Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.08.2010.
12:00
J. Antonijević - Vesti A

Svi su zaštićeni osim kompozitora

Privredni sud u Beogradu pre nekoliko dana doneo je prvostepenu, nepravosnažnu presudu prema kojoj je RTS u obavezi da plati autorima SOKOJ-a naknadu za emitovanje muzičkih dela u iznosu od 136 miliona dinara (oko 1.300.000 evra) kao i kamatu na tu sumu novca od 2007. godine do danas. Aleksandar Tijanić, generalni direktor RTS-a nazvao je ovu odluku suda skandaloznom i rekao da njegova kuća neće platiti kaznu, po cenu da on završi u zatvoru!

Ova vest na estradi je primljena sa rezervom. Miša Mijatović, kompozitor koji dobija nadoknadu na ime autorskih prava je i muzički urednik PGP-RTS-a, pa je u nezgodnoj poziciji da komentariše, ali priznaje da je odluka suda očekivana.


- Presuda Privrednog suda je, moram priznati, bila očekivana. Suma je visoka, a što se tiče Tijanićeve izjave nisam u toku, jer ste me zatekli na godišnjem odmoru - rekao je Miša. Njegov kolega i kompozitor Dragan Aleksandrić ima drugačije mišljenje.


- To jeste ozbiljna suma novca, ali to je najobičniji dug koji nije bio izmiren. Strašno je što su svi zaštićeni, samo mi nismo - jadikuje Aleksandra i može samo da se očekuje. Takav čovek ne postoji na svetu. Kakva je ovo država kad on može da daje takve izjave.


Zoran Dašić Daša, kompozitor brojnih hitova za grupu "Legende", ali i jedan od muzičkih urednika u Javnom servisu RTS-a priznaje da mu ništa nije jasno.


- Zaista sam u nezgodnoj situaciji i sve što budem rekao neće valjati, zato ću se uzdržati od komentara. Mada, pravo da vam kažem voleo bih da dobijem malo parica i od SOKOJ-a pogotovo u ova današnja vremena.


Merima Njegomir, pevačica i urednik narodne muzike u RTS-u, bila je kratka.
- Ne znam ništa o tome, nisam član SOKOJ-a, to bi trebalo da brine kompozitore, a ne nas pevače. Ne tiče me se.


S druge strane Momčilo Bajagić Bajaga smatra da bi zakon trebalo da bude isti za sve, da presuda kada postane punovažna mora da se ispoštuje, a zaostali dug plati. Miroslav Ilić smatra da se SOKOJ okomio na RTS, a nije mu jasno zašto.


- Pokušavam da prodrem u suštinu cele te priče. Sve televizije bi trebalo da plaćaju, ne vidim zašto su se okomili samo na RTS i zašto bi samo oni trebalo da plate. Ali, moram priznati da sam zapanjen saznanjem da duguju toliko novca, da RTS nije ništa uplaćivao i da je dozvolio da se nagomilaju uz dug još i kamate.
 

Legalizacija muzike


U želji da podstaknu redovno izmirivanje obaveza prema SOKOJ-u koji isplaćuje autore, pre nekoliko meseci ova organizacija je pokrenula kampanju "Uživajte u legalnoj muzici".

 

U organizaciji muzičkih autora Srbije podsećaju da je muzika zakonom zaštićeno autorsko delo koje pripada autoru - stvaraocu i da je svako protivzakonito korišćenje - krađa.

 

I dok najbogatije televizijske stanice često izbegavaju izmirivanje svojih obaveza, privredni subjekti, poput frizerskih salona, redovno i bez pogovora plaćaju SOKOJ-u svoj deo obaveza za korišćenje muzike.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online