Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.01.2013.
14:31
V. TASIĆ I D. DUŠANIĆ A

Preko politike do penzije

Mnogi pevači koji su zašli u pozno doba muku muče sa penzijama, ali razmotati to klupko nije lako. Godinama su pevači pevali ne misleći o starosti jer je doprinose za njihovo zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje plaćao grad Beograd (kao i drugi gradovi za one iz svojih redova).

Sramota me zbog Čačana: Rade Jorović
 

Bilo je dovoljno da imaju status samostalnih ili istaknutih umetnika, a potvrde su dobijali u umetničkim udruženjima čiji su članovi. Trebalo je i dostaviti dokaze da umetničku delatnost obavljaju kao jedino zanimanje, da u prethodnoj godini nisu ostvarili veći prihod od bruto zarade na nivou grada, kao i da oni, ni članovi njihovih domaćinstava ne poseduju nepokretnu imovinu osim stanova ili kuća u kojima žive.

Ali, kako je kriza rasla, a gradski budžeti za ovu svrhu postajali sve mršaviji, smanjivao se broj onih koji su mogli da računaju na plaćene doprinose. Mnogi nisu bili spremni na to da sami sebi plaćaju doprinose, pa su ostajali bez overenih zdravstvenih knjižica, mogućnosti da se leče i bez penzija!

Pravdu isterala na sudu: Milena Plavšić

Milena Plavšić je godinama imala status istaknutog umetnika. Iz gradske kase uplaćivani su joj doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje. Ali, posle 2000. godine njeno ime je izbrisano sa spiska, kao i imena mnogih folk pevača!


- Pokušavala sam da utvrdim po kojim je kriterijumima neko ostao na tom spisku, a ko je izbačen poput mene. Konsultovala sam se sa advokatom i podnela sam tužbu protiv grada.

- Sudski postupak je okončan posle dve godine u moju korist, ali nisam dobila odgovor na pitanje - po kom kriterijumu sam izbačena sa spiska. Doprinosi za mene su plaćeni za dve godine unazad i vraćena sam na spisak - kaže Milena.


U pravilniku o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika iz 2003. godine piše: "Ukoliko broj samostalnih umetnika koji ispunjava uslov za plaćanje doprinosa premašuje iznos planiran u budžetu grada za te svrhe, prioritet imaju oni sa dužim stažom."

Jedni neće, drugi ne mogu

Za probleme s penzijama dobrim delom krivi su i sami pevači. Malo je njih koji sami sebi plaćaju doprinose. Ima onih koji godišnje doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje mogu da zarade za veče ili dva pevanja, ali im to ne pada na pamet jer očekuju da im to drugi plate! Još je više onih koji posla nemaju, pa ne mogu ni da plate doprinose. Sobzirom na najezdu mladih pevača na estradu poslednjih godina, koji ni ne razmišljaju o starosti, već da za što kraće vreme zarade što više novca, pitanje penzija za pevače biće problem i narednih godina.


- Poslednje dve decenije ko je bio u dobrim odnosima sa političarima, ministrima i drugim funkcionerima, uspeo je da preko veze završi silne poslove. Ne treba nikog da prozivam, tačno se zna koliko ko ume, vredi, šta je zasluženo dobio, a šta izmuvao - kaže Rade Jorović, koji već tri i po decenije ima status profesionalnog muzičara, a od 2005. godine i status umetnika.

Može i preko udruženja

Kod lekara preko žene: Renato Helc

Renato Henc, potpredsednik Nezavisnog sindikata estradnih muzičara Srbije, kaže da čak i u redovima ovog sindikata ima onih koji smatraju da gradske opštine ne treba da plaćaju doprinose samostalnim umetnicima, već da to treba sami da čine.


- Imam 26 godina radnog staža i svakog meseca plaćam članarinu udruženju od 58 evra. Mogao bih da preko udruženja plaćam doprinose sebi, ali mi se ne isplati. Zdravstveno osiguranje imam preko supruge, a ono što bih uplaćivao u državni penzioni fond, uplaćujem u fond jedne banke jer mi je to sigurnije - kaže Henc.

- Decenijama je sam sebi uplaćivao doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje i do pune penzije mu nedostaje još pet godina života i isto toliko radnog staža. Član je raznih strukovnih odbora na republičkom nivou i član svog matičnog, čačanskog udruženja, ali...


- Sramota me je mog rodnog grada u kome sam strašno ponižen! Otišao sam da vidim može li čačanska opština da mi plaća osiguranje. Rekli su mi da ne mogu jer su obećali da će ove godine morati da namire doprinose za Veru Matović i Micu Trofrtaljku! Da li treba da ističem šta sam za Čačak uradio? Ali, džaba - Mica Trofrtaljka se istakla više od mene za protekle tri i po decenije - ogorčen je Jorović.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.01.2013. 09:26
Što im smeta Mica Trofrtaljka? I ona je istaknuti umetnik...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online