Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.08.2012.
14:15
D. PETROVIĆ I M. MATOVIĆ A

Guču glanca 3.000 radnika

Varošica Guča, gde u ponedeljak 6. avgusta počinje 52. Dragačevski sabor trubača, ovih dana je najveće gradilište u Srbiji - na svakom pedlju slobodnog zemljišta postavljaju se ugostiteljski objekti i kiosci.







 

U varošici koja broji 2.000 stanovnika danas je angažovano skoro 3.000 radnika, vozača, ugostitelja i komunalaca. Umesto truba čuju se motorne testere, udarci čekića i zvuk kamiona koji dovlače daske, grede, stolove, stolice i hladnjače, a umesto mirisa pečenja i roštilja, širi se miris lakova i boja.

Sve se doterava i ulepšava za goste koji su već počeli da pristižu iz raznih krajeva sveta. Miroslav Radojičić, predsednik Mesne zajednice kaže da prvoj zoni više nema ni jednog slobodnog mesta za postavljanje ugostiteljskih objekata. Najveći objekat imaće čačanski ugostitelj Aca Popović, čija šatra ima više od 400 kvadratnih metara.

Na obali reke Belice postavljaju se daske i nastrešnice, dopremaju zemljani lonci za svadbarski kupus. Popović kaže da je stavio tri tone kupusa da se kiseli i nabavio 400 kilograma crnog luka za pripremanje jela, dok će meso i pečenje dobijati svakog sata iz Tavnika kod Kraljeva i iz Smederevske Palanke gde će na tome raditi 40 radnika.


Sabor će svečano biti otvoren u ponedeljak u deset sati podizanjem saborske zastave i intoniranjem trubačke himne "Sa Ovčara i Kablara". Za razliku od prethodnih godina umesto podgojenih političara, domaćin Sabora biće operska diva Radmila Bakočević, rođena u selu Viči, nedaleko od Guče.

Za zatvaranje saborske fešte zadužena je druga diva, folk pevačica Ceca Ražnatović koja će 12. avgusta održati koncert na stadionu za honorar od 35.000 evra. Zbog toga su organizatori Sabora odlučili da naplate ulaznice za njen nastup, koje će koštati oko 2,5 evra dok će ostatak novca obezbediti sponzori. Po rečima Mladomira Sretenovića, predsednika opštine Lučani ove godine očekuje se 500.000 posetilaca iz celog sveta.
 

- Skoro da nema slobodnog mesta ni u privatnim kućama, ni u hotelima i to ne samo u Čačku, već i u okolnim gradovima - Ivanjici, Požegi, Arilju i Lučanima. Prvi gosti su već stigli, a mi se spremamo da ih dočekao domaćinski i od srca. Uz 50 sjajnih trubačkih orkestara i više od 1.200 muzičara gostima možemo da obećamo sjajan i nezaboravan provod - rekao je Sretenović.

Adam Tadić, direktor centra za kulturu Lučani kaže da zvanično još nisu dobili potvrdu kada i ko će od srpskih političara doći na Sabor, ali ima najava da će se saborašima pridružiti Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, Ivica Dačić, premijer i ministar policije, kao i još neki ministri. Za trubačku feštu u Guči vlada veliko interesovanje novinara, pa su organizatori do sada dobili preko 300 zahteva za akreditovanje, a dolaze novinari iz Nigerije, Kine, Maroka, Tunisa, Indije i drugih zemalja.
 

Cenovnik


Organizatori Sabora u Guči saopštili su i ovogodišnji cenovnik. Porcija kiselog kupusa koštaće 2,10 evra, pivo 1,7, kilogram prasećeg pečenja je 7,62 , a najskuplja će biti jagnjetina - kilogram će se prodavati po ceni od oko 11 evra. Cene smeštaja su ujednačene i biće od 20 do 35 evra u zavisnosti od udaljenosti od Guče, a najjeftinije će biti u kampovima gde će smeštaj koštati 10 evra. Parkiranje za automobile koštaće 8,47 evra, dok će autobusi parking plaćati 25,42 evra. Tokom svih sedam dana trajanja Sabora u Guči će 24 sata dnevno dežurati oko 50 lekara i isto toliko medicinskih sestara u zdravstvenim ustanovama, a o bezbednosti posetilaca brinuće brojna ekipa policajaca na čijem čelu će biti načelnik Dragoslav Krdžić. 

 

Prenos na Pinku


Pored Cece Ražnatović, za čiji koncert vlada najveće interesovanje i koja će uz orkestra Dejana Lazarevića pevati tri-četiri sata na zatvaranju Sabora, u Guči će, između ostalih nastupiti i Miroslav Ilić, braća Teofilovići, di- džej Šantal, orkestar Dejana Petrovića... Sabor i ponoćne koncerte direktno će prenositi RTV Pink, a kao voditelj specijalnih emisija iz Dragačeva pominje se Rada Radenović koja je zbog ovog posla morala da prekine letovanje na Adi Bojani i hitno se vrati za Beograd. 

 

Poluvekovni bilans


- U prethodnih pola veka Sabor u Guči je posetilo oko 15 miliona domaćih i stranih gostiju iz 83 zemlje sa svih kontinenata. U zvaničnom takmičarskom delu Sabora učestvovalo je oko 10.000 trubača i 1.000 orkestra. Prema našoj statistici, Sabor svake godine posećuje sve veći broj naših zemljaka iz dijaspore - saopštio je Dragan Šušić, predsednik Skupštine opštine Lučani poluvekovni bilans Sabora trubača u Dragačevu.

POVEZANE VESTI

Nedelja 05.08.2012. 07:55
Dobra strana tog cirkusa je da mnogi mogu da ostvare pristojnu zaradu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online