Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 23.11.2016.
18:02
S. Đurić - Vesti A

Rasplače me "Dimitrije"

Koncertom u beogradskom Centru Sava 24. novembra, Bilja Krstić (61) proslavlja dvostruki jubilej - četiri decenije muzičke karijere i 15 godina postojanja njenog benda Bistrik. Uoči nastupa najpoznatija srpska etno pevačica koja muziku Balkana predstavlja širom sveta, kaže da ništa u svom životu ne bi menjala.

N. Đurović
Sve bih opet isto: Biljana Krstić

- Jedino što bih, možda, promenila je reklama za Bistrik, bila bi agresivnija i jača. Skromnost danas nikud ne vodi. Nije to više vrlina koja se ceni u današnje vreme. Odrasla sam u porodici gde su me učili da je za sve u životu potrebno vremena. I trebalo mi je vremena da razmisilim o svemu i da krenem, naravno ne nogom kroz vrata. Ali, potrebno je da budem prisutnija u medijima, da ja zovem novinare, a ne da čekam da mene neko pozove - kaže Bilja koja je tokom četiri decenije karijere sarađivala sa kako kaže divnim ljudima.

- Nikad ne bih promenila to što sam pevala u Suncokretu, Ranom mrazu... Ne bi promenila one divne predstave sa Mandom, Goricom Popović, Tanjom Bošković, opet bih bila Štrumpfeta... Kad se sve to izgovori, pa se još doda i Bistrik kao kruna svega, shvatim da je to jedna divna i bogata biografija. I samo mogu da kažem - hvala Bogu što me je pogledao, hvala mojoj srećnoj zvezdi na talentu, istrajnosti, strpljenju - kaže poznata pevačica i otkriva uz koju pesmu ona zaplače.

- Uz "Dimitrije, sine Mitre" jer je to potresna porodična priča. Svi misle da je to tradicionalna pesma, a spevala je Stana Avramović Karaminga i kasnije prelepo otpevala Vasilija Radojčić. Namerno sam je drugačije uradila, jer morate da date pesmi neki svoj pečat, da napravite neku svoju sliku. Nije sve oj ha da podigne narod, već uz pesmu ljudi mogu da se raduju ili zaplaču, a to je oslikano i u našem spotu za pesmu "Dimitrije, sine Mitre" - rekla je Bilja, koja će novi album objaviti za britansku izdavačku kuću.

N. Đurović
Podrška: Bilja Krstić sa saradnicima uoči nastupa

- Bistrik i ja ćemo sa novim albumom "Svod" pokazati da može i drugačije da se radi. Album "Svod" biće objavljen 17. januara u izdanju "Art mjuzika" iz Londona. Ovo je prilika da nam se otvore vrata za koncerte u zemljama u kojima nismo nastupali, među kojima je i Velika Britanija.

Kao da se nešto popravlja

Na koncertu u Centru Sava, Bilja će napraviti presek svoje karijere od Suncokreta i Ranog mraza do danas. Kao specijalni gosti nastupiće Bora Đorđević, koji će pevati tradicionalnu pesmu, i zvezde vorld muzike Janka Rupkina iz Bugarske (bila je proglašena za najlepši glas na svetu) i Marta Šebešćan dobitnica Gremija za pesmu u filmu "Engleski pacijent".

U Kenedi centru

Bilja i Bistrik će 13. decembra drugi put nastupiti u Kenedi centru u Vašingtonu.
- Davno smo nastupali u ovoj dvorani i mnogo se radujemo novom koncertu. U Kenedi centru ne možete da svirate privatno, mora tu mnogo elemenata da se uklopi da bi na toj sceni mogli da nastupate. Prošli put smo svirali u jednom delu koje izgleda kao pozorišna sala i nadam se da ćemo i ove godine biti u lepoj sali. Na koncert uglavnom dolaze Amerikanci i tek po koji naš čovek. Biće to predstavljanje srpske tradicije kroz muziku ljudima koji žive u Americi - otkriva Bilja.

- Ove godine sam više nastupala u Srbiji nego ranije i imam utisak kao da se nešto popravlja. Više puta sam govorila kako bih volela da se država više uključi i reši pitanje očuvanja naše tradicije. Ne možemo mi pojedinci sami to da rešavamo. Nadležni moraju da vode računa da se sačuva ono što je naša suština. Tradicionalna muzika je nešto što moramo da negujemo, a ne da se to kao podrazumeva. Zato sam i poželela da snimim "Dimitrija" da izgleda kao svetski standard. Ovaj način stilizacije i obrade vrlo je upečatljiv i više privlači publiku. Mislim da je ovo pun pogodak i smatram da će album "Svod" biti fantastično primljen kako kod nas, tako i u inostranstvu - rekla je Bilja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online