Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 24.04.2013.
14:20
V. Tasić - Vesti A

Popović zaglupljuje narod

Kako tvrde mnogi, srpska muzika je nepovratno krenula nizbrdo kada je Ivan Gavrilović (44) snimio pesmu "Dvesta na sat". Proglasili su ga za tvorca turbo-folka i smatraju ga jednim od glavnih krivaca za propast srpske muzike. Dve decenije posle nastanka ovog hita, Gavrilović je rešio da ode u Zavod za zaštitu patenata i da zaštiti svoj izum - turbo folk!

- Hoću, života mi, da zaštitim svoj izum, turbo-folk kako bih se na neki način osvetio današnjoj muzici. Napravio sam fantastičnu kombinaciju tehna i folka. Zbunjena Marina Tucaković je bila kuma novom muzičkom pravcu i dala mu je ime turbo-folk. Svi su me pljuvali sve ove godine. Ali, taj turbo-folk je super u odnosu na ovo danas. Upropastili su mi muzički pravac, muziku uopšte, kulturu, sve. Muzika je postala opšti kupleraj, krš, kič, užas - kaže Gavrilović.

Kuplerajem nazivate muziku ili estradu?

- Koja muzika? Pesme uopšte ne postoje! Koju smo zapamtili u poslednjih 10 godina? Ima pesmičica koje traju po desetak dana. Da, pesme ne postoje, ali zato postoji stajling, golotinja, nekultura, primitivizam i raznorazni oblici strave i užasa koji čine celu jednu subkulturu. Tekstovima se prizivaju razvrat, blud, alkohol, droga. Sad vi vidite gde je kupleraj. Žao mi je mladih pevača koji i da imaju muzičkog ukusa, ne mogu to da pokažu jer su zarobljeni kojekakvim ugovorima. Niko neće da im napravi dobre pesme. Žao mi je i ljudi iz dijaspore kojima se serviraju muzičke gadosti...
 

Kada kažete "upropastili", na koga konkretno mislite?

- Na Sašu Popovića i njegov Grand koji su celu Srbiju pretvorili u Ibarsku magistralu! Drže monopol, a to što rade je kulturološki genocid. Muzika koju forsira Grand je za zaglupljivanje naroda. Uz tu muziku, možeš samo da se naroljaš kao stoka u kafani, pa onda nemaš pojma šta slušaš. Saša Popović je lepo zauzeo busiju i boli ga uvo za budućnost muzike, kulture, nacije. Mislim, nije on čovek kriv, vredan je, radi što bolje može. Od običnih zavijača pravi zvezde. Krivi su oni koji su mu to dopustili, oni koji su ubili kulturu u ovoj zemlji. Mnogi su protiv toga što se radi, ali niko neće da pisne. Sve same jajare i poltroni koji paze da se Popoviću ne zamere. Zato obožavam Miroslava Ilića. Kao da je on jedini čovek na estradi koji ima mišljenje i stav.


A, kako se vi borite?

- Teško. Evo, nedavno sam objavio album koji je kontra svemu što se danas snima. Uvek sam bio kontraš i hteo sam da idem uz, a ne niz vodu. Reakcije su sjajne na društvenim mrežama. Jednog dana je moja pesma lajkovana sto puta. Sinovi su i mi rekli: "Ćale, nemoj slučajno da nas blamiraš i da lajkuješ samog sebe. To samo primitivci i kreteni rade!"
 

Pere šoferšajbne


Priča se da brišete stakla na automobilima na jednoj benzinskoj pumpi?


- Šta ću, takva su vremena! Vlasnici pumpe su moji drugari. Kad su mi rekli da na pumpi može da se zaradi između 20 i 40 evra dnevno brisanjem šoferšajbni, prionuo sam na posao. Tako prikupljam humanitarna sredstva za sve i svašta. Šta ću, kad ne mogu često da idem u dijasporu. Išao bih, znam da publika hoće, ali i tamo vladaju razni dilovi. A pošto ni sa kim nisam u dilu, nisam zarobljen suludim ugovorom ni sa kim, mogu da perem šoferke!


Ništa meni bez žene


Čija je gola pozadina na omotu vašeg albuma?


- To je zadnjica moje supruge Marine! Slikao sam je na kvarno, dok je spavala. Kad moja žena ima vrhunsku pozadinu, što da to ne iskoristim? Ona nije deo ove beskrajne silikonske doline koja se šeta estradom. Mogu ja da se zezam koliko hoću, da kao jurim druge ženske, ali ništa meni bez moje Marine. 

POVEZANE VESTI

Sreda 24.04.2013. 14:27
"Za Džirlo narod - Džirlo proizvodi"... ??? aferim, rajo srbistanska... !!!
Sreda 24.04.2013. 15:13
Човека не може а да не заболи душа кад види какво се смеће данас слуша а некад су се слушале овакве предивне песме http://www.youtube.com/watch?v=GlLBVf1UbhY
Sreda 24.04.2013. 17:27
а тек он пропали певач.Нека слуша народ шта хоће баш ме брига ја слушам оно што се мени слуша јер има сада интернет па је музика доступна
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online