Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.08.2014.
09:48
S. Đurić - Vesti A

Truba i strance obara na kolena

Boban Marković, najpopularniji srpski trubač koji je svojim instrumentom pokorio čitav svet, trenutno radi novi album za poljsko tržište sa tamošnjim izvođačima. Album će se pojaviti u oktobru ove godine.

Prva truba sveta
 


- Uporedo sa albumom počinjemo da radimo i muziku za jedan bugarski film u kome glume njihovi najeminentniji glumci. Avgust je rezervisan za najveće evropske festivale da bismo u septembru krenuli na severno-američkoj turneji, uključujući Meksiko i Kanadu - kaže Boban Marković.


Prvi put posle 32 godine niste nastupili na Saboru trubača u Guči. Šta je ovo takmičenje izgubilo, a šta dobilo u poređenju sa proteklim decenijama.


- O Guči uvek govorim sa mnogo strasti i emocija. Prosto to je tako kada više od tri decenije živite za taj događaj, učestvujete, pobeđujete i najlepše trenutke u karijeri doživite upravo tamo. Guča kao i drugi festivali imala je svoje oscilacije i bilo je potrebno vremena da sazri i bude jedan od najvažnijih događaja ne samo u Srbiji, već i celom svetu. Guča je tokom godina izgubila pomalo na tradiciji i negde usput pomalo i na samoj ideji!


Kako je to objašnjavate?
- Mnogo je razloga za to. Danas, pored trubača u Guči možete da vidite i izvođače nekih drugih muzičkih žanrova. Nemam ništa protiv njih naravno, ali kada je Guča u pitanju, reč je o saboru koji nosi duh srpske tradicije koja mora da se održava još dugo!Sa druge strane, mnogo je Guča dobila u smislu smene generacije trubača i publike. Posebno je fascinantno i to što svake godine dolazi sve veći broj mladih ljudi iz zemlje i inostranstva. Siguran sam da će Guča živeti svoju priču dugo, nadam se biti bolja i uvek će mi biti najdraže mesto koje ću posećivati kao izvođač ili kao neko ko će se družiti sa prijateljima saborašima.

Strastveni pecaroš

- Imam veoma malo slobodnog vremena, koje uvek provodim u krugu porodice. Kada nađem malo više vremena, volim da odem na pecanje jer sam strastveni pecaroš - otkriva Boban.

U izboru američkog sajta Worldmusiccentral.org, vaš album "Gipsy Manifesto" proglašen je za najbolji u 2013. godini.
- Ponosan sam na ovo priznanje, posebno zbog toga što je album godine birala publika glasanjem. Na ovom izdanju se vidi da smo uneli mnoge novine, nove instrumente, drugačiji ritam i senzibilitet. Drago mi je što su slušaoci to prepoznali.


Vaše pesme se emituju i na Bi-Bi-Si radiju, šta je to u zvuku trube što privlači

strance da zavole ovu muziku?
- Zvuk trube je magičan i on sam po sebi proizvodi jako veliku energiju koju prenosi na slušaoca, naravno pozitivnu od koje noge ne ostaju mirne, naročito kod stranaca.


Gde god da nastupate, publika pada u trans. Šta ćete zauvek pamtiti sa tih koncerata?
- Ne mogu tačno da se setim imena festivala ali znam da je to bilo u Danskoj. Atmosfera je bila čarobna. U jednom trenutku sam zatvorio oči i pao na kolena, a kada sam otvorio oči imao sam šta da vidim! Sva publika je klečala na kolena isto ko i ja i pevala zajedno sa mnom!

Susret sa Peleom

Upoznali ste mnogo svetskih zvezda, ispričajte nešto o tim susretima i ko je od njih ostavio najjači utisak?
- Sem holivudske glumice Šeron Stoun i Silvester Stalonea, upoznao sam i mnoge druge... Ali od svih drugih najveći utisak na mene je ostavio brazilska fudbalska legenda Pele koga sam upoznao u Frankfurtu 2005


Predali ste orkestar sinu Marku, kakav je kao šef?
- Marko je za svoj 18. rođendan, kao što sam i obećao, dobio orkestar jer on to stvarno zaslužuje. Marko je stvorio muzički pravac koji slede svi trubački orkestri u Srbiji i u okruženju, a to dokazuju njegovi uspesi i saradnja sa mnogim inostranim umetnicima. A kao šef je dobar, mada uvek može bolje.


Objasnite magiju trube, šta za vas predstavlja ovaj instrument?

- Zahvaljujući trubi prošao sam i dobro i loše, obišao ceo svet, dobio mnoga priznanja. Neka od njih su meni jako draga kao to što sam, na primer, proglašen majstorom trube, počasnim građaninom Guče, ambasadorom Guče u svetu, članom Akademije scensko-muzičke umetnosti u Beogradu, a proglašen sam najboljim trubačem sveta po izboru engleskog lista "Songlajns". Truba je jednostavno moj život, moje srce i bez nje ne bih mogao da živim.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online