Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.06.2017.
23:23
S. Đurić - Vesti A

Tamburica okupila zvezde

Koncert "Prijatelji tamburice" održan je u Kolarčevoj zadužbini u susret desetom Tamburica festu. U čast jubileja, 15 poznatih izvođača iz regiona snimilo je istoimeni CD na kome su neke od svojih najlepših pesama otpevali u tamburaškom aranžmanu. Na bini su se smenjivali Željko Samardžić, Halid Bešlić, Zvonko Bogdan, Dženan Lončarević, Nikola Rokvić, Merima Njegomir, Željko Bebek, Čeda Marković, Marinko Rokvić.

N Đurović
Emocije: Željko Samardžić

Pevali su uz pratnju Velikog tamburaškog orkestra RTV-a koji ove godine obeležava šest decenija postojanja. Brojni zaljubljenici u tamburicu uživali su u pesmama "Laku noć, svirači", "Skitnica", "Svako ima nekog koga nema", "Hej, salaši na severu Bačke".

Dženan Lončarević, koji je prvi put pevao uz pratnju ovako velikog orkestra, rekao je ga to i podstaklo da doprinese što boljoj atmosferi.

- Ja ću se potruditi da prenesem emociju sa svim ovim divnim ljudima koji će nas večeras pratiti, i jako sam srećan što sam deo svega ovoga - rekao je Dženan pred izlazak na scenu. Nikola Rokvić, najmlađi među pevačima, naglasio je da je počastvovan što nastupa uz velika imena, ali i istakao značaj čitavog projekta.

- Veoma je važno da mi mlađi pevači čuvamo tradiciju, izvorni zvuk i tamburicu koja obeležava čitavo podneblje - rekao je Rokvić.

Sa tamburašima svoje hitove je pevao i Željko Samardžić, koji je uz direktora dr Jovana Pejčića i inicijator albuma i koncerta.

Dupli CD

Na duplom albumu "Prijatelji tamburice" nalazi se 31 pesma 15 poznatih pevača iz regiona u pratnji Tamburaškog orkestra RTV Vojvodine. Na albumu su hitovi "Laku noć, svirači", "Da se vrate godine mlade", "Med i slatko grožđe", "Pismo glava", "Babino devojče" i mnogi drugi.
- Ideja da povodom 10 godina Tamburica festa okupimo pevače koji su nastupali na festivalu i snimimo njihove najlepše pesme, rodila se tokom razgovora sa Željkom Samardžićem. Naravno u svemu nam je pomogao Veliki tamburaški orkestar RTV Vojvodine koji ove godine i sam obeležava vredan jubilej šest decenija postojanja - rekao je Pejčić.

- Tamburaški zvuk je izuzetna emocija koja se na sceni ne može sakriti, a energija se prenosi s jednog na drugog izvođača kao i na publiku. Tamburaška muzika je satkana od ljubavi i emocija - rekao je Samardžić.

Merima Njegomir publiku je oduševila izvođenjem pesama "Ivanova Korita" i "Svako ima nekog koga nema".

- Mnogo puta sam nastupala sa tamburašima. Ovaj koncert, CD i Tamburica fest imaju ogroman značaj za očuvanje naše tradicije, jer je tamburaša sve manje, iako ja smatram da bi trebalo da ih bude mnogo više - rekla je Merima.

Rusija zemlja prijatelj

Ovogodišnji 10. po redu svetski festival Tamburica fest održaće se od 20. do 24. juna na Trgu slobode u Novom Sadu. Za sada je poznato da će nastupiti svi pobednički orkestri sa prethodnih devet festivala, kao i 12 tamburaških sastava iz zemlje i regiona.

Dolaze i gosti iz Kanade, Australije i SAD, a učešće je potvrdio i Ruski narodni orkestar od 50 članova. Kao i svake godine, očekuju se koncerti regionalnih zvezda koje će nastupati u pratnji tamburaša. Zemlja prijatelj ovogodišnje manifestacije je Rusija, pa će Tamburicu fest otvoriti ambasador Rusije Aleksandar Čepurin.

- Činjenica da će se festival održati na Trgu slobode ogleda se u nameri da budemo bliži sugrađanima i kao poklon našem gradu, koji će biti evropska prestonica kulture 2021. godine - kaže direktor Tamburica festa dr Jovan Pejčić.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online