Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.08.2010.
12:00
O. Ikodinović - Vesti A

"Đurđevdan" na ruskom

Srpski kompozitor Goran Bregović snimio je sa ruskom pevačicom Valerijom rusku verziju jedne od svojih najpopularnijih pesama "Ederlezi", kompoziciju iz filma "Vreme Cigana", reditelja Emira Kusturice, pišu moskovski mediji. Bregovićeva pres služba potvrdila je ovu informaciju, uz obrazloženje da se nova verzija pesme zove "Na Ivana Kupala", a ruski tekst napisala je Valerija.

- Odavno sam hteo da snimim jednu od svojih pesama na ruskom jeziku, zato što smo mi u Srbiji oduvek videli u Rusiji svog starijeg brata i bili smo očarani ruskom kulturom.

Meni se dopala ideja da sada u Rusiji ljudi mogu da pevaju moju pesmu na svom maternjem jeziku, i nadam se da smo Valerija i ja uspeli da napravimo pesmu koja će se svideti ruskom narodu - rekao je Bregović u svom saopštenju.
 

Valerija

Srpski kompozitor i ruska pevačica upoznali su se tokom jedne od Bregovićevih poseta Moskvi.

U početku su planirali da Valerija otpeva neku od njegovih pesama na koncertu u Moskvi, koji će se održati 15. oktobra ove godine, ali tada se rodila i ideja o većoj saradnji, i snimanju pesme na ruskom jeziku.


Valerija kaže da je pred njom bio "težak zadatak".


- Pri prevodu sa starociganskog na ruski jezik trebalo je sačuvati lirsku notu u tekstu. U originalnoj verziji peva se o prazniku Đurđevdan o kojem se kod nas u Rusiji ništa ne zna.

Zato sam rešila da u ruskoj verziji napišem tekst o Ivanu Kupale (praznik Slovena koji slavi sunce i leto). Poklapa se sa rođenjem Jovana Krstitelja. Dobili smo rusku pesmu, ali sa balkanskim koloritom u aranžmanu.


Goran je bio zadovoljan - otkrila je Valerija.


Pesma je snimljena u rekordnom roku, Valerija je napisala tekst za nekoliko dana, a zatim je vokal snimljen u Moskvi, u Bregovićevom prisustvu. Snimanje muzike obavljeno je kasnije, u kompozitorovom studiju u Beogradu, uz učešće njegovog orkestra.

Prisećajući se rada sa Bregovićem, Valerija je rekla da je on sve vreme sedeo u studiju i pažljivo je slušao dok je pevala. Na kraju joj je samo rekao da mu se sviđa. Moguće je da će se nova pesma čuti već u oktobru za vreme velike turneje Gorana Bregovića i njegovog orkestra. Po njegovim rečima, on je rad da vidi više ruskih gradova i da proputuje po Rusiji.

U oktobru veliki moskovski koncert


Goran Bregović je rado viđen gost u ruskoj prestonici. Uz Emira Kusturicu i njegov "No smoking orchestar", Brega je jedan od retkih srpskih umetnika koji puni dvorane i stadione kad god nastupa u Rusiji. Uveliko se već po Moskvi mogu videti bilbordi koji najavljuju Bregovićev sledeći koncert, zakazan za 15. oktobar ove godine. On će sa svojim "Orkestrom za svadbe i sahrane" nastupiti u "Krokus Siti Holu", a cene ulaznica kreću se od 1.300 do 9.000 rubalja, odnosno, od oko 30 do 230 evra.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online