Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.02.2015.
12:12
B. Božin - Vesti A

Jelena Karleuša: Zbog mode me prati i Holivud

Uoči koncerta u Berlinu, gde je nastupila sa kolegom Dadom Polumentom, a publika nestrpljivo očekivala u prepunoj sali, Jelena Karleuša (36) dala je intervju za "Vesti", a potom i za nemački magazin "Fokus".

Facebook/Jelena Karleuša
Iskrena i hrabra: Jelena Karleuša

Često ste na udaru kritika, pa čak dobijate i pretnje smrću zbog vaših stavova. Da li se nekad uplašite za sebe i najbliže?

- Da me je lako zaplašiti, verovatno ne bih bila toliko hrabra u svojim stavovima i javnim istupima. Nisam neko ko se vodi malograđanskim šablonima. Srbija je homofobna sredina, ali ne samo to. Tamo su na neki način i žene građani drugog reda, ali i druge nacionalnosti, druge boje kože i veroispovesti. Kod nas je sve otvoreno, a u stvari ništa nije otvoreno. Kod nas nije normalno da se održi gej-prajd, a normalno je da muškarac tuče ženu ili dete - kaže Karleuša i otkriva odakle joj toliko hrabrosti.

Bunt u Beogradu

Da li vam prija titula srpske gej-ikone i koliko ona obavezuje?
- Moji najbolji prijatelji su homoseksualci i njihove probleme u Srbiji sam odlično razumela, jer su slični mojim, pa smo se pronašli i - podržavamo se. Oni su moja podrška i moja leđa, a ja sam, na žalost, možda jedina javna ličnost koja brani njihova prava. Na koncertu u Areni iz inata sam održala svoju mini gej-paradu kada su na scenu izašli mornari sa gej-zastavama. To je bio moj bunt i parada usred Beograda i kada je bila zabranjena.

- Ja sam iz porodice hrabrih ljudi, koji su akademski obrazovani građani i zapravo sam jedina u porodici koja nema visoke škole, ali sam naučena da pravim razliku između onog što je dobro i loše, naučena da treba reći istinu čak i ako većina tako ne misli, i da se ne plašim da budem svoja. Meni je pevanje prvenstveno hobi, tako da se nisam namučila i navukla strah. Ali, i da sam počela, nazovimo to "iz blata", opet bih ja bila ja, čak možda i agresivnija u traženju istine i pravde.

Po kojim principima nekog uzmete u zaštitu, a nekoga ne štedite. Stali ste u zaštitu Milana Kalinića, iako je po svemu sudeći odgovoran za nedavnu saobraćajnu nesreću. Zašto?

- Zato što postoje dvostruki aršini. S jedne strane neko bukvalno doživi medijski linč zbog nečega što svakome može da se desi, a neko sa mnogo strašnijim zločinima i krivičnim delima bude tretiran kao kralj ili kraljica. Reagujem na osnovu osećaja za pravdu, ali ponavljam, kod nas je najnepopularnije govoriti istinu i voditi se srcem. U Srbiji je bolje biti malograđanin.

Ipak, niko ne osporava da ste modna ikona, a na društvenim mrežama vas prate i svetski poznate ličnosti kao Sofija Vergara, Kloi Kardašijan i drugi. Koliko košta mesečno biti Jelena Karleuša?

- Mnogo više nego što Jelena Karleuša zaradi. To je jako skup hobi. Prvo, muziku nikada nisam tretirala kao posao, zato što kada nešto voliš i radiš sa uživanjem, onda je to ljubav i ne svrstava se u posao. Kada svoje želje i zamisli sprovodiš u delo, a pri tome su mnogo skuplje za realizaciju od onoga što realno zaradiš - onda je to samo hobi, a nikako zarada. Od publike se nisam obogatila, niti mi je to bio cilj i interes. Bavim se ovim zato što volim da na neki način pokažem da u Srbiji može da se napravi koncert koji može da parira Ledi Gagi ili Madoni, ma koliko to mene koštalo novca, živaca, suza i znoja... U Srbiji se to ne ceni, ali sigurna sam da će jednog dana moj trud i rad vredeti. Ima puno javnih ličnosti iz Amerike i Holivuda koje me prate na društvenim mrežama, ali mislim da oni čak i ne znaju da se bavim muzikom, samo me gledaju kao ženu koja se dobro oblači.

Modni sud o Merkelovoj

Na pitanje novinarke "Fokusa" kako bi ocenila modni stil kancelarke Angele Merkel, Karleuša je rekla da žena u politici ne treba da ističe svoju ženstvenost, seksualnost i seksepil.

- Smatram da ona nije neko koga mogu da ocenim kad je reč o oblačenju i da se ona oblači upravo onako kako treba da se oblači žena na njenoj poziciji. Bilo kakvo modiranje u njenom slučaju bilo bi skretanje pažnje i imalo negativnu konotaciju. Ona je "ajron lejdi" (gvozdena žena) a takve žene treba da imaju akcenat na stavu, hrabrosti, pogledu. Mislim da je moda u njenom smislu samo gubljenje vremena.

Embargo u medijima

- Sve se kod mene pretvorilo u vrstu političkog inata i ne znam koliko je to popularno reći, ali sam najpopularnija zabranjena osoba u Srbiji. Manje-više svi najjači mediji sprovode jednu vrstu embarga kad je reč o meni, a s druge strane imam najveći broj fanova, svaka moja reč se prati sa neverovatnom pažnjom. Tako se dešava paradoks da umesto da me tim zabranama unište, jer svakog bi uništile ko živi od medija, oni mi dižu popularnost. Narod ne voli kad se neko zabranjuje i kad je neko sam protiv svih - onda se stavlja na njegovu stranu - kaže Karleuša.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online