Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.02.2013.
14:02
V. Tasić - Vesti A

"Ne dam pare za đubre, to jest za RTS!"

Dragan Pantić Smederevac dogovara se sa urednicima Radio Beograda da počne da snima trajne snimke za ovu kuću, što će biti njegov doprinos srpskoj muzici i kulturi, ali i potvrda kvaliteta onoga što radi već decenijama. Iako je poznat po narodnim pesmama i kao oštar borac za očuvanje izvorne srpske muzike i stvaralaštva, na RTS-u se nije pojavio više od deset godina.

Propadosmo skroz: Dragan Pantić Smederevac

- Propadosmo skroz! Propade nam država, kultura, estrada... A, kako bismo i mogli da opstanemo kad niko ne neguje ništa što je srpsko? Zaboravili smo običaje, gazimo po sopstvenoj kulturi, identitetu, gazimo po sebi samima. Tuđe nam je uvek lepše, preče, slađe - sramota - kaže Smederevac.

Šta ili ko vas je toliko naljutio?
- Niko konkretno, a opet sve me ljuti. Godinama sam bio ekskluzivac PGP-a i to mogu da kažem s ponosom. Dok su drugi jurili komercijalu i gledali kako da pokupe pare, meni je najvažnije bilo da sve što radim bude u skladu sa našom tradicijom koja je nemerljivo bogatstvo. I šta sam dobio za to? Ništa! Nemerljiva je dubina ponora u kojem smo se našli - i mi i naša muzika, estrada, ma cela država. U Jutarnjem programu nacionalne televizije pojavljuju se neki zabavnjaci bezveznjaci koji veze nemaju s mozgom, a kamoli sa muzikom. Po ko zna kojim osnovama su oni tu ljubavnim, rodbinskim, političkim... Ali eto, Tijanić je dobar svim vlastima, on je nezamenljiv, boljeg nema, pa, kako on kaže. Samo, ja bih pre crk'o nego da se njemu ili bilo kom drugom šlihtam kako bih se našao na RTS-u. Nekad se osećam kao da nisam građanin Srbije, jer zamene nigde nema mesta.

Plaćate li RTS-u pretplatu?
- Toliko blesav nisam! Zašto da im plaćam? Pa svi ovi koji su na vlasti, kao i oni pre njih, govorili su da to ne treba da se plaća. Hajde da ih poslušam, bar u tome. Sa RTS-om nisam potpisao nikakav ugovor kako bih morao da im plaćam ako gledam to đubre od programa. Potpisao sam ugovor sa kablovskom televizijom, njima plaćam, a za RTS me baš briga! Mogu i u zatvor da me teraju, ali neću ništa da im platim i gotovo.

Ipak, za neke druge pevače se uvek nađe prostora, boli li vas to?
- Više ne znam šta da kažem. Sve su priče ispričane bezbroj puta, reči su izgubile težinu, sve je izlizano i obesmišljeno. Smučilo mi se da kao papagaj ponavljam jedno te isto. Na tom RTS-u se stalno smenjuju jedni te isti, kao da su Bogom dani da nam oni predstavljaju nacionalnu kulturu. Što meni da bude krivo kad nikom nije krivo što sve propade? Izgleda da sam ja poslednja budala u ovoj ludoj državi u kojoj se ne zna ni ko pije, ni ko plaća. U stvari, zna se ko plaća - jadni, izrabljeni, osiromašeni i izmučeni narod.
 

Pevačica - poslanica

A, da se uključite u politiku kao mnoge vaše kolege, pa da nešto promenite?
- Padalo mi je to na pamet, priznajem, ali kad vidim ko se sve tu muva, opet mi padne mrak na oči i onda samo krenem da za sebe pevam moju pesmu "Mrak, mrak, pomračina". Nije politika za mene, ne umem da budem poltron, da spletkarim i jajarim, imam dugačak jezik, ne umem da ćutim. U politici svi gledaju samo kako da nekog iskoriste, kako da podvale. Ionako, nas, pevača, ima svuda. Čak je eto, jedna pevačica, i u poslaničku klupu sela. Nije mi jasno šta će ona tamo, ali me teši što ni drugima nije jasno - iskren je Smederevac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online