Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.09.2010.
16:10
V. Tasić - Vesti A

Teško zemlji u kojoj je "Insomnija" hit

Jedan od najuspešnijih muzičkih autora, koji je napisao brojne hitove pop i folk muzike Dragan Brajović Braja (44) veruje da je došlo bolje vreme za našu muziku. Kako objašnjava, nema nikakvog konkretnog razloga da bude optimista, ali pošto je sve toliko palo da nema gde dalje, stvari će morati da krenu nabolje.

Kakva država, takva i muzika: Dragan Brajović Braja

- Siguran sam da će se pop muzika početi malo da se uzdiže. Što se tiče folka, nisam siguran da će se to desiti tako brzo kao s popom, ali i tu se mora nešto pomeriti.

Jednostavno, došlo je vreme da se promene neke sistemske stvari u državi, pa će se to odraziti i na muziku. Muzika nam je onakva kakva nam je i država - kaže Braja.
 

Da li vam je muka kad čujete pojedine pesme?
- Naravno da mi je muka i to vrlo često. Snimaju se takve gluposti da čovek ne može da poveruje da je neko smislio nešto tako besmisleno.

Generalno, taj trend besmislenih pesama je apsolutno dominantan. Sve su neke vaćaroške kombinacije koje nemaju veze sa bilo čim. Ne znam definiciju za takve pesmičice koje imaju miris i ukus usoljenog opanka!
 

Nemam konkurenciju


Bije vas glas monopoliste na estradi, pa se pojedine vaše kolege žale da ne mogu da priđu pevačima od vas?
- Ma kakav crni monopol! Dokaz je i to što moje pesme najčešće nisu na vodećim pozicijama na albumima. Meni je žao što nemam konkurenciju, a za to nisam kriv. Nikome ne branim da piše bolje pesme od mojih - kaže Braja.

Brojni kompozitori se trude da naprave nešto originalno, a onda se pojavi Ekrem Jevrić, otpeva "Kuća, pos'o" i postane fenomen. Kako gledate na to?
- Rekoh vam da nije vreme za pametne pesme. Tužno je kada u jednoj zemlji Ekrem Jevrić može da bude fenomen, "Insomnija" veliki hit, a Partizan uđe u Ligu šampiona!
 

Današnja muzika u Srbiji mnoge zasmejava, a mnogi plaču ali od muke?
- Uvek čovek može da sedne i da plače od muke. Dođe i meni, ali me kratko drži jer ipak idem dalje. Činjenica je da u današnjoj muzici ima mnogo toga čemu se ljudi smeju.

Mi smo usred velikog nevremena koje tutnji kao cunami na estradi. Protutnjaće, opustošiće mnogo toga, pa će ostati prostora za gradnju i biće posla za mnoge.
 

Zašto i vi ne napišete neku štos-pesmičicu da zasmejete publiku?
- Moji standardi su drugačiji i ne umem da pišem takve pesme. Dobro znam da ovo nije vreme za "pametne" pesme. Usred "farmizacije naroda", nije prikladno praviti pesme koje imaju priču, sadržaj, poetiku i sve ono što pesmu čini pesmom.
 

Šta mislite, kako će proći nove pesme vaše kume Nataše Bekvalac?
- Ne znam, videćemo. Bojim se da to nisu prepametne pesme za ovo vreme i da možda neće biti shvaćene kako treba.


Prošle sezone niste bili u žiriju za "Zvezde Granda" jer ste, kako rekoste, imali pametnija posla. Hoće li ocenjivati kandidate ove godine?
- Mislim da ću, po svoj prilici, i sada imati pametnija posla.

Sabrana dela o estradi


Pada li vam na pamet da napišete knjigu o estradi?
- Što se tiče materijala, mogao bih da napišem sabrana dela na temu estrade! Toliko toga sam video i doživeo. Imao bih mnogo toga da kažem. Ali, ne bih sada da pišem knjige. Ostaviću to za neko drugo vreme, kad u ovoj zemlji budu prolazile pametne i smislene stvari.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online