Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.07.2018.
08:08
S. Đurić - Vesti A

Deca bitnija od predrasuda

Za mnoge je vantelesna oplodnja još uvek tabu tema. Međutim, mnoge poznate ličnosti su o svojim iskustvima, borbama i pobedama da dobiju potomstvo otvoreno pričale.

Z. K. Munja
Seka Aleksić sa suprugom Veljkom (Foto: Arhiva)

Folk pevačica Svetlana Ceca Ražnatović davno je pričala o podvrgavanju vantelesnoj oplodnji, u želji da se ostvari kao majka, te je na ovaj način dobila naslednika Veljka Ražnatovića.

- Imala sam samo 22 godine kad sam otkrila da imam problem da zatrudnim, pa sam se opredelila za program vantelesne oplodnje u bolnici Narodni front, kod doktora Milenka Proročića, koji je izuzetan stručnjak.

Nisu me interesovale predrasude koje su u to vreme vladale u Srbiji, jer sam više od svega želela da dobijem dete. Moj pokojni suprug me je apsolutno podržao i učestvovao sa mnom u kompletnom programu, iako je bilo evidentno da on nije imao problem, budući da je već imao sedmoro dece - izjavila je davno za medije Ceca.

Pevačica grupe Negativ, Ivana Peters oduvek je maštala da postane majka, a ta želja ispunila joj se pre 12 godina kada je na svet donela devojčicu Saru.

- Imala sam policistične jajnike i morala sam to da saniram. Posle operacije ostao mi je samo jedan zdrav jajnik i moje šanse da postanem majka postale su još manje. Jedini način da ostanem u drugom stanju bila je vantelesna oplodnja. U svemu sam imala veliku podršku supruga Aleksandra - rekla je svojevremeno Ivana.

Borba za bebu

Nakon teške borbe sa majčinstvom, glumica Anita Mančić se polako miri sa činjenicom da neće imati dece.

- Deset godina vodila sam tešku borbu da postanem majka, nažalost bezuspešno. To je veliki atak na organizam. Telo je počelo da se buni, zato sam odustala od te borbe. Mi živimo u malograđanskoj sredini i neophodno je da pričamo o tome, kao što pričamo o drugim stvarima koje su problem. Razmišljala sam i da usvojim dete i odustala sam od toga - ispričala je za beogradske medije Anita Mančić.

Posle uporne borbe da se ostvari u ulozi majke, pevačici je tu šansu donela vantalesna oplodnja. Pevačica koja je na taj način rodila sina Jakova, u više navrata poručila je mladim parovima da ne odlažu da se ostvare u ulozi roditelja i ako to ne mogu da učine prirodnim putem, da idu na vantelesnu oplodnju.

- Uvek sam otvoreno pričala o tome, ali sam se u jednom trenutku pokajala jer sam trpela veliki pritisak od medija, od ljudi koji su me susretali i govorili mi: "Ne brini se, dobićeš dete".

Ali nekako se stvari dešavaju u pravo vreme, mi možemo da želimo, maštamo, pravimo planove. Za proširenje porodice se ne prave planovi, to se desi kada treba i kada Bog to pošalje. Stekla sam utisak da je kod nas to tabu tema, a to je nešto što ne treba da se krije - poručila je jednom prilikom Seka.

Izabrali već imena

I Goca Tržan, koja iz prvog braka ima 11-godišnju kćerku Lenu, javno govori o ovoj temi i pokušava da se još jednom ostvari kao majka, a koliko je njena želja jaka govori i činjenica da je već izabrala imena za decu.
- Ako dobijemo dečaka zvaće se Vid, ukoliko se rodi devojčica biće Đurđa. Čekanje je pogubno, pogotovo kad uđete u neke godine. Tada je sve mnogo teže i problematičnije. Želim da i drugi shvate da u današnje vreme nije sramota suočiti se sa neplodnošću. Dosta toga nam ne ide naruku. Veliki broj žena ima problem sa supružnicima koji odbijaju da prihvate da su možda oni uzrok steriliteta, pa ih onda štede, pokušavaju sve same da završe, ali ovo je situacija u kojoj su obe strane potrebne. Jedini razlog zbog kojeg pričam o ovome kroz šta trenutno prolazim jeste poruka: ne gubite dragoceno vreme - rekla je Goca za "Gloriju".


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online