Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 17.08.2012.
18:08
V. Tasić - Vesti A

Nema para ni za crep

Nekad su estradne zvezde zidali kuće kao od šale, a danas im je potrebno i po deset godina da bi sagradili dom

Kriza ispraznila džepove pevača: Harmonikaš Mirko Kodić
 

Nekada su muzičari i pevači zidali velike kuće kao od šale. Kako mnogi kažu, para je bilo kao blata. Onaj ko je znao da ih sačuva, ulagao ih je u nekretnine. Uopšte nije bilo teško sazidati i isfinansirati gradnju kuće jer je bilo posla. Ali, odavno nije tako. Navikli na nekadašnje dobre zarade, mnogi se zaleću, počinjući da zidaju prave palate. Uvereni da će lako isplivati iz gradnje, idu više od svojih finansijskih mogućnosti. Ali, nema ni posla, ni para, pa se posao oteže. Mnogi na estradi su zbog kuća uleteli u problematične situacije. Ima i onih koji su se zadužili i kod zelenaša, ali svoje dugove kriju kao zmija noge.

Skromni Renato
Ovih dana, svoju kuću u Požarevcu dovršava Renato Henc. I od je u poslu dvadesetak godina, nikada se nije žalio da nema novca i para, nikada zaradu nije trošio bez veze. Svaki dinar je štedeo kako bi svojim ćerkicama, supruzi i sebi obezbedio dom snova. Ali, za razliku od mnogih kojima je veličina kuće slika sopstvenog uspeha, pa zato zidaju ogromne stambene objekte, Renato je skroman. Njegova kuća ima 70 kvadrata.
- Nadam se da ćemo se s jeseni useliti. Nisam hteo da ulećem u dugove pa da zidam stotine kvadrata koje možda nikad ne bih završio. Neki na estradi se čude što pravim tako malu kuću. Kakva mala kuća? Za moju porodicu je to palata jer će u njoj svako imati svoju sobu. Do sada smo živeli u stančiću od tridesetak kvadrata i novu kuću gledamo kao dvorac! Važno je da nismo u dugovima, da budemo srećni u našoj kućici u cveću, a ne da ona ima stotine kvadrata kako bi komšiluk video koliko sam uspešan - zaključuje Henc.

 

Kako izgleda ići više od svojih mogućnosti, okusio je na svojoj koži i Acko Nezirović. Ali, za razliku od svojih kolega, on o tome otvoreno priča. Naime, ovaj pevač je pre nekoliko godina počeo da zida kuću u beogradskom prigradskom naselju Ostružnica. Pošto je želeo da obezbedi svoju budućnost, zaključio je da će zidanje kuće od 250 kvadratnih metara biti lak zalogaj za njega. Naravno, grdno se prevario.


- Verovao sam jednom drugaru, koji me je ubedio da me kuća neće mnogo koštati i prevario sam se. Za tri meseca uspeo sam da stignem do takozvane sive faze. A onda, da bih nastavio, morao sam da se zadužim 30.000 evra. Sreća da sam se opametio na vreme pa nisam nastavljao sa ulaganjem u građevinu dok nisam vratio dugove. Malo mi je falilo da potonem još dublje u dugove, poput mnogih mojih kolega koji su ostali bez ičega. Sada je situacija takva da sve stoji. Neka stoji, nisam na ulici. Ne usuđujem se da nastavim jer je situacija u poslu katastrofalna i nikad gore nije bilo - kaže Acko.


Svoju prvu kuću, odnosno velelepnu vilu, kompozitor i harmonikaš Mirko Kodić je sazidao kao od šale. Traženom i prezaposlenom, nije mu bio nikakav napor da kuću svojih snova skocka kao od šale. Ali, nije dugo uživao u njoj. Kako kažu njegovi prijatelji, zahvaljujući dugovima u koje je upao zbog burnog života koji je vodio, kuća je otišla na doboš, a Kodić je završio kao podstanar. Kada se malo oporavio, i fizički i finansijski, kupio je plac na periferiji Beograda i počeo da zida novu kuću. Zidanje traje već desetak godina. Svaku paru koja mu pretekne sa tezgi, kad namiri račune i gazdi kiriju, Kodić ulaže u cigle i ostali neophodni građevinski materijal.


- Sve ide sporije nego što sam mislio. Kuća ima oko 150 kvadratnih metara. Stan nikada ne bih mogao da kupim jer je za stan potreban keš. A ovako, ciglu po ciglu, crep po crep, kad se može i koliko se može. Mislio sam da ćemo se moja ćerkica, supruga i ja useliti u kuću još prošle zime, a sad verujemo da ćemo se useliti do ove zime. Dojadilo mi je da plaćam iznajmljeni stan. Kao da svakog meseca kroz prozor bacam pare za kiriju, umesto da ulažem u svoje, ali drugog rešenja nemam - kaže Kodić, dodajući da se i on opametio.

POVEZANE VESTI

Subota 18.08.2012. 16:56
Kodicu sto ti Ceca ne pomogne...ti si taj koji je otkrio...zar se tako postuju oni bez kojih ne bi bili gde jesmo...a inace kompliment za puloverce...slatko sam se nasmejala...
Nedelja 19.08.2012. 08:23
Ima vremena za crepove. Malo još razbibrige i kockanja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online