Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.05.2014.
08:52
V. Tasić - Vesti A

Dragana digla Beč na noge (zbog poplava)

Tragedija sa nezapamćenim poplavama koja je zadesila Srbiju po prvi put je ujedinila estradu. Folk i pop pevači, glumci, reditelji, umetnici svih profila rame uz rame bore se i prikupljaju pomoć za ljude koje je zadesila tragedija i svi imaju samo jedno pitanje - kako da pomognemo? Dojučerašnje ljute protivnice koje su se javno svađale, pevači koji su se sudili, sada zajedno prikupljaju pomoć, mnogi su na mestima gde se pune džakovi, ima i onih koji su bili na bedemima pomažući da se podignu nasipi i gradovi odbrane od vode.

Svi zajedno prikupljaju pomoć; mnogi su punili džakove, ima i onih koji su bili na bedemima pomažući da se podignu nasipi i gradovi odbrane od vode


Ceca Ražnatović
mobilisala je sve muškarce iz svoje kuće, zeta i brata od ujaka zajedno sa kompletnim obezbeđenjem poslala je u Šabac. Deo novca već je uplatila, a njena kuća na Dedinju pretvorila se u svojevrsni krizni štab jer odatle zove sve prijatelje i sportiste u inostranstvu apelujući za pomoć. I ne samo što trenutno pomaže kroz novac, hranu, odeću i obuću, već skuplja i pare za obnovu kuća.


- Treba razmišljati i o tome šta će biti kada se voda povuče. Ne može narod zauvek da ostane po halama i tuđim kućama, potrebno je da im obnovimo domove. Cilj mi je da prikupim što više novca za izgradnju i obnovu kuća. Mnogi naši sportisti koji imaju novca će pomoći, kao i dijaspora, jer nas oni nikada nisu ostavili na cedilu - rekla je Ceca.

Slađa se jedva spasla

Slađana Vujičić, pevačica Alegro benda, sa roditeljima je bila zarobljena tri dana u Obrenovcu i jedva su izvukli živu glavu. Kako kaže, spasla se zahvaljujući kolegama Adilu Maksutoviću, Ceci Ražnatović i menadžeru Dejanu Petrušiću, koji je došao sa pripadnicima SAJ-a po nju.
- Bilo je strašno. Tri dana smo bili zarobljeni u zgradi bez struje i vode, okruženi poplavom. Jedini način za komunikaciju sa spoljnim svetom imala sam putem laptopa. Dejan je preko prijatelja nabavio čamac, pa je sa specijalcima došao po mene i moje roditelje u poslednjem času - priča Slađana.


Dragana Mirković
digla je Beč na noge. Njen suprug Toni već je odvezao dva kombija pomoći, a ona je ostala u Austriji i nastavila da skuplja pomoć.
- Uvek sam tu da pomognem i ovo što smo poslali nije sve. Šta god treba tu smo, da pomognemo koliko god možemo, i Srbiji i Bosni - poručuje Dragana, dok je njen suprug Toni deo voznog parka ustupio da bi naši zemljaci koji prikupljaju pomoć u Beču mogli da to i dopreme do Srbije.

I Jelena Karleuša se nesebično uključila u pomoć ugroženima. Već je lično u prihvatne centre odnela turu odeće za decu, kao i ćebad, hranu, vodu... I nastavlja da prikuplja pomoć jer kako je napisala na Tviteru: "Nema spavanja, Srbija zove!"


- Moj suprug Raca i ja smo se tresli i plakali gledajući potresne slike iz ugroženih područja. Da sam mogla uletela bih u čamac ili helikopter, ili bilo koje prevozno sredstvo i odjurila u nabujalu reku da nekome pomognem - kaže Vera Matović, koja je na račun za pomoć ugroženima uplatila pozamašnu sumu novca.


- Ma koliko da sam dala, to nije dovoljno. Ali, zrno po zrno, pogača - dodaje Matovićeva.

Njen kolega Džej Ramadanovski primio je u svoj dom dve porodice iz Obrenovca, a Nataša Bekvalac poručuje da će rado zbrinuti u svom stanu neku ženu sa decom.

Goga u šoku

Viki Miljković je organizovala prikupljanje pomoći u Švajcarskoj, a lično je otišla do aerodroma "Nikola Tesla" da preuzme robu i odnese je gde treba. Pre neku noć ona je do pet ujutru bila u prihvatnom centru, pričala je sa evakuisanima i pokušavala da im pomogne na svaki način.

Goga Sekulić u domu svojih roditelja udomila je dve porodice iz Obrenovca.
- Svi smo u šoku! U kući mojih roditelja su moj brat sa ženom i njenom porodicom iz Obrenovca i još dve porodice - rekla je Goga, koja dodaje da će nastaviti da pomaže koliko god je u njenoj moći.

Radiša Trajković Đani i njegova supruga Slađana ponudili su krov nad glavom nekoj porodici iz Obrenovca koja je ostala bez ičega.


- Imamo stan za porodicu sa bebom. U stanu postoji sve za bebe - flašice, mleko u prahu, pelene, odeća. Već očekujem jednu porodicu da dođe - kaže Đani, koji je iz džepova istresao sve što je imao i dao u fond za pomoć ugroženima. Njegov najstariji sin Miloš, koji još nije ni punoletan, već prve večeri se sa drugarima zaputio da pomogne poplavljenim Obrenovčanima. I Goca Božinovska je otvorila vrata svog doma za one kojima je poplava odnela sve i koji su ostali bez igde ičega.


