Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.07.2010.
17:41

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Odžaklijevska: Pre braka ugovor o razvodu

Radio Skoplje organizovalo je 1969. audiciju za mlade neafirmisane pevače i pevačice. Pred žiri je izašla 15-godišnjakinja Maja Odžaklijevska i rekla da će otpevati pesmu "Džesterdadž" od "Bitlsa" koju je na svom repertoaru imala i pevačica Josipa Lisac. Klavirista je počeo da prebira po dirkama, devojčica je zapevala, ali je mlatarala rukama, nogama i glavom kopirajući Josipine scenske pokrete.

Članovi žirija su je gledali u čudu, a onda počeli neobuzdano da se smeju. Devojčica je prekinula pesmu i besno upitala: "Šta je smešno, je l' ja ne znam da pevam?" Članovi žirija su prestali da se smeju, a jedan od njih je rekao: "Pevaj, ali nemoj da mašeš rukama, samo ne mrdaj, molim te!"
 

 

- Nastavila sam da pevam, ukočena kao da su mi vezali ruke i noge, ali su mi oči bile kao na zejtinu, prelazila sam preko lica članova žirija plašeći se da ne počnu ponovo da se smeju. Na kraju su me nagradili aplauzom. Kako i ne bi, već tada sam imala glas u raspona od tri i po oktave, mogla sam da otpevam bilo koju opersku ariju, ali mi je Josipa bila uzor, trudila sam se da ličim i vokalno i scenski na nju - seća se Maja Odžaklijevska audicije i prijema u Radio Skoplje gde je posle toga snimila nekoliko najtežih makedonskih izvornih narodnih pesama za fonoteku.

Život u Švedskoj

Rodila se u Skoplju 21. aprila 1954. Otac joj je bio slikar, a majka glumica u skopskom Narodnom pozorištu. Kada su joj se roditelji razveli, sa majkom i starijom sestrom živela je nekoliko godina u Švedskoj, gde je završila osnovnu školu, a potom muzičku gimnaziju u Beogradu. Maja je prisutna na domaćoj estradnoj sceni skoro četiri decenije. Iako je snimila samo osam singlova i dva albuma ("Biće sve u redu" i "Bele njive") za PGP RTS, važi za pevačicu kojoj je gotovo svaka pesma bila hit. Učestvovala je na svim festivalima zabavne muzike u bivšoj Jugoslaviji i redovno dobijala prve nagrade za interpretaciju i nagrade publike. Televizijski gledaoci iz Srbije, ali i dijaspore imali su priliku da dobro upoznaju Odžaklijevsku kao učesnicu "Farme". Tokom glasanja je, kažu obavešteni, dobila značajnu podršku iz dijaspore.
 

- Znam i zašto, naši ljudi, gastarbajteri, još uvek slušaju i pamte pesmu "Daljine" koju sam otpevala 1979. na festivalu "Beogradsko proleće" i koja je bila njima namenjena. Plakala sam dok sam je pevala, a plakali su i naši iseljenici sa mnom - veli Maja.
Priča da je imala srećno detinjstvo dok su njeni otac i majka bili u braku.
 

- Počela sam da pevam kad sam imala četiri godine, majka me je vodala kod svojih prijateljica, pevala sam im i kao nagradu dobijala slatkiše. Život u Švedskoj sa majkom i sestrom nije bio lak, majka glumica radila je kao krojačica scenske garderobe, borila se za goli život, nije joj bilo do moje pesme. Kad sam napunila 14 godina vratili smo se u Skoplje. Otac se ponovo oženio i preselio u Beograd. Pevala sam i sanjarila da postanem poznata operska pevačica, pa sam upisala u Skoplju muzičku gimnaziju. Međutim, volela sam i zabavnu muziku, Josipu Lisac i Terezu Kesoviju, a audicija u Radio Skoplju bila je presudna da odlučim da okušam sreću u zabavnjačkim vodama.

Pobeda u "Maksimetru"

Kompozitor Radoslav Grajić je saznao za Maju i ponudio joj da se takmiči u njegovoj radio emisiji "Maksimetar" na Radio Beogradu. Pobeda u emisiji značila je i snimanje ploče.
 

- Majka nije bila za to, za nju su pevačice bile pevaljke. Rešila sam zbog toga da pobegnem od kuće. Bilo je 1970. godine. Spakovala sam stvari i bez pozdrava sa majkom se preselila u Beograd kod oca i njegove druge žene. Nastupila sam i pobedila u "Maksimetru", upisala se u srednju muzičku školu "Vatroslav Lisinski", na odsek solo pevanja. Mislila sam da je svet moj, ali nije bilo baš tako.
 

Maji se otima uzdah. Sećanja na period odrastanja protkana su i srećom i tugom. Stasavala je i kao ličnost i kao pevačica, ali kaže da je trebalo da prođe decenija i po da bi se na pravi način otisnula estradnim vodama koje su tada, u staroj Jugi, bile muzički okean.
 

