Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.02.2010.
12:07
V. Tasić - Vesti A

Zvezde tajno kod psihijatra

Nekada su posete psihijatrima ili psiholozima bile nešto što valja izbegavati. A ako se već mora, bolje da se krije! Ulogu psihijatara igrale su komšinice, drugarice i dobre prijateljice. Ali, stvari su se promenile. Manjak pravih prijatelja i osoba od poverenja, a višak problema, naterali su mnoge estradne zvezde da pomoć potraže od stručnjaka.

Pomogli joj razgovori sa psihoterapeutom: Ana Nikolić
 

Dok neki svoje posete psiholozima kriju "kao zmija noge", a stručna lica o tome ćute, jer im lekarska etika ne dozvoljava da pričaju o pacijentima, sve je više onih koji priznaju da su u ordinacijama potražili rešenja za svoje probleme.
 

Razgovori sa psihologom su mi pomogli, jer mi je u svakodnevnom životu teško da sa bilo kim budem iskrena. Često sam bila okružena pogrešnim ljudima koji su moju intimu prenosili novinarima. Videvši licemerje svog okruženja, otišla sam na razgovor sa stručnim licem. Psiholog mi je ukazao na problem pravljenja kompromisa sa samom sobom. Žao mi je što je u Srbiji sramota otići kod psihologa. Ali, to je primitivizam naše sredine" kaže Ana Nikolić, koja je kod psihologa otišla na nagovor bliskih prijatelja.
 

Zlatine muke sa sinom

Zlata Petrović je kod psihijatra potražila stručnu pomoć za svog sina Mikija, koji se kockao.
"Kockanje je oblik zavisnosti i potrebno je lečenje. U razgovoru sa psihijatrom, spoznala sam mnogo toga, kao i kako da naučim da podnesem sve što me je snašlo. Sretala sam se sa roditeljima koji imaju iste probleme, razmenjivala sa njima iskustva. Moj Miki nije bio preterano zainteresovan za ovakav vid lečenja, bio je ubeđen da može sam da se izbori sa ovim porokom. Vreme će pokazati koliko je sve imalo efekta", kaže Zlata.

Mlada glumica Mirka Vasiljević prvi put je posetila psihologa već u trinaestoj godini, kada je snašla slava kakvu nije ni sanjala.
 

"Bila sam dete, nepripremljena za popularnost koja me je snašla. Neke stvari nikako nisam mogla da shvatim i tek uz stručnu pomoć, naučila sam kako da prihvatim to što me neko ne voli", kaže devetnaestogodišnja glumica.
 

Leontina, nekada Vukomanović, a danas Pat, priznaje da je pomoć ove vrste potražila kada je završila fakultet i kada se našla na nekim životnim prekretnicama. Aco Pejović je psihologa konsultovao kada je rešio da se oslobodi zavisnosti od duvana, kao i kada je imao problema sa nesanicom.

Rešenje za svoje probleme kod psihologa je pronašao i Milan Dinčić Dinča, mlada zvezda "Granda". Lupanje srca, glavobolje, mučnine i unutrašnji nemir, zagorčavali su mu život tokom takmičenja za "Zvezde Granda". Posle detaljnih medicinskih pretraga, kada su lekari utvrdili da nema nikakvo organsko oboljenje završio kod psihologa na Studentskoj poliklinici.
 

"Zaključak je bio da je sve što mi se dešava na nervnoj bazi. Nisam mogao da se otrgnem sam iz "vrzinog kola" u koje sam upao, niti da se oslobodim stresa bez stručne pomoći. Satima sam razgovarao sa doktorkom u studentskoj poliklinici i tako sam se rešio svih problema", ne stidi se Dinča da priča o svom iskustvu.
 

Najviše depresivnih

Razloga za posete psiholozima je mnogo. Probleme imamo svi, a javne ličnosti su dodatno opterećene što su stalno pod lupom javnosti.
"Javne ličnosti sve češće traže pomoć. Neki bi da se oslobode raznih oblika zavisnosti, od lekova do narkotika, drugima je teško da se pomire da nisu više uspešni koliko su nekad bili. Ali, najviše je depresivnih. Stres, nesklad između mogućnosti i želja, nemoć, najčešće vode u depresiju. Često je potrebna i terapija antidepresivima, sedativima ili nekim drugim medikamentima. Neki su ih uzimali na svoju ruku, pa su pogoršali stanje", kaže jedan poznati beogradski psihijatar, koji želi da ostane anoniman.

On veruje da bi pominjanje njegovog imena u novinama uznemirilo njegove pacijente, među kojima ima pevača, političara, glumaca, voditelja...

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online