Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.09.2010.
12:34
V. Tasić - Vesti A

Smederevac: Nema me na TV jer nisam ulizica

Dragan Pantić Smederevac je ogorčen i besan, pa se sprema da "zabiberi" čorbu mnogima. Kako kaže podneće tužbu protiv opštinskih vlasti u Smederevu i organizatora manifestacije "Smederevska jesen" koji su organizovali veče narodne muzike pod imenom "Smederevo, grade od starina".

Dragan Pantić Smederevac

- Osam godina sam se borio da zaživi muzički festival "Smederevo, grade od starina". Prošle godine konačno je festival održan prvi put, a ja sam ime zaštitio. Lepo sam upozorio organizatore da to ime ne smeju da koriste, ali džaba. Konsultovao sam se advokatom, on će lepo da podnese tužbu i na sudu ću da isteram pravdu - kaže Pantić.

Maramica za brisanje


Ako su takvi stariji pevači, kakve su onda ove mlađe generacije?
- A, kakve bi mogle da budu nego - sačuvaj bože. Naravno, ima izuzetaka. Tim mladima brzo slava udari u glavu. Recimo, ovaj mali Milan Stanković nije loš, ali je umislio da je Pavaroti.

 

Ne shvata da je on, kao i svi, najobičnija papirna maramica za brisanje nosa ili zadnjice, koja se upotrebi i baci! Mnogi se zanose da imaju hitove, jer ih je neko ubedio u to kako bi ih naivne i glupe opelješio. Bruka je kakve se pesme danas pevaju - smatra Pantić.

Šta vi imate od tog festivala?
- Imam jurcanje, glavobolje, plaćanje dažbina... Znam da je to borba sa vetrenjačama, ali ja bih da nešto ostavim ovoj našoj Srbiji. Ne mogu skrštenih ruku da gledam kako se bahato uništava prebogata kulturna baština i naša muzika.

Nepopravljivi sam entuzijasta, želim da taj festival postane tradicija i da neguje muzičko narodno stvaralaštvo, a ne tamo neke kradene i prekrojene tuđe pesme.
 

Prilično ste ljuti - na koga?
- Muka mi je od estrade, strašno je šta se radilo i radi u državnoj kući PGP. Neki su tamo nogama otvarali vrata i glumatali velike zvezde. Ali, njihovo je kratko trajalo. Gde je sada nekada velika zvezda Slavko Banjac koji je bio vrstan pevač?

Gurali su ga, jer je bio u vezi sa ćerkom jednog moćnika. Kada je prestala ta podrška, čovek je pukao skroz! Mnogo je takvih bilo, onih na koje su potrošeni milioni samo zato što su bili nečiji miljenici.
 

Ima li toga i danas?
- Kako da nema! Nije se gotovo ništa promenilo od vremena kada su menjani statuti da bi se na visoke pozicije stavio harmonikaš, muž pevačice koja je imala šest razreda osnovne škole, pa odjednom dobila diplome dva fakulteta. Njen brat, inače priučeni konobar, postao je direktor jednog sektora u istoj kući...

Sada je na jedno od vodećih mesta stavljena pevačica od 60 godina koja nikada nigde nije radila. Sramota! Sve se bojim da je njoj do srpske muzike. Pre je njoj do toga da dobije stan od države. Kao i obično, povlašćeni su oni koji imaju rođake u politici.

Biće igranke na estradi


- Danas su pesme pune bljuvotina, vulgarnosti, psovki. To je jadno i tužno. Normalnog čoveka je sramota da to sluša sa porodicom. Sedamdest posto ljudi koji se danas bave muzikom su nepismeni i polupismeni ljudi. Nemaju pojma šta su akcenti, dikcija... Oni, jadni, ni ne znaju da ne znaju ništa! Ali, i tome će doći kraj. Pazite šta pričam - počistiće se sve to i mnogo će vesela igranka da bude na srpskoj estradnoj sceni!

Veliki ste borac za očuvanje tradicije, ali vas nema u emisijama koje neguju ovu vrstu muzike?
- Nema me, jer sam daleko, čak u Smederevu. To mi govore kada ih pitam zašto me ne zovu. Kao da je Smederevo na Marsu. Zaboravili su da sam živ! Nema me, jer nisam poltron, folirant i ulizica. Ali, zato redovno dežurne ulizice kreče u svakoj emisiji. Ali, nema veze, mnogi od njih će da umru kao jadne duše, a ja svoje dostojanstvo ne dam ni za kakve pare.

Sahranio živog čoveka


- Neki se samo foliraju da su veliki borci za očuvanje srpske tradicije. Recimo, Raša Pavlović je snimio pesmu "Smederevo, grade od starina" i potpisao je kao narodnu pesmu. Nema čovek pojma da je autor pesme Jovica Petković. On je čovek živ, a Raša ga "sahranio" za života, ni krivog, ni dužnog. To je, brate, čista krađa, bezobrazluk i elementarno neznanje - tvrdi Pantić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online