Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.12.2016.
18:01
D. Petrović - Vesti A

Kikiju za hit 30.000 evra

Pevači se često žale kako su kompozitori, posebno oni koji su poznati kao hitmejkeri - preskupi. Nekada su pevači za album morali da izdvoje i po 100.000 evra, mada im to nije garantovalo da će pesme biti hitovi koji će ih vinuti u vrh estrade i, što je najvažnije, doneti im više posla. Zato ne čudi što poslednjih godina većina pevača objavljuje singlove, koji čak i u najskupljoj varijanti sa spotom koštaju oko 10. 000 evra. A nekada to je bila prava sitnica.

A. Čukić
Dobro zaradio: Zoran Kiki Lesendrić

Ana Nikolić nedavno je otkrila da je za pesmu "Romale, romali" platila 30.000 evra kompozitoru Zoranu Kikiju Lesendriću. Sa ovom numerom ona se takmičila 2006. godine na Beoviziji, tadašnjem izboru za srpskog predstavnika na Evrosogu.

Na evrovizijsko takmičenje nije otišla, ali je pesma postala veliki hit po kojem je i danas prepoznaju. "Romale, romali" je bila prekretnica u Aninoj karijeri koja joj je donela ogromnu popularnost, pa joj se ovo papreno ulaganje u jednu pesmu isplatilo.

Sam svoj majstor

Da li zbog preskupih kompozitora ili zato što i sami imaju šta da kažu u muzičkom smislu, tek sve veći broj pevača se odlučuje da budu - sam svoj majstor. Znači sami komponuju, pišu tekstove, aranžiraju i na kraju otpevaju svoje pesme.

Među najpoznatijim kantautorima je Vlado Georgiev, koji dobro poznaje ukus svoje publike, pa sve sam radi. I do sada je to radio bez greške, ako se uzme u obzir broj hitova koje ima. Slično razmišlja i Saša Kovačević, koji tek povremeno angažuje nekog za saradnju, obično iz inostranstva.

I Sergej Ćetković karijeru je napravio na sopstvenim pesmama i nepogrešivo zna da odabere hit za sebe. Za razliku od kolega on povremeno komponuje i neku pesmu za druge pevače. Željko Joksimović je već mnogo otvoreniji za saradnju, pa često iskomponuje hitove za narodnjačke i pop pevače. Tako je njegova pesma "Miljacka", u izvođenju Halida Bešlića, postala veliki hit, a on nikada nije zažalio što je pesmu prepustio njemu.

Među damama najcenjeniji kantautori su Aleksandra Kovač, koja često sarađuje sa pevačima iz Hrvatske, dok Aleksandra Radović uglavnom radi za sebe i postala je neprevaziđena kada su u pitanju balade.

Među skuplje pesme spada i hit "Laku noć", kompozitora Saše Dragića, koji je ovu pesmu naplatio 25. 000 evra od Adila Maskutovića. Ulaganje se Adilu isplatilo i ovaj hit bio mu je "ulaznica" za povratak na estradu nakon skandala kada je, po pisanju medija, prebio nevenčanu suprugu Anu. Tada je malo falilo da popularni pevač "okači" mikrofon o klin, ali uz dobru pesmu uspeo je da prebrodi ovaj težak trenutak u karijeri.

Boban Rajović godinama je pokušavao da izbori svoje mesto pod estradnim nebom, ali uzalud. Mnogi su ga "saplitali", pa je u jednom trenutku bio na ivici egzistencije. A onda mu je Marina Tucaković ponudila pesmu "Usne boje vina", koju je komponovao Romario. Cena? Prava sitnica, samo 18.000 evra.

Dugo je Boban razmišljao šta da radi, merio i vagao i na kraju stisnuo zube i zagrizao. Uspeo je da skupi traženu sumu, snimio pesmu i ispostavilo se da mu je to najbolji korak u karijeri. Numera je postala veliki hit u regionu koji je Rajoviću donela popularnost i dosta posla.

Danas je zahvalan Marini na ovoj pesmi i često ističe da je hit "Usne boje vina" njegova pevačka lična karta.

M. Karović
Skupa: Marina Tucaković

 

Naplata na rate

Marina Tucaković, koja važi za najboljeg i najplaćenijeg tekstopisca u regionu, cenu formira u zavisnosti od toga za koga piše.

Njeni tekstovi u proseku koštaju od 2.500 do 4.000 evra. Naravno, tome treba dodati i "usluge" kompozitora i aranžera s kojima sarađuje.

Međutim, ona se često žali da ne može da naplati svoj novac od pevača, koji joj plaćaju na "kašičicu" onda kada i koliko imaju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online