Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 15.10.2013.
15:05
V. Tasić - Vesti A

Vaške vladaju estradom!

Nedavno je na festivalu narodne muzike Miholjsko leto u Šapcu Boro Drljača (72) otpevao pesmu "Zavičaju, srećo otrgnuta" i dobio priznanje za najizvorniju pesmu. Pevao je on i prošle jeseni na ovoj manifestaciji i dobio nagradu za životnu delo, ali niko u medijima o tome nije ni slovo napisao.

Biće para za jagnjetinu: Boro Drljača

- Osim nagrade dobio sam i 10.000 dinara (oko 87 evra) i biće para bar za jagnjetinu! Ovaj festival se održava treću godinu zaredom i organizatori se bore sa vetrenjačama. Iako svi kukaju kako su u Srbiji festivali pomrli i da ih treba vaskrsnuti, sve se svodi na praznu priču. Niko ni prstom da mrdne da podrži bar ono malo festivala koji se održavaju. Ostali su samo Moravski biseri, a Grandov festival, koji se održava svake druge godine i ne računam. Jednostavno, sve što afirmiše našu tradicionalnu muziku, potpuno je zgaženo - kaže Drljača.


Zašto na Miholjskom letu nije bilo poznatih pevačkih imena?

- Ko su danas uopšte pevačka imena? One koje prave skandale i da prosite, pokazuju donji veš? One su najzastupljenije u medijima, skandalima se danas pravi ime, a ne glasom. Šta će one tamo gde se pojavljuju pevači koji umeju da pevaju? Nemaju one vremena. Njihovo je da prave kojekakve cirkuse i da love bogate sponzore. Briga njih za muziku i tradiciju.

Severina među šljivama

Zar nije logično da Srbija ima Dane šljive?
- A zar je logično da na Danima šljive peva Severina? Kakve veze ona ima sa šljivama? Ona i takve pevačice uzimaju gomile para dok narod nema 'leba da jede i samo čekam kada će taj isti narod motkama da ih tera! Neke su već terali motkama, ali se o tome ćuti. Velike pare odavde idu u Bosnu i Hrvatsku. Dođu pevači pa uzmu i ono malo bede što ovde imamo. Zašto da na Danima šljive ne peva neko iz Srbije, bar da naše pare ostanu u našoj zemlji - ljut je Drljača.

Šta mislite, šta je glavni razlog gašenja festivala? Kriza, nedostatak para ili...?
- Glavni razlog je što se Srbija pokondirila! Umislile vaške da su postale nešto pa iz opanaka uskočile u firmirane cipele. Umislila vaška da je neka marka! E, takve, umišljene vaške vladaju estradom. Srbija se stidi opanaka! Stidi se svega što je njeno, tradicionalno obeležje. Stidi se opanaka, kao što se stidi izvorne muzike, tradicije, svega svog, jedinstvenog. Ali, ne zato što Srbija tako hoće, već zato što su ljudi prolupali i zaboravili ko su. Narod, jadan, zapao u apatiju, sve mu se smučilo, nema snage da se bori za kulturu koja mu je oteta i bačena u blato.


Možda novi ministar kulture, Ivan Tasovac, promeni nešto?
- Ma kakav, crni ministar? Šta može za nacionalnu kulturu da učini jedan dirigent klasične muzike? Nema šanse. Sve će, kao, biti bolje, a mi tonemo. Narod nema struju da plati. Pa ni 80 odsto poznatih pevača nema struju da plati! O čemu mi pričamo? Biće nam još gore, to je jedino izvesno. A biće sve više kojekakvih manifestacija u stilu Dani šljive, kupusa, pasulja... Samo još čekam da uvedu i dane bureka u nekoj zabiti! I sve to, samo da bi neki moćnik napunio svoje džepove, da bi se opario neki njegov miljenik s estrade. Može čovek danas da peva najlepše na svetu, ali to ništa ne znači. Važno je da ima moćnog zaštitnika.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.10.2013. 15:13
"...Ko su danas uopšte pevačka imena? One koje prave skandale i da prosite, pokazuju donji veš? One su najzastupljenije u medijima, skandalima se danas pravi ime, a ne glasom."..... Koliko me pamet služi i Drljača je sebi dopustio da bude dio tog skandala tj da učestvuje u VB tako da je njegov komentar o bilo kome više nego suvišan....!!!
Utorak 15.10.2013. 15:37
Pa ko ce da nam plati struju?
Sreda 16.10.2013. 09:31
Svoj hleb jedes,a tudju brigu brizis.Kada ti ponestane para.a ti dja preko Drine,bar za jagnjetinu da se nadje,i onda je neko VASKA,stani ispred ogledala i vidi nasta licis,nisi ti vise da pevas i to tvoje urlanje dosadilo je Bogu i NARODU.Tvojim Krajisnicima nepevas,razmini i nas,pa ako bas nemas za pecenje javi slacemo ti svake nedelj:jagnje, tele ili prase,samo nemoj vise da nam pevas i ostavi se nase kultre jer se u to nerazumes.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online