Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.07.2010.
12:00
S. Đurić - Vesti A

Tito me oslobodio vojske

Niko iz grupe "Sedmorica mladih" nije bio u JNA zahvaljujući Josipu Brozu, svirali smo stalno na njegovim zabavama, a toliko nas je cenio da nas je pozvao na večeru uoči odlaska na operaciju noge U Sovjetskom Savezu smo prodali više od milion ploča, na tim turnejama smo zarađivali toliko da smo mogli da kupimo po stan Debitovao pesmom "Oj Zoro, oj Zorule" na svadbi na Zvezdari Udvarajući se devojci pao i slomio nogu

Gotovo da nema generacije koja nije čula za Jovu Radovanovića. I danas ovaj 70-godišnjak pleni šarmom i duhovitošću baš kao što je nekad žario i palio sa "Sedmoricom mladih".

Bio je popularan u celoj Evropi, a svirajući klarinet, flautu i saksofon u bendu živeo je kao car. "Sedmorica mladih" punih 15 godina važili su za jedan od četiri najbolja evropska šou ansambala. Kada su prestali sa turnejama, usidrili su se na RTS gde su snimili šou-programe "Sedam plus sedam", "Cirkus Sedam mladih" i "Budite uz nas".

Sve puklo preko noći


- Ansambl "7 mladih" prestao je da nastupa 1990, u vreme raspada velike Jugoslavije. Počeo je rat, Srbiji su bile uvedene sankcije, crveni pasoš je ukinut, nije se moglo van zemlje. Srbija nam je postala tesna, a mi smo navikli na širinu, na Evropu, na turneje... Sve je preko noći puklo. Članovi benda su počeli da se bave drugim poslovima. Bio sam u šoku i nisam znao ni ko sam ni gde sam. Pokušavao sam da sviram sa nekim grupama, ali nije išlo. Odlučio sam da se bavim glumom i komikom. Sva vrata su bila zatvorena. Molio sam ljude da nastupam u TV šou-programima besplatno, da sviram besplatno... Šansu mi je pružio Zoran Predić, u to vreme urednik TV JU info. Kasnije sam na TV Pink dobio svoj šou "Povuci ručnu" i snimljeno je 72 epizode. Ponovo sam počeo da putujem, gostujem u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i Kanadi, Americi i Australiji...


- Još kao klinac sam bio vrlo muzikalan i voleo sam da budem na mestima gde se sviralo i pevalo. Inače sam iz muzičke porodice. Moj stariji brat i ja smo se profesionalno bavili muzikom, mlađi brat je svirao frulu, a sestra pevala. Otac je svirao žičane instrumente, od njega je sve krenulo i to mi je u genima. Nismo bili imućni jer je samo otac radio i mogao sam samo da sanjam o muzičkoj karijeri. U mom komšiluku je stanovao jedan imućni Rom koji je imao klavir.

Družio sam se sa njegovom decom, a on je meni dozvolio da čačkam po klaviru. Tada sam sebe video kao muzičara. Na Zvezdari, gde sam se rodio, moja kuća je bila poslednja, a posle nje kukuruzi. Sećam se da smo kao klinci pušili i da se ne bi osetio duvan odemo u baštu i pojedemo luk.

Dođem kući, a majka bi mi odmah rekla: "Opet si pušio." Dobro sam igrao fudbal, bio sam član školske reprezentacije. U blizini je osnovano sportsko društvo Partizan 22 koje je moj pokojni otac zvao Sokolana. Voleo sam gimnastiku. Odlazio sam u školsku dvoranu da vežbam.

To je za mene bio sport kojim se boriš sam protiv sebe, moraš da budeš bolji od sebe. Gimnastičko umeće mi je bio adut u osvajanju devojaka. Jednom sam to radio na kaldrmi, pao sam i slomio nogu. Posle toga mesec dana sam bio u gipsu. Do 14. godine sam vežbao i osvajao nagrade.
 

Šansa života

Priznaje da nije bio dobar đak, ali je pevao u horu, bio u dramskoj sekciji i svirao frulu na priredbama.


- Frula mi je odredila život. Bio sam na nekoj svadbi u komšiluku i muzičari su svirali pesmu "Oj Zoro, oj Zorule". Drugarima sam rekao da bih znao da odsviram tu pesmu, ali nemam na čemu. Skoknuli su do pijace i kupili mi najjeftiniju frulu. Nisu mogli da veruju kada sam je odsvirao.
 

Obožava unuku Anju


- Mogu da kažem da sam čovek koji je rođen pod srećnom zvezdom. Imam suprugu Koviljku, ćerke bliznakinje, Ivanu i Zoranu i sina Miloša. Miloš je oženjen, koji mi je podario unučicu Anju koju prosto obožavam. Žena mi često u šali kaže da povučem ručnu, ali mislim da još nije vreme za to. Mladalačke penzionerske dane provodim u krugu porodice, gledam televiziju, šetam ili sedim za kompjuterom. Imam svoj večernji program koji izvodim gde me pozovu. Radim i dečje predstave.

U Beogradu su početkom 70-ih godina bile popularne igranke na kojima su uglavnom svirali diksilend ansambli od sedam muzičara. Kada je grupa "7 mladih" uveliko svirala Jova je bio đak muzičke škole koji je lepio njihove postere.


