Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.10.2012.
15:10
Đ. Barović - Vesti A

Kusta za Dodika, Stoja za opoziciju

Zahvaljujući lokalnim izborima u Republici Srpskoj, građani Višegrada, ali i brojni gosti u gradu koji je ovekovečio nobelovac Ivo Andrić, u petak su uživali u pravom muzičkom spektaklu. Umesto dosadnih govorancija, predstavnici najjačih političkih partija, vladajuće SNSD i protivničke koalicije okupljene oko SDS-a podarili su potencijalnim biračima koncert No smoking orkestar, dok su ljubitelji folka uživali u nastupu Stojanke Novaković Stoje.

Pristalice stranke predsednika RS Milorada Dodika, ali i poklonici rok muzike na obnovljenom gradskom stadionu uživali su u nastupu Emira Kusturice i No smoking orkestra.


- Višegrade, ovo je unca muzika! - zagrmeo je na početku proslavljeni reditelj pred nekoliko hiljada mahom mlađih posetioca dokazujući da ova grupa i bez Neleta Karajlića zna da napravi događaj za pamćenje.

Stoja: Pevala sam za narod

Stoja je tek po dolasku u Višegrad saznala da se uz njen održava i koncert Emira Kusturice.
- Iskreno, bila sam zatečena kad sam čula da i proslavljeni srpski režiser ima koncert, ali ovde sam došla ne zbog politike, već zbog naroda. Politika me apsolutno ne zanima - kratko je objasnila ova pevačica.

Više od jednog sata Kusturica je sa svojim orkestrom svirao, pevao, ali i improvizovao pozorišnu predstavu u kojoj je aktivno učestvovala i publika željna ove vrste spektakla, ali i njegov unuk Janko, koji je uz Emirovog sina Stribora svirao bubnjeve.

Tradicionalno, za dobru atmosferu se pobrinuo i violinista grupe Dejan Sparavalo, ali i harmonikaš Zoran Milošević, koji su Kusti pomagali u izvođenju nekih od najvećih hitova ovog orkestra. Histerija je nastupila na pesmu "Pit bul" iz filma "Crna mačka, beli mačor", ali i pesme "Romeo i Julija" izvedene u pank aranžmanu.


Veselilo se i uživalo samo kilometar dalje, u strogom centru Višegrada, na Trgu palih boraca, ali to su uglavnom bile pristalice opozicionih partija i ljubitelji narodne muzike. Atmosferu je najpre zagrejala jedna od novih zvezdi Granda, Mirjana Milosavljević, rođena Višegrađanka, a onda se, praćena frenetičnim aplauzom, na bini pojavila Stoja, koja je zapevala "Đurđevdan", zatim pesme Cece, Hanke Paldum, Indire Radić, a potom i svoje hitove "Revolucija" ili "Ciki ciki". Posle sat vremena, Stoja je napustila binu, a usledilo je narodno veselje s velikim kolom u kome su se uključili gotovo svi prisutni.

Bez incidenata

Mada ni na jednom koncertu nije bilo viđenijih imena, oba koncerta su obezbeđivale jake policijske snage plašeći se mogućih incidenata, ali sve je proteklo u najboljem redu. Doduše, dobar broj meštana Višegrada je iskoristio priliku, pa je gledao i jedan i drugi koncert.

Sledećeg jutra, u Višegradu se vagalo na kom koncertu je bilo više ljudi. I pozicija i opozicija je tvrdila da su oni imali više posetioca, ali i jedni i drugi su ostali bez odgovora zbog čega je u gradu sa tek sedam ili osam hiljada birača bilo potrebno dva koncerta.


- Iskreno, mi smo tek pre par dana saznali da će na Trgu nastupati Stoja. Emir se odazvao našem pozivu zato što smo želeli da svečano obeležimo otvaranje renoviranog stadiona - kaže aktuelni načelnik opštine Višegrad i kandidat za tu funkciju ispred SNSD-a Tomislav Popović.


S druge strane, narodni poslanik i nosilac liste za odbornike SDS-a Miroslav Kojić kaže da je to samo delimično tačno.


- Od kada sam na čelu Opštinskog odbora SDS-a u Višegradu pred svake izbore narodu sam obezbeđivao koncerte najpoznatijih srpskih pevača i to svi u gradu odlično znaju. Pre dve godine, za republičke izbore ovde su pevali Rada Manojlović i Milan Topalović Topalko, a 2008. godine Baja Mali Knindža i Tina Ivanović. Međutim, SNSD nas je sada pretekao u lepljenju plakata, pa je neko sa strane mogao da pomisli da smo mi ti koji smo hteli da pokvarimo posetu koncertu Kusturice - kaže Kojić.
 

Tuk na utuk

Predsednik Opštinskog SDS-a kaže da je gostovanje Stoje obezbedio zahvaljujući prijateljima iz Nemačke i Austrije, a uz osmeh zaključuje da vladajući SNSD možda želeo da na ovaj način vidi ne samo ko će za koga da glasa, već i ko kakvu muziku sluša.
- Možda su želeli da prebroje rokere i folkere u gradu, ali pre će biti da je to bio onaj poznati srpski - tuk na utuk - kaže Kojić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online