Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.03.2010.
12:00
Z. Mirković - D. Petrović - Vesti A

Dragana Mirković kupila dvorac

Dragana Mirković (42) zajedno sa suprugom Tonijem Bijelićem, odnedavno je postala vlasnica dvorca u Austriji. Dvorac Ebenfurt, koji je uvršten u kulturno nasleđe Austrije, od februara ove godine je u vlasništvu porodice Mirković-Bijelić. Kako piše na zvaničnom sajtu dvorca, Dragana i Toni su kupovinom ove vredne nekretnine zgradu spasli od propadanja, pošto je nagriza zub vremena.

Neprocenjiva istorijska vrednost: Dvorac Ebenfurt

- Toni je pronašao dvorac, koji nam se svideo i koji nije bio na prodaju, ali smo, ipak, pitali da li može da se kupi. Jako nam se dopalo što je dvorac u samom centru istoimenog gradića i što je na svega 30-ak kilometara od centra Beča - kaže Dragana Mirković ekskluzivno za "Vesti".


- Cilj nam je da očuvamo ovo istorijsko zdanje. Naravno, nameravamo da se u dvorac i preselimo, a jedan deo učinićemo dostupnim za javnost, kako za

Život kao iz bajke: Dragana sa suprugom Tonijem

kulturne manifestacije, tako i za đačke ekskurzije - objasnila je Dragana i dodala, da sada predstoji renoviranje dvorca.


Dvorac Ebenfurt po prvi put se pominje 1160. godine kada se, verovatno, sastojao samo od jednog tornja.

Danas ima četiri tornja visine od 35 metara, i prostire se na 12.000 kvadrata, sa imanjem veličine hektar i po. Iako izgleda trošno i u lošem stanju, zgrada je izdržala mnoge vekove i ratove, ima neprocenjivu istorijsku vrednost, ali je neophodno renoviranje kako bi se vratila u prvobitno stanje.


 

Vratiće stari sjaj

- Renoviranje će trajati tri godine i pošto se zgrada nalazi pod zaštitom države neophodno je ispoštovati propisanu proceduru. Na sastanku sa gradonačelnikom Ebenfurta dogovorili smo se oko radova i dozvoljeno nam je da uradimo sve što želimo.

Prizemlje i prvi sprat, najverovatnije, biće otvoreno za posete turista, kada nama bude odgovaralo, dok ćemo mi živeti na drugom i trećem spratu - kaže Dragana.


Dvorac Ebenfurt pun je prelepih slika na plafonima, koje su u odličnom stanju, a autor je čuveni austrijski slikar Franc Anton Maulberč. Sam gradić u kome je smešten zamak veoma poštuje istoriju dvorca, pa je grb grada zapravo toranj zamka.


 

Ako je verovati legendama u starom dvorcu postoje i duhovi, ali to Draganu ne brine.


- Ako i budemo imali duha sigurno će biti dobar, pošto mi širimo pozitivnu energiju. Dvorac smo kupili od jedne simpatične, vesele bakice koja je tu živela sa dve ćerke i sudeći prema njima neće biti problema sa duhovima. A, i ako ga bude bilo, verujem da će on imati više problema s nama, nego mi s njim, s obzirom na to da smo svi veseli i da volimo da nam je kuća uvek puna gostiju.
 

Bogata istorija


Tokom vekova imao je više vlasnika, a od 1944. do 1945. bio je nekoliko nedelja prihvatilište za izbeglice Drugog svetskog rata, kada je preko 116.000 osoba pobeglo u Ebenfurt. Ruska vojska 1. aprila 1945. godine zaposela je dvorac i u njemu se privremeno smestila.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online