- Do tada sam bio član grupe "Veseli Bendža", u to vreme veoma popularne. Igranke su se održavale u salama Tehnološkog i Mašinskog fakulteta i na Kalemegdanu. Devojke su volele muzičare, ali ja sam bio stidljiv. Srećom, one su trčale za mnom. Prekretnica u mom profesionalnom životu bio poziv članova "7 mladih" da zamenim njihovog klarinetistu koji je otišao u vojsku. Posle toga nam se otvorila mogućnost da gostujemo na Zapadu, gde smo ostali 15 godina. Svidelo nam se kako se tamo radi i zauzeli mesto koje nam je i pripadalo. Tako su radili dok nisu počeli da zasnivaju porodice.


- Mirnu luku smo našli u svojoj zemlji i počeli da snimamo šou-programe za jugoslovensku televiziju, tadašnji TV Beograd. Jovan Ristić je sve pokrenuo. Da bi se napravila serija, snimili smo probni program, kojim je Ristić bio oduševljen. Snimili smo četiri, pa na kraju 20 epizoda. Bile su to emsije "Budite uz nas", "Cirkus 7 mladih", pa serija sa "Kolibrima", gde sam glumio sa Đuzom Stoiljkovićem. Sećam se da smo se Đuza i ja preslišavali i kažemo jednom dečaku dođe da ponovimo tekst zajedno. A on će nama: "To se vas dvojica preslišavajte, ja znam napamet." I sad kad odem u inostranstvo, ljudi mi pominju tu seriju i kažu da bi voleli da postoji još takvih emicija za decu.


U vreme kada je počinjao karijeru, slava je dolazila postepeno jer nije bilo televizije. "Sedmorica mladih" su svirala muziku koja nije imala široku popularnost.

Bum u Nemačkoj


- Danas uđeš na "Farmu" ili u kuću "Velikog brata" i posle toga si zvezda. U moje vreme se popularnost brusila, tesala, krčkala... Mojim dolaskom u grupu počelo je interesovanje za šou-program jer sam ja bio šoumen. U početku su ostali članovi prihvatili moje gegove s rezervom, ali kad smo otišli van zemlje, publika je poludela za nama. Jer oni nisu tražili samo muziku, već i šalu. S tom novom šemom smo otišli u Nemačku i taj naš prvenac je bio bum. Tada sam izvodio neku pantomimu ribolovca i oni su nas prozvali "fišermen". Obraćali smo im se na nemačkom i bili smo jedinstveni. Oni su imali tehniku, svetla, ali nisu imali taj humor.

U gostima kod Uda Jirgensa


Jova nikada neće zaboraviti susret sa Udom Jirgensom, pop-zvezdom koji je svojevremeno kao predstavnik Austrije pobedio na Evroviziji.
- On je čovek koji je proizvodio toalet-papir, ali je znao da peva. Dolazi gazdarica hotela u kom smo bili i reče nam da je Udo njen prijatelj i molila nas je da pevamo sa njim. Plakao je od sreće što sa nama peva. Pozvao nas je da budemo gosti u njegovoj vili. Ukazao nam je nezaboravno gostoprimstvo, služio nas je skupocenim vinom. Takvu čast nikada neću zaboraviti.


Baš su gostovali u Nemačkoj kada im je u jugoslovenskoj ambasadi uručen dokument koji je stigao iz Titovog kabineta da su oslobođeni vojske.


- Niko iz ansambla nije bio u JNA. Zato nismo mogli, ni hteli, ni smeli da odbijemo nijedan maršalov poziv da zabavljamo njegove goste, političare i državnike na zabavama koje je priređivao za njih. Preraslo je to u neku vrstu prijateljstva, Tito je bio veseo i komunikativan čovek, svirao je klavir i voleo muziku, posebno crnačke duhovne pesme. Trebalo je da krenemo sa njim i na njegovu poznatu turneju po svetu, ali su nas sprečili ugovoreni nastupi po zemljama zapadne Evrope. Toliko nas je cenio da nas je pozvao u svoju rezidenciju na večeru dan pre odlaska na operaciju noge. Na toj večeri bili su prisutni samo generali, njegova porodica i mi.


"Sedmorica mladih" su samo u Sovjetskom Savezu prodali više od milion ploča. Kad bi se spojili svi njihovi nastupi, u SSSR su bili tri i po godine. Te turneje su bile nezaboravne.


- To je bila sredina gde nisi mogao da popiješ njihovu kafu, vladao je strogi komunizam. Čim bismo kročili na aerodrom, policija bi nas sprovela do hotela i stalno smo bili pod pratnjom, ali Rusi su nas prosto obožavali. Bili smo srećni što idemo tamo jer smo zarađivali honorare od kojih smo mogli da kupimo po stan. Držali smo dva-tri koncerta dnevno, a ja sam bio organizator svega. Između dva koncerta smo imali pauzu od pola sata. Mora sam da imam tri sakoa, tri para pantalona, jer bih se za tren oznojio. Nije bilo lako da igram, plešem, izigravam glupog Avgusta, a posle toga treba da sviram nežnu melodiju, a ja nemam daha. Sve sam mogao.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online