Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 10.04.2013.
14:40
V. Tasić - Vesti A

Srećan što peva i za 150 evra

Dok mnogi pevači proturaju u javnost lažne priče o basnoslovnim honorarima, Beki Bekić (51) priznaje da sve češće peva i za manje pare. Ne zato što mu je pala cena, niti zato što mora da peva za siću, već zato što je ekonomska situacija svuda, pa i na estradi izuzetno loša.

Beki Bekić


 
- Nedavno sam pevao na jednoj svadbi u Evropi. Vreme fiksnih honorara je izgleda nepovratno prošlo, pa je 14 muzičara i pevača radilo za bakšiš. Kada se sve sabralo i oduzeli troškovi ostalo je svakom po 150 evra! Svi su počeli da kukaju i da se žale na lošu zaradu, a ja sam samo ćutao. Ali, kolege su me toliko iznervirale da sam jednog upitao šta je završio od škole. Odgovorio mi je da ima dva razreda osnovne. Pa, koji posao bi mogao da radi i da zaradi 150 evra za veče sa dva razreda osnovne škole - kaže Bekić.

Vi se ne žalite da vam je to malo para?


- Ne pada mi na pamet da se žalim. Pa, pola Srbije radi mesec dana za te pare! Verujte mi, umoran sam od priča i jadikovki na estradi, a još više od onih koju bez mere lupetaju o honorarima, avionima, kamionima, milionima... Neki se toliko razmeću svojim suludim pričama da se čini da bi im Holivud bio tesan. Ako čovek ne divlja poput mnogih na estradi, ako zbog velikih apetita ne upada u kredite, sumnjive transakcije i kandže zelenaša, 150 evra za veče nije za potcenjivanje. Kao i u svim oblastima, sve je gora situacija i u ovom poslu. Ni svadbe više nisu što su bile. Sve su skromnije, na njima je sve manje gostiju. Mnogi ne dolaze na svadbena veselja čak i bliskih ljudi, jer nemaju novca za poklon, odelo, prevoz.

Pošto je sve manje posla za pevače, mnogi su spas potražili u rijaliti šou programima, a vi...?

- Pravo da vam kažem kolege u Farmi ili Velikom bratu ne mogu gledam. Tek po nekad, onako, bacim oko i zgrozim se. Nekad sam mogao sam da se nasmejem nečijoj gluposti, sad mi je to suviše strašno da bih mogao čak i da se smejem. Ti rijaliti programi su prava slika koliko smo potonuli kao javne ličnosti, kao ljudi, kao nacija uopšte. Preterali smo sa prostaklucima, primitivizmom, pakošću, spletkarenjem. Kao da nas neko plaća da uništavamo sami sebe. Ne mogu da se načudim na šta su sve spremne mnoge javne ličnosti. Za mrvicu lažne popularnosti i po koji evrić, spremni su da degradiraju sebe, svoje porodice, decu da izlože javnom podsmehu, ruganju, svemu i svačemu. A, ko zna koliko će morati da čekaju pare koje su im obećane za sopstveno sramoćenje. Možda i ne dobiju nikad ništa, ali će onda da kažu kako im je to blamiranje bilo besplatna reklama.
 

Neću u red za privilegije


- Ovih dana prikupljam dokumentaciju kako bih je predao u Udruženje estradnih umetnika i stekao status istaknutog umetnika. Potvrde o učešću u emisijama, o snimanju trajnih snimaka za Radio Beograd, potvrdu da sam počasni građanin Stare Pazove i član humanitarne organizacije, mnogo toga. A, šta će mi? Sigurno ne za to da bih jednog dana konkurisao za nacionalnu penziju. Ne znam kako ih nije sramota, mnogi su te penzije ionako dobili preko veze. Narod nema 'leba da jede, a oni se guraju u redovima za privilegije - kaže Bekić. 

 

Ni papirić za status


- Kad odem negde u inostranstvo, pa me na granici pitaju čime se bavim, a ja kažem da sam pevač, odmah krenu pitanja da li to radim amaterski ili profesionalno. Status istaknutog umetnika nama pevačima dođe nešto kao - diploma. Mnogi veliki umetnici nemaju ni papirić kojim bi dokazali svoje statuse. Dok su popularni ne pada im na pamet da se učlane u neko profesionalno udruženje, da postanu deo nekog sistema. Neki neće da plate članarinu koja je smešna. Misle da će večno biti mladi, traženi, popularni. A kad prođu slava i mladost, onda kukaju. Neki su sami krivi što su završili bez ičega, a nekima je život prosto tako namestio.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.04.2013. 17:11
Svaka mu cast sto je ostao normalan.
Sreda 10.04.2013. 14:47
Ма немој? Од кад треба да пријаве "тезгу" због опорезивања они јадни раде за 150 €. Беки можеш сваку суботу да ми певаш на увце, дајем 160 €!
Sreda 10.04.2013. 19:16
Pa dobro, vilu i džip već ima...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online