Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
00:55
S. Đurić - Vesti A

Rusi vole etno muziku iz Srbije: Izvorna pesma na ceni

U avionu za Moskvu pre neki dan sreli su se Bogoljub Karić i Šaban Šaulić. Susret je zabeležio Karić, koji je fotografiju postavio na društvene mreže. Šaulić, koji je imao nastup u Moskvi, samo je poslednji u nizu pevača koji u poslednje vreme gostuju u Rusiji, gde su srpski pevači uvek dobro došli. Ipak, o popularnosti koju su nekada imali Đorđe Marjanović, Lola Novaković, Miki Jevremović u tadašnjem SSSR, današnji pevači mogu samo da sanjaju.

Z. K. Munja
Zvezda: Goran Bregović

Pre godinu i po dana koncert u Moskvi imala je i Ceca Ražnatović, ali je klub u kome je nastupala bio poluprazan. Za razliku od nje velike muzičke zvezde u Rusiji su Goran Bregović i njegov Orkestar za svadbe i sahrane, kao i Emir Kusturica koji često gostuje sa svojim No smoking orkestrom. Ulaznice za njihove nastupe nisu nimalo jeftine, ali se uvek traži karta više.

Kusturica je posebno omiljen i cenjen i kao reditelj i kao muzičar, pa je svaki njegov dolazak u Moskvu dočekan sa velikom pažnjom ruskih medija. Zato ne čudi što ga je ruski predsednik Vladimir Putin odlikovao Ordenom prijateljstva za izuzetan doprinos učvršćivanju prijateljstva srpskog i ruskog naroda, za popularizaciju ruskog jezika i kulture u inostranstvu.

Kozaci pevaju "Tamo daleko"

Čuvena srpska pesma "Tamo daleko" postala je izuzetno popularna u Rusiji kada je otpevao Oleg Kuhtam, a spot za ovu numeru je hit na internetu. Oleg je posle srednje škole stupio u Rjazansku desantnu vojnu školu, a nakon školovanja služio je širom sveta. U sklopu mirovnih snaga boravio je i u Hrvatskoj. Prolazeći tada uzduž Hrvatsku od Iloka do Klisa i Vukovara, Oleg je čuo pesmu koja ga je ganula. Raspitao se i saznao da je u pitanju srpska pesma koju često izvodi uz gitaru. "Tamo daleko" je na repertoaru i čuvenog Državnog akademskog kubanskog kozačkog hora.

Rusija je nezaobilazna tačka i na svakoj turneji Gorana Bregovića, koji je u ovoj zemlji uvek dočekan kao velika internacionalna zvezda, što on uistinu i jeste.

- Dolazim iz kulture koja je uvek smatrala Rusiju za velikog brata. Znamo sve o vašim piscima, istoriji, kulturi, književnosti, kompozitorima. Bar mi sa Balkana imamo osećaj o toj veličini Rusije - rekao je jednom prilikom Bregović u Sevastopolju.

Veliku popularnost u Rusiji stekla je i Divna Ljubojević, interpretator pravoslavne duhovne muzike. Svi njeni koncerti organizuju se u reprezentativnim muzičkim ustanovama, uključujući i Veliku dvoranu Petrogradske filharmonije. Poštovanje muzičkih sladokusaca u Rusiji uživaju i sestre bliznakinje Marina i Marija Gobović, koje izvode izvornu muziku i koje su pre neku godinu nastupale na manifestaciji Gradimo mostove ispred velelepnog muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu. U Rusiji znaju i za Željka Joksimovića i Jelenu Tomašević, ali uglavnom kao učesnike raznih tamošnjih muzičkih manifestacija.

San je ostvaren

A. Čukić
Igra na ruskom. Ivan Bosiljčić

Da ništa nije nemoguće, pa i da srpski glumac postane zvezda u Rusiji, dokazao je Miloš Biković. On je umesto Holivuda izabrao Rusiju za ostvarenje svojih glumačkih snova i - uspeo. Do sada je već snimio pet ruskih filmova i jednu seriju, a ponude pljušte sa svih strana. Led je probio u ostvarenju "Sunčanica" Nikite Mihalkova, a onda su snovi postali stvarnost.
- Pozvali su me u Rusiju, i ja sam došao. Ponudili su mi da ostanem i ja sam ostao. Ja u Rusiji vidim ogromnu perspektivu, koga bih glumio u Holivudu? Ruskog mafijaša ili srpskog ubicu. Mi živimo u interesantnom vremenu promena - rekao je jednom prilikom Biković. On je vrata ruskog glumačkog tržišta otvorio i kolegi Ivanu Bosiljčiću, koji je poznati rusofil, a ruski jezik tečno govori još od gimnazije. On je za sada igrao u seriji "Hotel Rusija", ali se nada da će mu ponuditi još uloga.

- Ostvarila mi se davnašnja želja da uloge igram na ruskom jeziku s ruskim glumcima - rekao je Bosiljčić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online