase velelepne drvene kuće gazde Drvengrada - Emira Kusturice.

Jači od hladnoće: Gosti uživali u Drvengradu

A, među kamermanima ubedljivo su najratoborniji bili Kinezi koji su za nacionalnu televiziju snimali veliku reportažu o četvrtom Kustendorfu. Istina, nisu se dali ni snimatelj i glumci Milena Predić i Maša Dakić koji pod nadzorom glumca i producenta Zorana Cvijanovića snimaju igrano-dokumentarni film "Kako mi je Kustendorf promenio život".

Dokumentarac o festivalu snimala je i mlada rediteljka rodom iz Madrida Klea Viljanuevaza. Ona je student režije u Londonu i snima dokumentarni film za BBC. Klea kaže da je oduševljena ambijentom u kojem se događa festival:

- Svi su ušuškani u ovom malom mestu, nema hiljadu fotografa, glamura, možeš da sediš u restoranu, a pored tebe Kusturica. Dobro je što je ovaj festival još "underground" a ne "mainstream" i što je Kusturica uspeo to da održi na jednom ljudskom nivou - primetila je mlada rediteljka.

Meksički glumac i reditelj Gael Garsija Bernal sa Kusturicom

Na brdu Mećavnik filmove su predstavili mladi autori iz 12 zemalja, radile filmske radionice, u kasnim večernjim satima počinjali su muzički koncerti, a među drvengradskim ulicama kruže priče da je buknulo nekoliko ljubavi.

Oduševljen Drvengradom: Mihalkov sa Kusturicom

Iako će većina učesnika i brojnih gostiju festivala reći da su u Drvengrad došli zbog filma, brojne slike sa lica mesta svedoče da su srpski specijaliteti iz kuhinja i podruma ugrozili lidersku poziciju filma.


- Obožavam srpsku kuhinju i šljivovicu. Jedino posle imam problema sa spavanjem. Bole i glava i stomak! - požalila se član žirija, Amerikanka, Sara Drajver.

Domaćin festivala Emir Kusturica jedva je uspevao da ispuni sve želje gostiju, među kojima i Iranaca da nauče da skijaju na Kustinom skijalištu Iver.


- Sve je pod kontrolom. Ovako nešto ne događa se danas u svetu! - kaže Kusturica u prolazu. Posebnu pažnju dama na festivalu privukao je meksički glumac i režiser Gael Garsija Bernal, koji je kratko rekao: "Došao sam da uživam."
 

Hvala Kusturici


A, dole, u selu Mokra Gora, u kafanama i na ulici nigde žive duše. Tek poneki prolaznik prokomentariše događaje kod Kuste.


- Kakav je ono narod na brdu kad celu noć banči i ne spava? - pita se kroz smeh lokalni šaljivdžija Mikan, a njegov prijatelj Ratko kaže da je Kusturica učinio najbolji potez na svetu:


- E, vala, hvala mu što nam je skinuo muku sa vrata. Sve su govorili da smo mi Mokrogorci najveće pijandure i izelice. Eno, idite gore na brdo i videćete da ima i gorih od nas!


Želja Mihalkova


Nakon što je drugi put u poslednje četiri godine sleteo na Mećavnik i zanoćio u Drvengradu, Mihalkov se zahvalio domaćinu i priznao novinarima:


- Hvala vam na srdačnoj dobrodošlici ovde u Drvengradu. Verujte, i ja bih želeo nešto slično da izgradim u mojoj zemlji, ali nikako da nađem vremena. Evo, ovde u Drvengradu će biti sada moja hacijenda u kojoj ću raditi montažu trećeg dela "Varljivog sunca", jer kao što verovatno znate, reč je o trilogiji - otkrio je Mihalkov.

 

Ugojio se Makunja


Pored brojnih filmskih ostvarenja, ovogodišnji Kustendorf obeležio je nastup simpatičnog benda iz Tanzanije - "N'Goma Afrika". Vođa ovog benda Ebrahim Makunja je svaku pesmu započinjao i završavao sa "Oje Serbija!" (Živela Srbija), što mu je odmah donelo titulu "najvećeg srpskog nacionaliste u Africi".


- Imamo veliki problem! U Srbiju smo došli ravnih stomaka, a otići ćemo debeli - požalio se Makunja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online