Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.07.2010.
12:02
G. Plazinić A

Mica Trofrtaljka: Braća me iz kafane terala motkama

Kafanska pevačica Mica Trofrtaljka ostala je upamćena kao ikona novokomponovane muzike u socijalističkoj Jugoslaviji, koja je smelo pevala erotski obojene tekstove. Milica Ostojić je skratila suknju na tri frtalja u skladu s nadimkom i revolucionarne 1968. započela svoju isto tako revolucionarnu karijeru sa singlom "Davorike dajke".

Njene ploče su proglašavane šundom, ali su i dostizale vrtoglave tiraže. Ubrzo se našla među retkim pevačicama koje su iz kafane zakoračile pravo u film, glumeći samu sebe u "Mirisu poljskog cveća" 1977, a najzapaženije uloge ostvarila je u filmovima Srđana Dragojevića. Snimila je ukupno sedam filmova, među kojima su "Mi nismo anđeli", "Lepa sela lepo gore", "Rane", "Sveti Georgije ubiva aždahu".
 

 

Ne stidi se da kaže da su gosti u kafani pili vino iz njenih cipela, a da je pevala i igrala trbušni ples Titu. Danas živi u selu Milićevci pored Čačka i zaklinje se da za "Grand" ne bi pevala ni za živu glavu.
 

- Sve neke razgolićene i razgaćene pevaljke od kojih većina samo otvara usta na matricu i vrckaju dupetom tamo-vamo, bože sačuvaj - odlučno odmahuje glavom Milica Ostojić.

Pijana maćeha

Milica je imala pet godina kada joj je majka umrla. Otac se ubrzo ponovo oženio, što je detinjstvo Milice i njenog brata Dragana učinilo još težim i gorčim.
 

- Maćeha, za koju se ne sećam da je ikada bila trezna, rodila je brata Miroslava i sestru Branku. Odgajila sam ih iako sam i sama bila dete, imala sam tada 10 godina. Sećam se, otac se vrati kući sa železnice, a maćeha mrtva pijana, on onda ubije boga u njoj, šta da ti pričam, bili su to teški dani - pripoveda kraljica kafane i ne krije suze kada se seća roditeljskog doma.
 

- Bila sam do zla boga loš đak, nisam volela školu, pa to ti je, jedan razred sam i ponavljala. Al sam zato pesmu volela više od svega. Otac Janićije, bog da mu dušu prosti, nije hteo da čuje za to. Kupio je bratu Draganu harmoniku, ali ovaj nije hteo ni da joj primiriše. Krišom sam otvorila sanduk nekom krivom viljuškom i na sluh naučila da sviram "Ide Tito preko Romanije" i "Čoban tera ovčice" - priča Mica kako je sticala tajno muzičko iskustvo.

Ministar crče od smeha

Set na snimanju filma "Sveti Georgije ubiva aždahu" Mica, osim po ulozi, pamti i po poseti ministra ekonomije Mlađana Dinkića.
- Došo on sa ženom, a ja brže-bolje stresem prašinu i krenem da ga pitam ono što me odavno muči. Priđem ja njemu i pitam ga: "Gospodine ministre, krenem ja u kupovinu u Čačak, desi se da nešto zaboravim, pa se u istu prodavnicu vratim posle dva-tri sata. Kad ono što tražim, poskupelo. Pitam trgovce: "Ljudi, šta je ovo?", a oni mi kažu: "Pitaj Dinkića". E, sad ja vas pitam, o čemu se radi? On me pogleda i crče od smeha - kaže Mica.


Vozom do Amerike

Zahvaljujući svom pozivu Trofrtaljka je proputovala čitavu Evropu, međutim neostvarena želja joj je da zapeva na tlu Amerike.
- Gostovali mi u Parizu a pevačica Mersa Miljković uzela moj plakat i veli: "Ja ovaj poster sad nosim i lepim po Americi, a ti čik pa nemoj doći", velim joj: "Oću, Mersa, samo da vidim kad polazi voz" - smeje se Mica, koja ni za šta na svetu ne bi sela u avion.


