Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.02.2015.
08:45
S. Đurić - Vesti A

Vitez Brega sa suzama u očima

Na svečanoj ceremoniji u francuskoj ambasadi u Beogradu u sredu uveče Goranu Bregoviću (64) uručen je francuski Orden umetnosti i književnosti u rangu viteza. Ovo visoko priznanje Bregi je uručila Kristin Moro, ambasador Francuske u Srbiji. Ona je tom prilikom istakla da je Bregović u velikoj meri doprineo da se u Francuskoj probudi interesovanje za balkansku muziku.

Z. K. Munja
Tatine lepotice: Bregović sa kćerkama

- Znatiželjen, nadahnut, širokogrud, neumoran, nastavljate da obogaćujete svoj stil zasnovan na mešavini najrazličitijih muzičkih tokova od tradicionalne muzike Balkana do roka, popa, klasične, duhovne muzika, rege... To je jedinstven stil koji privlači publiku širom sveta. Zadovoljstvo mi je da u ime francuskog ministra za kulturu i komunikacije mogu da uručim ovo priznanje Goranu Bregoviću - rekla je Kristin Moro, koja je zvanice upoznala i sa biografijom popularnog muzičara.

Bregović nije krio emocije koje su ga obuzele zbog ovog svečanog čina, pa su se u njegovim očima pojavile i suze.

Podrška kolega i prijatelja

Svečanoj dodeli ordena u francuskoj ambasadi prisustvovali su brojni Goranovi prijatelji, saradnici i kolege. Među njima bili su i Severina Vučković, Alen Islamović, menadžeri Raka Marić, Adis Gojak, Dajana i Žika Jakšić, Nino Ademović, novinar Peca Popović.
Ipak, svi su najviše gledali u Bregine ćerke, koje su se prvi put u javnosti pojavile s majkom i svi su bili jednoglasni - sve tri Goranove ćerke izrasle su u prave lepotice.

- Savladale su me emocije. Moram da kažem da je moja supruga Dženana muslimanka, a da sam ja hrišćanin. Dok je bila devojka, u svom domu je imala mnogo frižidera. Iako je muslimanka, njeni roditelji su kupovali ove aparate za slučaj da se jedna od ćerki uda za hrišćanina - pravoslavca, pa da ima gde da odloži hranu. Nama se Francuska učinila kao pravi dom za nas, jer su u ovoj zemlji verske tolerancije na najvišem nivou. U Parizu imamo kuću i uvek smo se sigurno osećali. Dolazim iz male muzičke kulture u odnosu na vašu. Velika je stvar znati da tako velika kultura može da oblikuje nekog kao što smo mi. Uživam u ovom momentu - rekao je Bregović.

Koliko vam znači ovo priznanje?
- Mnogo je ovde lica koje sam sretao ovih godina, saradnika, prijatelja, familije i deo ovog ordena je i njihov. Lepo je znati da vam tako iz neke lepe kulture dodele orden. Francuska je predivna zemlja. Ako ste Jugosloven kao što sam bio 1991. godine i kao takav otišao sam u ovu zemlju. Kao Jugović ste mogli biti ili lopov ili fizički radnik, a umetnik verovatno samo u Francuskoj. Imao sam sreću da te 1991. godine budem u Francuskoj, koja ima tradiciju da prihvata sve umetnike od ruskih pisaca do skandinavskih i španskih slikara, političara od Irana do Afrike. To je jedna zemlja koja je uvek pružala utočište onima koji beže. Ja sam imao sreću da budem u toj velikoj francuskoj kući i da napravim svoju kuću u njoj.

Koji su vam najupečatljiviji momenti u karijeri?
- Morao sam, nažalost, da zbog rata počinjem dva puta ispočetka. A, opet to počinjanje dva puta je najbolje što sam imao u životu - bio je iskren Brega. Uz njega su bile ćerke Ema, Lula i Una koja nije mogla da sakrije suze, pa je rasplakala i oca.

- Moje ćerke su odrasle u Francuskoj i ne znaju baš mnogo šta njihov tata radi. Sada su prvi put prisustvovale jednom ovakvom događaju.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online