Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.01.2013.
14:19
S. Đurić - Vesti A

Zbog tuđeg nemara ostao bez penzije

Dok se u javnosti danima lome koplja oko nacionalnih penzija, sve je više pevača koji nisu ostvarili ni osnovnu penziju, i to ne zbog sopstvene neodgovornosti.

Jedan od njih je i pevač i kompozitor Angel Dimov (60) koji se više od četiri decenije bavi pevanjem. Njegov hit "Ovo je priča o nama", "Dva prstena, dva svedoka", "Plavuša" i danas se rado slušaju, ali su mnogi zaboravili ko te pesme peva jer ga nema u medijima.


- Po radnom stažu već bi trebalo da budem u penziji, ali ništa od toga. Ranije je grad uplaćuje umetnicima staž i ja sam verovao da je to tako. Posle bombardovanja odem da proverim i imam šta da vidim - nema me nigde u evidenciji. Ja ih pitam šta je sa mojim radnim stažom, niko ne zna. Nešto malo su uplatili dok je bio SPS na vlasti i to sam hteo da mi se upiše u radnu knjižicu, ali ne može. Rekoše moram da platim kamatu. I na to sam bio spreman, ali ne daju. Kažu zasuči rukave pa idi, isteraj svoje. Bolje da su me pustili da sam sebi plaćam staž, nego ovako. Sad moram da jurim penziju ni sam ne znam kako - kaže Angel Dimov. On nije jedini pevač koji ima problem sa neuplaćenim doprinosima za zdravstveno i penzijsko osiguranje, o čemu više možete pročitati u sutrašnjem broju "Vesti".


A nacionalna penzija?


- Ne znam samo ko je to izmislio, svaka mu čast. Ali, ako već daju zanima me šta znači nacionalna. Onaj ko je zaslužio i zašao u godine njemu treba dati. Zašto davati ljudima koji već imaju redovnu penziju? I tu je nepravda. Svima treba dati po zasluzi. Smeta mi ime nacionalna, po meni bi trebalo da bude, na primer - penzija za muzičko ostvarenje.


Pa od čega živite?


- Nastupam u sopstvenoj režiji, sam sebi organizujem nastup uglavnom po restoranima, raznim slavljima. Menadžera nemam, nisam ga nikad ni imao. Nas starijih pevača nigde nema, a za to je krivo današnje stanje na estradi. Kad sam počinjao karijeru znao se neki red. Imaš ugovor, potpišeš, dobiješ tantijeme i to je to. Danas nema ugovora, već doneseš 30.000, 40.000 evra i snimiš CD. To sam čuo od ovih mlađih kolega.


Dobijate li nešto od SOKOJ-a na ime autorskih i izvođačkih prava?


- To je takva nepravda kada je u pitanju SOKOJ da ne volim ni da pričam o tome. Godišnje od njih dobijem oko 25 evra. Čujem da se moje pesme slušaju u kafanama, na radio-stanicama. Neki dan u novinama čitam da Braja dobije 80.000 evra, pa da li je to normalno?! Anonimni pevač danas dobije više od mene, iako imam toliko pesama. Iz Kanade sam jednom dobio 30 dolara za autorska prava, a ovde ne mogu toliko za celu godinu.


Šta vam još smeta?


- Nažalost, narodna muzika je u zapećku. Smeta mi, recimo, što Beograd sve pevače sa strane oberučke prima, oni pune dvorane kod nas, a pevači iz Srbije uvek dobijaju neke pretnje, zabrane... Žao mi je što su se ugasli i brojni festivali, sve je zamrlo i po meni sistem vrednosti ne valja. Kao što ne valja u politici, tako ne valja ni u muzici.
 

Sve se zgužvalo


- Veliki sam pobornik žive muzike, a ne da se peva na plejbek čak i na festivalima. Ali, još uvek tinja neka nada u meni da će biti bolje, da će se kao nekad znati koja je mala reka, a koja velika, koja je mutna, a koja bistra. To znači da zabavna muzika ide u svom pravcu, folk u svom, a ne kao danas kada se sve to zgužvalo u jedno. Nemam ništa protiv mladih pevača, ali stvarno ih je mnogo. Pa i ova takmičenja Prvi glas Srbije, Ja imam talenat, Zvezde Granda, to je mučenje za te mlade ljude i publiku. Sve vrti oko komercijale da se što više zaradi, a malo je kvaliteta - kaže Dimov.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online