Treš zvezda SFRJ

Na filmskom festivalu "Sinema siti" koji je nedavno održan u Novom Sadu prikazan je dokumentarac autora Milana Nikodijevića, inače profesora novosadske Akademije umetnosti. Film "Mica i okolne priče" gledaoca vodi kroz sedamdesete praveći paralelu između tadašnjih brendova, kao što su "fića" i čokoladice "životinjsko carstvo", preko aktuelnih događaja poput ubistva Boba Kenedija i studentskih nemira u Evropi do životne priče o seljančici iz Milićevaca. Dok su njene pesme lascivnog sadržaja osporavane, njeni hitovi su punili kafane. U poređenju sa današnjim estradnim miljeom i njihovim tekstovima, repertoar Mice Trofrtaljke bio je pravo "obdanište".


Udala se u sedamnaestoj godini za čoveka koga je pre toga srela svega tri puta. Muž Radoslav bio joj je najveća podrška i kako veli, da nije bilo njega, ne bi bilo ni Mice Trofrtaljke.
 

- Krene on biciklom na poso u "Fabriku hartije" a mene u suknji dužine tri frtalja, stavi na gidon i poveze do kafane na Suvom bregu. Tamo sam prvi put pevala pred publikom, na mikrofonu koji je bio napravljen od telefonske slušalice i parčeta nekakvog kabla. Pevala sam pesmu "Kad se moje malo vreteno okrene" - priseća se ona sada davne 1965. i nevolja koje su potom usledile.
 

- Bio je to pravi pakao. Krenem ja da pevam u Dacovoj kafani u Trbušanima kad u neko doba dođoše moja šestorica braće sa motkama. Došli, kažu, da oteraju kurvu kući. Vlasnik kafane ih tada dobro premlati i više se nikada nisu pojavili. Pamtim i da je moj dever mužu nudio novog "fiću" ako me otera i tako porodicu spase sramote. Isto to je mužu savetovao i moj otac. A tek ogovaranje komšija, ma ne volim ni da se setim - priča ova sada 70-godišnja seks ikona.

Vino iz cipele

Iz kafane "Sloga" u Kraljevu pamti kada su gosti iz njenih cipela pili vino, a jedan je čak u transu stavio metalnu kofu na glavu i pesnicama se tukao sve dok kantu nije potpuno spljoštio. Kasnije su morali da dovedu majstora sa kleštima da bi ga oslobodili.

Zahvaljujući mužu Radoslavu, od koga je imala jedinu podršku, uspela je da zlurade komentare stavi u drugi plan. Čačani pamte da ju je pratio na svim nastupima. Sedeo je uvek u publici, nikada za stolom za kojim predah prave muzičari. Mica kaže da je to bio njihov prećutni dogovor.
 

- Za muzički sto nikada nije mogao da sedne neko iz publike, ja to nisam dozvoljavala. Da ne bi pravila izuzetke, dogovorili smo se da i moj muž sedi gde i ostali svet u kafani - objašnjava Mica koja i danas peva, ali isključivo pod šatrama i restoranima na porodičnim slavljima, kao što su svadbe, ispraćaji u vojsku i rođendani.
 

Pesmi "Davorike dajke", koju je obradio Mrčajevčanin Dragan Aleksić, duguje slavu koja je usledila nakon objavljivanja 1968. godine. Tada se vrtoglavo vinula u estradno nebo. Zbog tekstova koji doduše nisu bili vulgarnog sadržaja, ali su ipak bili dvosmisleni, poput "Drž' se ćerko tvrdog kursa", "I labavi ume da zabavi" ili "Predem vunu i kučinu", proglašena je šund pevačicom. Uprkos takvom epitetu i bojkotu svih medija, a naročito tadašnje državne televizije, dosegla je najviše estradne vrhove.
 

A kako "Davorike dajke" izgleda u izvođenju čuvene Rijane, možete pogledati u videu koji je pred vama.

 

Milica ne krije da žali za starom Jugoslavijom i vremenom iz doba socijalizma kada je novac kući donosila u džakovima.
 

