Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.10.2015.
09:20
D. Dušanić - Vesti A

"Zaobilazim staru kuću u Prištini"

Peđa Medenica (35) ne krija da ga sve što se događa u vezi sa svetinjama na Kosovu i Metohiji, posebno posle preporuke Uneska za prijem Kosova u članstvo ove organizacije, direktno pogađa jer je rođen i odrastao u Prištini.

Z. K. Munja
Gleda sebe i svoja posla: Peđa Medenica

- Svaka priča na tu temu mene i te kako dira u srce. Osetljiv sam po tom pitanju i trudim se da ne govorim o tome i ne iznosim svoj stav javno. U krajnjoj liniji nebitna je moja reč, pogotovo što sam nemoćan da bilo šta promenim. Ali, verujte, bolan mi je i svaki odlazak na Kosovo, a kad sam u Prištini nikada ne idem da vidim našu staru kuću, niti mogu da prođem našom starom ulicom. Kosovo je u mom srcu i biće tu zauvek. Urezao sam u svojoj duši i sećanje samo uspomene koje su bile lepe. Želim da tako pamtim svoje detinjstvo, mladost i vreme provedeno u Prištini i na Kosovu - setno kaže Medenica, koji se posle NATO bombardovanja preselio u Bačku Palanku, gde i danas živi sa suprugom.

Bez protekcije

Ima li šanse da zapevate neku pesmu Slavka Stefanovića, koga poznajete još iz vremena kada ste obojica živeli u Prištini?
- Slavkoni je izuzetan čovek i odličan kompozitor, bila bi mi čast da snimim njegovu pesmu. Pričali smo nas dvojica o tome, ali još ništa nismo preduzeli da se to i realizuje. Jedino što ja do sada nisam snimio nijednu numeru koju nisam sam napisao. I ne tražim nikakvu protekciju, platio bih kompoziciju kao i svi ostali, to se podrazumeva.

Da li ste pesme "Tužna balada" i "Kad tonem" pisali namenski za Sašu Matića i njegov nedavno objavljeni CD?
- Nas dvojica lepo sarađujemo već godinama i pomenute numere sam uradio baš za njega. Doduše, bilo je to još pre godinu i po dana, kada mi je Sale rekao da prikuplja pesme za album. Dopale su mu se i drago mi je da ih je uvrstio na novi album. "Tužna balada" jeste balada, ali je ipak urađena na jedan drugačiji način.

Jeste li ugovorili novogodišnji angažman? Hoćete li i vi poput mnogih vaših kolega jadikovati ako zbog krize budete morali da spustite honorar?
- Imam nekoliko ponuda, ali još nisam odlučio. Iskren da budem, ne znam koliko drugi pevači traže, ni koliko dobijaju, niti me zanimaju tuđi honorari. Gledam sebe i svoja posla. Ako lokal gde pevam može da primi hiljadu-dve ljudi, onda mogu da tražim više nego ako je kapacitet sale 300-400 posetilaca. I naravno, mora da postoji interesovanje za moju svirku. Uvek sam bio maksimalno fleksibilan i imao razumevanja za sve ono što se dešava, nikada nisam bio gladan velikih para.

Kum nije dugme

- Numeru "Čisto da znaš" čuvao sam za sebe, a obećao sam kumu Enveru Mavriću Endžiju da ću snimiti i spot, što sam i uradio. Kum nije dugme, a i data reč se mora poštovati. Jedino što sam malo nasekirao reditelja Gorana Šljivića. Naime, on je sve pripremio u Beogradu i dogovorio se sa ljudima na nekoliko lokacija, a ja sam dan pred snimanje rekao da sve otkaže i dođe sa ekipom kod mene u Bačku Palanku. To je moj teren, pa smo iskorostili jednu tamošnju lepu kafanu. I super je sve ispalo, ja sam zadovoljan.

Šta treba uraditi da muzička scena bude kvalitetnija?
- U pravu su oni koji žale što nema više dobrih festivala, ali svaka čast i Grandu i Pinku što su uspeli da organizuju svoje manifestacije. Mnogi kažu da su poslednjih godina autori podbacili, ponestalo im inspiracije, ne nude više dobre pesme. I to je tačno, velika je hiperprodukcija, mnogo pevača, snimaju se brojne pesme, orgomna je gužva, pa nije lako opstati. Što bi naš narod rekao - mala bara, a puno krokodila. Nisam pametan šta treba preduzeti da bi bilo bolje. Ipak, smatram da dobre pesme moraju da isplivaju kad-tad. Neke iz cuga nađu put do slušalaca, a nekima je potrebno i po nekoliko godina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online