- Bila sam krhka i osetljiva, a oko mene su bile pirane, muškarci koji su u meni gledali samo mlado meso koje su želeli da probaju. Nudili su mi munjevitu karijeru, ali preko kreveta, svaku takvu ponudu sam odbolovala. Važila sam za lepoticu, ali je to bio mač sa dve oštrice, tek tada sam shvatila šta je majka pokušavala da mi kaže. Pobeđivala sam na festivalima, ali snimanje albuma nisam želela da plaćam ni na koji način. A prava Maja Odžaklijevska i pop zvezda postala sam zahvaljujući poznanstvu i saradnji sa kompozitorom Sanjom Ilićem i rokerom i pesnikom Borom Đorđevićem. Kasnije sam sarađivala i sa Slobom Markovićem, Kornelijem Kovačom, Marinom Tucaković, Radetom Radivojevićem, oni su napravili moje najveće hitove i izbacili me u sam estradni vrh.
 

Razloga što joj diskografija nije bogata je mnogo, kaže ona. U njih spadaju i tri promašena braka sa muškarcima kojima nikada, prilikom intervjua, nije pomenula imena i čime su se bavili. U prvom braku rodila je ćerku Teu, a sa drugim mužem dobila mlađu Andreu.

Album za unuka

- Moji muškarci su moja intima, moji uspesi i promašaji koje čuvam duboko u sebi. Svaki brak je za mene bio svetinja, prestajala sam da budem pevačica i bila majka svojim ćerkama, domaćica i ljubavnica svojim muževima. Mogu samo da vam kažem da sam sa prvim suprugom imala loše iskustvo kad smo se razvodili, suđenje je bilo maratonsko. Zato sam pred venčanje sa drugim zatražila da unapred potpišemo i overimo papir o sporazumnom razvodu braka! Kao da sam predosećala, napravila sam ugovor o razvodu, pa se tek onda venčala i došlo je do razvoda, ali nije bilo potezanja po sudovima. Dokument da sam opet slobodna žena dobila sam u roku od 15 minuta. Sa trećim mužem nije bilo potpisivanja nikakvih papira, ni bračnih ni vanbračnih, iako i život sa njim smatram kao brak - smeje se Maja.
 

Iako je već ušla u šestu deceniju života i postala baka, jer joj je ćerka Tea početkom ove godine podarila unuka Luku, odlučila je da ponovo uđe u studio i snimi album. Biće to poklon Luki koga obožava.
 

- Prošla sam sito i rešeto u životu, gledaoci "Farme" su videli ko sam, sa smehom sam prihvatila sve tračeve poput onih da sam se zaljubila u Ivana Fecea Firčija, da sam fatalna ženska... Sada prema muškarcima koji to zaslužuju osećam samo iskreno poštovanje, ali to ne znači da me srce neće povući za nekim muškim očima, žena sam od krvi i mesa - iskrena je Maja Odžaklijevska.

Na "Farmu" ušla zbog novca

- Verovala sam da će mi rođenje unuka pomoći da prebrodim sve krize na "Farmi", ali se pokazalo da sam ostala ranjiva. Mogu da priznam da sam na "Farmu" ušla zbog novca. Andrea je neudata i drugarica mi je, savetuje me kada su muškarci u pitanju, kao da je ona meni mama. Bila sam šokirana kada je Andrea ostala u drugom stanju i rodila Luku, mislila sam kakva će ona majka da bude sa 25 godina? Ja sam nju rodila mnogo kasnije. Pokazalo se da je moja Andrea prava mama i da će Luka biti srećno dete pored nje i oca.


Upamćena po ulozi Koštane

Pored hit pesama, ostala je upamćena i po ulozi Koštane koju je u Narodnom pozorištu u Beogradu igrala punih pet godina.
- Tu ulogu su mi ponudili već kada sam bila učenica Muzičke gimnazije "Lisinski" u Beogradu. Nisam ni mogla ni smela da je prihvatim. Ali, prihvatila sam je 1983. kada sam već bila formirana i kao ličnost i kao pevačica. Radila sam sa ekipom vrhunskim glumaca, pevala i učila da glumim. Dok sam bila Koštana, nijedna predstava nije zbog mene otkazana. Sećam se da sam uoči jedne predstave saznala da mi je otac umro, pozorišna ekipa je htela da otkaže predstavu, ali ja nisam dala. Kako sam pevala te večeri, samo moje srce zna.


Sa Oliverom Dragojevićem obišla svet

U medijima se vrlo često kao Majini fatalni muškarci pominju Bora Đorđević i Oliver Dragojević. Maja se uvek nasmeje kada ih upitate za njih dvojicu i kaže:
- Sa Oliverom sam bila samo prijatelj, redovno sam bila gost na njegovim koncertima dok Jugoslavija nije pukla, a obišla sam sa njim i svet, gostovala širom Evrope, Amerike i Australije. Bora je bio muškarac iz moje mladosti, ali ostajem dosledna sebi da ne pričam o svojim vezama. U listu "Gazeta" sam svojevremeno pročitala da sam bila u vezi sa Borom i navodno izjavila njihovom novinaru: "Tačno je da sam bila u vezi sa Borom godinu dana, voleli se jesmo, ali ne mogu da potvrdim da li sam bila njegova velika ljubav. On svakako moja jeste"... Liči li na mene da dajem takve izjave? A kakva je bila Borina i moja veza, neka ostane opet na pretpostavkama nadobudnih novinara koji misle da sve znaju - veli Maja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online