Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.12.2010.
04:44
Vestionline A

Premijera filma ''Montevideo, bog te video''

Rediteljski debi poznatog glumca Dragana Bjelogrlića, film "Montevideo, bog te video", večeras je premijerno prikazan beogradskoj publici u punoj dvorani Sava Centra.

Za februar je najavljen početak snimanja drugog filma u Montevideu, koji će pratiti Svetsko prvenstvo u Urugvaju


Premijeri je prisustvovao veliki broj poznatih ličnosti iz javnog, sportskog, kulturnog i političkog života, među kojima i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, predstavnici sportskih klubova, ali i potomci fudbalera koji su 1930. godine na prvom Svetskom prvenstvu osvojili treće mesto.


Svečanost je upotpunio Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", koji je svirao kompozicije iz filma slovenačkog sastava "Manjifiko", a epohu su dočarali statisti u kostimima.

Glavni protagonisti i reditelj Dragan Bjelogrlić


Glumci su na premijeru došli u improvizovanom tramvaju iz tridesetih godina prošlog veka, a zatim zelenom stazom prošetali kroz fudbalski gol do stepeništa u salu.


Veliku autorsku i glumačku ekipu oduševljena publika je pozdravila dugim aplauzom.


Film, koji govori o istorijskom uspehu naše fudbalske reprezentacije na prvom Svetskom prvenstvu, u Montevideu 1930. godine, rađen je po motivima istoimene knjige Vladimira Stankovića, a scenario je napisao Srđan Dragojević, zajedno sa Rankom Božićem.


"Montevideo, Bog te video" nostalgična je priča o mladim fudbalerima, koji će u godinama nakon prvog Mondijala postati istinske zvezde i idoli srpskog naroda, a neki među njima i najveća imena u istoriji srpskog fudbala.


Ova istorijska melodrama prikazuje jedan drugačiji Beograd, vreme kada se nije živelo od fudbala, nego za fudbal, eru drugačijih snova i vrednosti od onih koje poznaju današnje generacije, a u kome su stasavale kasnije legende srpskog sporta Blagoje Marjanović - Moša i Aleksandar Tirnanić - Tirke.


Stari gradski tramvaj, konjske zaprege, stari automobili, tezge sa voćem i povrćem, kolica sa bonbonama, kroz fotografiju Gorana Volarevića oživljavaju duh Beograda pre 80 godina.


Detaljno napravljena raskošna scenografija Nemanje Petrovića - uske ulice, prizemne kuće, starinske ulične svetiljke, berbernica, kafana, autentično dočarava jedan od najstarijih beogradskih kvartova, Čuburu, u kojoj je tih dana bilo veoma živo i svi su govorili o fudbalu.


Pored već afirmisanih imena Vojina Ćetkovića, Nikole Đurička, Milutina Karadžića, Nebojše Ilića, Branislava Brstine, Sergeja Trifunovića, Srđana Todorovića, Slobodana Bode Ninkovića, Anite Mančić, u filmu se pojavljuje plejada veoma dobrih mladih glumaca, među kojima je mnogo debitanata.


U prvom planu su fudbaleri jugoslovenske reprezentacije, koji su se odlicno snašli i pred kamerama i u fudbalu: Miloš Biković, Petar Strugar, Andrija Kuzmanović, Aleksanadr Radojičić, Uroš Jovčić, Nenad Heraković, Ivan Zekić, Bojan Krivokapić, Rade Ćosić, Milan Nikitović, Aleksandar Filimonović i Viktor Savić.


Publika je najvećim aplauzom pozdravila 13.godišnjeg Predraga Vasića, koji posle uloge u Dragojevićevom filmu "Sveti Georgije ubiva aždahu", u novom ostvarenju tumači lik malog Stanoja, siročeta, najboljeg Tirketovog prijatelja, koji je ujedno i narator u filmu, svedok svih dešavanja te 1930. godine.


Film je premijerno prikazan juče u Zvečanu, a narednih dana biće priređene projekcije u Nišu, Kragujevcu, Vranju, Pirotu, Paraćinu.


Želja autora je da film vidi što veći broj ljudi širom Srbije, zbog čega se u gradovima bez bioskopa ugovaraju sale za projekcije.


Do sada je snimljeno i devet epizoda istoimene televizijske serije.


Za februar je najavljen početak snimanja drugog filma u Montevideu, koji će pratiti Svetsko prvenstvo u Urugvaju.

Gosti na premijeri

 

Na premijeru filma došli su premijer Mirko Cvetković, ministar policije Ivica Dačić, Mlađan Dinkić, ministar kulture Nebojša Bradić, gradonačelnik Dragan Đilas, političari Nenad Čanak i Zoran Živković.


Došli su i Dragan Džajić, Marko Nikolić, Jovan Memedović, Sergej i Bane Trifunović sa roditeljima, Milorad Mandić Manda, Aida Alilović.


U publici su bili i direktor Filharmonije Ivan Tasovac, Predrag Danilović, reditelj Milorad Milinković, Aleksandar Srećković Kubura, Milan Karadžić, Kokan Mladenović, reditelj Duško Kovačević, voditeljka Maja Nikolić, rukometaš Igor Butulija, glumac Goran Radaković, Ivan i Milica Zarić, Borka Tomović.


Film je odgledao i fudbalski trener Ljubiša Tumbaković, kao i mnogi drugi.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online