Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.07.2012.
14:17
D. Dušanić - Vesti A

Šabanova pesma klizi uz piće

Mnogi glumci i pevači vole da se provesele u kafani za svoju dušu. Uz dobro društvo i pokoju čašu alkohola kreće i naručivanje pesama, a svako od njih ima svoje omiljene pesme. Za divno čudo, većina njih zna ne samo ko te pesme peva, već ko je i autor hitova od pre više decenija.

 

Karirani stolnjaci, kako reče glumac Marko Živić, prave su mape koje bi mogle mnogo toga da ispričaju, a kafana često ume da bude ispovedaonica.


- U kafani nikada ne plaćam muzici jer tu privilegiju pružam damama koje su u mom društvu, smatrajući da je mnogo lepše kada neko dobije od žene poklon, bilo da je to cvet, piće ili bakšiš. Rado uz muzičare i zapevam "Nesanicu" ili Luisovu "Ne kuni me, ne ruži me, majko", koja je omiljena pesma mog oca. Inače, pre desetak godina sreo sam Luisa na moru, prišao mu i pokušao da mu objasnim koliko mi je draga njegova pesma, a on me je prekinuo rečima: "Nikad nemoj tu pesmu da pričaš, nego je pevaj!" I zaista, ona mora da se peva, a uz nju da se uživa - kaže Živić.

Merlin voli Tomu


Od kako je ostavio cigarete, Dino Merlin ređe odlazi u kafane, ali kad se pojavi na vratima neke sarajevske kafane, muzičari sami počinju da sviraju jer znaju šta voli.


- Kreće odmah "Kiša je padala, a ja sam plakao za njom" Tome Zdravkovića koji mi je bio posebno drag. Imao sam čast da ga upoznam na početku karijere. Čak sam refren njegove pesme "Noćas mi srce pati" iskoristio, a njemu je bilo drago kako sam to uklopio - rekao je Merlin.


"Crne kose" za Natašu


- "Udade se, Jagodo, udade se, draga dušo" je stara prizrenska pesma i jedna od meni najdražih. Rođen sam u Kosovskoj Kamenici, blizu Bujanovca, gde sam živeo 20 godina i ova pesma je svojevrsna moja lična karta. Volim i "Jano mori" - kaže glumac Milan Vasić, koji i odlično peva. Vojin Ćetković obavezno naručuje starogradsku "Bele ruže", Saša Joksimović "Nisi znala da te volim", dok Nataša Ninković voli "Crne kose" Hanke Paldum.


- Čari kafane sam otkrila na fakultetu, a vremenom sam naučila da naručujem pesme. Prva na spisku je "Crne kose" Hanke Paldum. Za to je zaslužan Sergej Trifunović. Obilazila sam ga sa kolegama dok je služio vojsku u Novom Sadu. Svirao je gitaru i pevao nam, a ja sam se iz cuga zalepila za "Crne kose". U međuvremenu, jedna od omiljenih mi je postala i "Nesanica" - rekla je Ninković.

 

Loša se veseli uz Slavka


Uz narodnjake odlično znaju da se provesele i pop pevači. Hari Varešanović je izjavio da mu je iz folk branše omiljen Džej Ramadanovski, a posebno voli njegovu pesmu "Od ljubavi do mržnje", pa i sam zapevuše stihove: "...od tuge ću za tobom za noć da ostarim..." Saša Lošić Loša naručuje "Ti nemaš više prava pitati za mene", odnosno "Šta te briga kako živim", kako je pravi naziv ove numere koju je snimio Slavko Perović.

 

Omiljena "Nesanica"


Poslednjih godina najčešće pominjana pesma koja se naručuje u kafani je "Nesanica". Ova je numera iz filma "Ivkova slava", koji je snimljen 2005. godine. Muziku za film je komponovao Željko Joksimović, a za pomenutu numeru tekst je napisao Dejan Ivanović, dok je u filmu peva Nikola Kojo. "Nesanicu" je snimio i Toše Proeski na albumu "Igre bez granica" koji je objavljen 2007. godine, a "Nesanicu" rado izvode solisti i grupe, tamburaški orkestri i trubači.


- U kafani obavezno naručujem tri pesme - "Đavolica", prvi hit grupe Medeni mesec, koju je napisao Dragan Brajović Braja, "Usne vrele kao žar", koju je napisao Perica Zdravković za Nina i "Kroz šljivike i livade", hit Dragane Mirković, koja je kompozicija Miodraga M. Ilića, zvanog Mile Bas. Omiljene su mi jer imaju odličnu melodiju, tekst, aranžman, a i izvođači su doprineli da postanu hitovi - kaže Maja Marijana, koja u malom prstu drži sve podatke o kompozicijama, njihovim autorima i izvođačima.


Koliko je pesama napisao harmonikaš i kompozitor Miša Mijatović ne zna ni on sam. Iako su mnoge hitovi, svoje pesme nikada ne naručuje u kafani.


- Tražim da mi sviraju i pevaju stare, dobre pesme kojima vreme ne može ništa poput "Sliku tvoju ljubim" Tome Zdravkovića, pa onu od Dobrivoja Topalovića "Kad bih mog'o i umro bih za te", "Tako mi nedostaješ" Miroslava Ilića. Naravno da znam i sve autore koji su napisali ove numere! - kaže Mijatović.


Dragica Radosavljević Cakana voli tamburaše, a najčešće naručuje "Pogledaj me, nevernice" i "Nisam te se nagledao" Zorana Gajića, koju je komponovao Rade Vučković.


- Nemam neki poseban razlog, jednostavno su mi lepe, imaju dobar ritam. Tu je još i Šabanova "Srno moja malena", koja prosto klizi uz neko dobro piće - kaže Cakana, koja često na privatnim slavljima na uvce peva košarkašu Milanu Guroviću. I on voli Šaulića, posebno pesmu "S namerom dođoh u veliki grad", a u kafani voli da se proveseli i sam Šaban koji muzičare obavezno kiti parama kada mu zasviraju pesme kolege Milančeta Radosavljevića "Anđelija", "Jedna žena plave kose"...


- Moj spisak kafanskih pesama je podugačak. Šta ću naručiti zavisi od raspoloženja, društva, ali gotovo uvek je to neka pesma Zvonka Demirovića, pa onda "Ljepša od noći" duet Šaka i Dada Polumente, kao i "Kralj ponoći" Ane Bekute. Ove pesme su meraklijske i uvek me diraju u srce - kaže Vanesa Šokčić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online