Miloš Bojanić je sa svojim komšijama organizovao slanje pomoći u ugroženi Krupanj. Sakupili su dva kamiona hrane i vode. Zoran Pejić Peja i njegov prijatelj, vlasnik jedne velike firme, za Sremsku Mitrovicu su poslali nekoliko velikih, praznih kamiona potrebnih za prevoz u poplavljenom području.


Lepa Lukić kaže da je plakala dok je slušala da više nema mosta iz njenog detinjstva koji je odnela pomahnitala i nabujala reka u njenom rodnom Miločaju.


- Svaka me nesreća pogađa, mnogo mi je teško zbog svačije muke i svačijeg bola i jada. Ja ne mogu da pomognem tako što ću vući džakove ili ih puniti peskom, ali učiniću sve drugo što mogu. Poslala sam ko zna koliko SMS poruka za pomoć ljudima, a sigurno ću održati nekoliko humanitarnih koncerata kao što sam i ranije činila - poručuje Lepa.

Milan očajan

Milan Stanković, koji je rodom iz Obrenovca, potpuno je šokiran. Njegova majka evakuisana je iz grada i tek tada mu je pao kamen sa srca. On je o svemu što se dešavalo obaveštavao ljude preko društvenih mreža i tvrdi da u Obrenovcu ima mnogo više mrtvih nego što to zvanične vlasti saopštavaju.
- Ne želim da pričam koliko sam se plašio da ne izgubim majku, niti o našem potopljenom stanu. Ne želim da pričam ni o tome kako i koliko pomažem mojim Obrenovčanima. Ali, želim da naglasim da je veoma važno da ostanemo ovako složni i u narednim danima, jer ti dani neće biti dobri za ljude koji su jedva izvukli samo žive glave - poručio je Stanković.


Kompozitor Dragan Brajović Braja se već prve, najkritičnije večeri našao u ugroženom području sa prvim dobrovoljcima koji su krenuli u borbu sa nabujalom stihijom. Proveo je besanu, radnu, tešku noć u poplavljenom Obrenovcu. Ali, od kamera i novinara je bežao, jer ne želi da sebi pravi reklamu.


Miša Mijatović je otkazao sve svirke i snimanja, pa sada prikuplja pomoć.
- Velika je ovo tuga, prosto ne znam šta da uradim, jer sve je sitno u odnosu na razmere ove katastrofe. Od svih zala koja su nas snalazila, ovo će nas dotući. Usred ovog užasa, sve je obesmišljeno, ne znam kako ćemo dalje - kaže depresivni Miša Mijatović, koji je prošle nedelje pošao u rodno Kraljevo, ali nije uspeo da stigne do njega. Iako njegovo imanje u tom gradu nije ugroženo, očajan je zbog svega što se dešavalo.


Aca Ilić kaže da se ne odvaja od televizora, prati sve što se dešava i neprestano šalje SMS poruke. Narednog vikenda će sa suprugom Biljanom Jevtić pevati besplatno u jednom klubu u Parizu, a sva zarada će biti uplaćena ugroženima od poplava.


- Teško mi je što ne mogu da odem do mog sela Loćevci, između Takova i Beršića. Voda je odnela most na reci Dičini, koja je toliko mala da je leti gotovo i nema, a sad je načisto podivljala. Mnogo je odrona, plašim se za staru dedinu kuću, a nemam koga da pitam šta se dešava. Samo da molimo Boga da bude što manje žrtava - kaže Ilić.
 

Ćanina drama

 

Stanojka Bodiroža Ćana poslednjih nekoliko dana ne spava. Njeni rođaci iz Doboja ostali su bez krova nad glavom i njen suprug Relja jedva je sprečio da ode u Doboj. Umesto nje otišao je on i odneo hranu, ćebad i lekove. Ćanina bratanica sa ćerkom je uspela da se izvuče iz Doboja, a utočište su pronašle kod pevačicine majke u Subotici.


- Očajna sam, čini mi se da ludim. Letos, kada mi je zdravlje bilo ozbiljno ugroženo, nisam pila tablete za smirenje, a pijem ih sada. Ni uz njihovu pomoć ne mogu da se smirim. Relji sam rekla da u povratku iz Doboja sa sobom povede sve koji budu mogli da stanu u auto. Kako čujem, u Doboju je katastrofa. Naši kumovi su ostali bez ičega. Imali su tri zlatare, kuću, auto, a sad nemaju ništa. Sve je potopljeno i opljačkano - priča kroz suze Ćana i nastavlja:

 

- Pre nekoliko godina prodala sam stan u prizemlju u Doboju čoveku sa troje dece. Sad su ostali bez ičega, jer je soliter poplavljen do trećeg sprata. Ne mogu da uspostavim kontakt sa njim, kao ni sa mnogim prijateljima. Reljini roditelji su dobro, voda je došla na samo dva metra do njihove kuće.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.05.2014. 09:05
HVALA SVIMA GDE GOD DA SU NA BILO KOJI NAČIN POMOGLI NESRETNOM NARODU . SRBIJA JE ZEMLJA DIVNIH LJUDI !!!
Utorak 20.05.2014. 10:33
POMOZITE KOLIKO MOZETE...u video linku su adrese u dijaspori gde se mogu donirati stvari, hrana,... https://www.youtube.com/watch?v=aTvECQfh_XU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online