- Osam godina sam sa mužem i decom živela na relaciji Frankfurt-Milićevci. Bile su to zlatne godine, kafane su bile pune, a ljudi srećni i nasmejani, nije se gledalo ko je koje nacionalnosti niti vere. Radila sam po celoj Nemačkoj, Francuskoj, Austriji. Ovo danas nije ni prići onome što je nekad bilo. Danas su kafane kao bojno polje, sevaju pištolji na sve strane, nije to više za mene - vajka se Mica kojoj je kafana još u srcu.
 

Iako se o njoj mnogo pisalo, kaže da je u karijeri dala veoma malo intervjua. Zvezda novokomponovanog andergraunda i danas posle toliko godina ogorčena je na sedmu silu. Vrata državne televizije za nju su još zatvorena, a tvrdi da su pojedini novinari u velikoj meri doprineli da se o njoj stvori jedna drugačija, iskrivljena slika.
 

- Dođu novinari kod mene, ja ih ugostim i dočekam ko ljude, a oni napišu šta im padne na pamet. Tako je jedan hrvatski novinar moj rad poredio sa Betovenom. Zar nije budala?! I šta će narod da pomisli kad to pročita osim da nisam normalna kad sebe poredim sa takvim umetnikom. Tako nešto nikada nisam izjavila, kao i mnoge druge budalaštine koje su pisali o meni, a bilo ih je mnogo - žali se Mica.
 

Na državnoj televiziji su joj saopštili da peva sramotne pesme.
 

- Po čemu ove današnje pesme što pevaju o "ostavljenim gaćicama" nisu sramotne?! Svi znaju da se preko kauča snimatelja, reditelja i ko zna koga još u moje vreme očas posla snimala ploča. Ja tako nisam radila, mene je prihvatila kafanska publika i zahvaljujući njoj postigla sam toliku popularnost bez reklame i svemoguće televizije.

Novinarska pljačka

A Micu su novinari čak i pljačkali. Ukrali su joj fotografiju na kojoj je ona na plaži u kupaćem kostimu.
 

- Samo nekoliko nedelja pre toga jedan list mi je ponudio tadašnjih 2.000 dinara da se slikam u bikiniju za naslovnu stranu. Ma kakvi, nisam htela da čujem. Moj pokojni muž meni tada kaže: "Slikaj se, Mico, ja bi se za te pare skinuo go ako treba". Posle te ponude iz istog lista je došla ekipa novinara da pričaju sa mnom. Negde u kući jedan od njih je pronašao sliku sa mora, u bikiniju, ukrao je i objavio, pa sad ti meni reci ko je tu lud - jada se Mica.
 

Muzički analitičari njenu pojavu na sceni u vreme komunizma definisali su kao incidentnu, međutim ona ne krije da je volela Tita a čak je i pevala za njega 1968. godine.
 

- Bilo je to u Domu sindikata na dodeli zlatnih i srebrnih ploča. Tito i Jovanka su sedeli u prvom redu, a ja sam pevala svoj najveći hit "Davorike dajke". Kada sam sišla sa scene, prišao mi je neko iz organizacije i rekao da drug Tito traži da se vratim na binu i otpevam "Nišku banju". Ih, jedva sam dočekala. Dok sam trčala ka bini pritrčao mi je neko iz protokola i održao slovo da se ne vrckam i ne izvodim kojekakve ludorije. Ali ja čim sam se dohvatila mikrofona i videla da je Tito odlično raspoložen, počela da igram čoček, njišući kukovima, i svim što uz tu igru ide. Cela dvorana me pratila aplauzom na čelu sa Titom i Jovankom - kaže Mica koja inače nema visoko mišljenje o današnjim političarima.
 

- Ovi sad su nas načisto zajadili! Onaj Tadić stavi šlem na glavu, ide po Srbiji i slika se sa rudarima. Političaru čiji narod gladuje i jede iz kontejnera, nikad ne bih pevala. Natežu se, bre, ko neke babe, te 'oće, te neće, dok se oni smisle kud da povedu ovaj narod, prođe život, ode Evropa, boli ih ćoše za nas. Pogledaj ove što su sad došli na vlast, ranije su bili gologuzija a vidi ih sad, napunili džepove i giškaju... Nego, hoćeš li ti sve ovo ovako da napišeš?!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online