Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.11.2016.
18:01
S. Đurić - Vesti A

Kad Željko zapeva Tozovca

Poznati kantautor Željko Joksimović (44) predstavio je muzički projekat "Dva sveta", sa obradama svojih pesama, ali i drugih izvođača u džez maniru. Okupio je 30 vrsnih muzičara, a album je nazvao "Dva sveta", što asocira na hit Tome Zdravkovića.

N. Đurović
Uvek drugačiji: Željko Joksimović

- Želeo sam da napravim iskorak u karijeri koji će podrazumevati drugačiju vrstu muzike, i to baš pred Novu godinu, i u vreme Božića, po uzoru na koncerte koje organizuju Pol Enka i Majkl Buble. Želeo sam da našu muziku obradim na način na koji to niko nije uradio i ubacim i neke svoje pesme. Stari zvuk, koji je uvek aktuelan, sigurno će biti osveženje za publiku. Dugo sam pripremao ovaj projekat, okupio vrsne muzičare koji po formaciji odgovaraju Big bendu, a grupu smo nazvali Kapitalisti. Istakao bih Fedora Vrtačnika, Vladimira Nikolova iz Makedonije i Milana Nedeljkovića. Džez, drugačije i sveže, to bi bile prve asocijacije na ove pesme i ovaj projekat - kaže Željko i otkriva kako je nastalo ime projekta.

- Naziv "Dva sveta" asocira ne samo na veliki hit Tome Zdravkovića kojima počinjemo kampanju, nego i na dva muzička i stilska sveta koja sam pokušao da pomirim. Veoma sam uzbuđen i nestrpljiv da čujem komentare publike. Nadam se, i biću zahvalan ako im se bude dopala, ako osete moj rad, ali i trud desetine muzičara koji su učestvovali u stvaranju ovih pesama i ogromnu ljubav koju one nose u sebi - dodao je Joksimović.

Na albumu se nalaze njegove kompozicije "Zaboravljaš", "Nije ljubav stvar", koju je otpevao na španskom jeziku u latino aranžmanu, "Mišel" i "Ono naše što nekad bejaše". Joksimović je obradio i hitove "Vlajna" Predraga Živkovića Tozovca, "Ja sam težak kao konj" grupe Električni orgazam, "Neko te ima noćas" Van Goga, kao i "Suadu" od Plavog orkestra.

- Kada sam birao pesme nastojao sam da to budu numere koje me podsećaju na mladost i gimnaziju. To je muzika uz koju sam odrastao. Pesmu "Ja sam težak kao konj" svirao sam sa svojim bendom još u gimnaziji. Kada je Gile došao kod mene u studio i čuo obradu rekao mi je da imamo hit - zaključio je Joksimović.

Svestrani muzičar

Željko Joksimović poznat je kao svestrani muzičar, ali i inovator u muzici. Šta god uradi, to postigne uspeh. Pre dve godine oduševio je publiku sa "Balkan bazarom", komponuje muziku za filmove, serije i pozorište...
- Ponosan sam na "Balkan projekat". Osnovna ideja je bila da to bude spona muzičkog nasleđa balkanskih zemalja čiji narodi mogu, svako za sebe, da pronađu svoj identitet u muzici kao vrhunskoj i jedinoj umetnosti koja nema granica - rekao je tada Joksimović.
Osim što se na regionalnoj turneji sa ovim projektom pojavio kao pevač, Joksimović se publici predstavio i kao instrumentalista na retkim instrumentima karakterističnim za prostor Balkana.
Uporedo sa solističkom karijerom, Joksimović često komponuje za brojne serije. Njegove note obeležile su seriju "Ranjeni orao", kao i za film i seriju "Šešir profesora Vujića". Joksimović komponuje i za kolege, njegova pesma "Miljacka" u izvođenju Halida Bešlića postala je hit koji rado izvodi i političar Ivica Dačić.


Regionalna turneja

Regionalnu turneju sa "Dva sveta" Joksimović započinje koncertom u Skoplju 1, 2. i 3. decembra. Sledi nastup u Domu Vojske u Nišu 6. decembra, pa beogradski Centr Sava 7. decembar, dok će 13. i 14. decembra pevati u zagrebačkom "Lisinskom". Ovo je osnovni spisak gradova u kojima će nastupiti, a očekuje se da se na spisku naći i drugi veći gradovi u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online