Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.01.2012.
14:15
S. Đurić - Vesti A

Koštanu igrala 25 godina bez honorara

Posle višegodišnjih pokušaja Usnija Redžepova (65) konačno je dobila nacionalnu penziju koja se jednom godišnje dodeljuje vrhunskim umetnicima za doprinos srpskoj kulturi. Ona kaže da je za nju ovo veliko priznanje i nagrada za negovanje pravih umetničkih vrednosti, a kada odluka stupi na snagu, ona će uz redovnu penziju koju je ostvarila dobijati i 50.000 dinara, odnosno 470 evra na ime nacionalne penzije.

- Tri-četiri puta sam predavala molbu za nacionalnu penziju i nisam gubila nadu da ću je i dobiti. Ovog puta mi se posrećilo. Ovim je ujedno i zaokružena moja 47 godina duga karijera. Dobiti nacionalnu penziju je veliko priznanje za mene kao umetnika, jer sam se uvek trudila da radim kvalitetno, dobro i sve u životu sam postigla radom - kaže Usnija.

Šta je bilo presudno da baš sada dobijete nacionalnu penziju?

- Ne mogu to da pretpostavim, ali mislim da su uzeli u obzir moj celokupan rad i trud. Nije lako biti pevač i teško je izdržati da se živi i radi ovim tempom kojim mi živimo. Zvanično sam na estradi od 1973. godine i ostavila sam trag iza sebe. Negovala sam južnjački melos, našu muziku i trudila se da radim dobro. Sačuvala sam autentičnost, tradiciju i muziku srpskog juga, a nagrade su bile brojna priznanja i plakete u bivšoj Jugoslaviji, a sada i u Srbiji.
 

Dve i po decenije igrali ste i Koštanu. Koliko je bilo teško uskladiti glumu sa muzičkom karijerom koja vam je bila primarna?

- Nije bilo lako i niko ne može da shvati koliko je teško raditi u pozorištu, pa ići na koncert i tako ukrug. Dešavalo se da sam uveče u Ohridu, a sutradan 700 kilometara dalje. Ipak, činjenica da sam punih 25 godina igrala Koštanu u Narodnom pozorištu u Beogradu dala je važan pečat mojoj karijeri. Nisam htela da uzmem honorar za tu ulogu, jer mi je dovoljna nagrada bila da nastupam u Narodnom pozorištu. Istovremeno sam Koštanu igrala i u vršačkom i šabačkom pozorištu. Putovala sam sa tom predstavom i predstavljala južnu Srbiju na što bolji način. Nisam htela da se odreknem te uloge, jer me je ispunjavala i to je moja zahvalnost pozorištu.

  

Kako ste uspeli da sebe sačuvate od raznih, često loših muzičkih uticaja?

- Nikada nisam radila namenske, komercijalne pesme da bih zaradila što više novca, već sam uvek vodila računa da pesme budu kvalitetne i da svoju zemlju predstavim na najbolji mogući način. I nadam se da sam uspela u tome.
 

Među prvima ste počeli da radite sa trubačima?

- Da, i mislim da sam delom doprinela da trubači postanu popularni srpski brend u svetu. Bila sam inicijator takmičarskog duha trubača, a opet zahvaljujući njima dala sam mnogo novih pesama, jer trubači zvuče kao da je pesma stara 100 godina, iako je potpuno nova. Zadržati autentičan zvuk uz trubu je veliki trud. Prva sam krenula i sa etno-pop muzikom kada sam 1989. godine dobila gran pri Mesama za pesmu "Makedonski splet", za autentično izvođenje izvornih pesama.

Radim koliko mogu

 

Malo je poznato i da ste veliki humanista, da ste se uvek odazivali na sve humanitarne akcije?


- Nikada nisam odbila nijednu humanitarnu akciju, kad se od mene to tražilo. Puno sam davala svima onima kojima je pomoć bila potrebna, ali ne volim s tim da se hvalim - kaže Usnija.
 

Mnoge vaše kolege žale se na krizu, da li je vi osećate?

 

- Toliko godina sam na estradi i mogu da primetim da je manja potražnja za mojim nastupima. A, i mnogo je pevača, tako da razumem. Ne znam kako je kod ostalih, ali, ja se ne žalim. Meni je i ovo dovoljno, jer radim taman toliko koliko mogu.

 

Proslavili krsnu slavu

 

Usnija i njen suprug Svetomir Šešić Šele proslavili su u ponedeljak u krugu prijatelja krsnu slavu Sveti Stevan. Svečanom ručku prisustvovala je između ostalih i uvek dobro raspoložena Izvorinka Milošević, koja je bila zadužena za dobru atmosferu. Domaćini slave Usnija i Šele pripremili su izobilje hrane i pića, a slavlje je potrajalo do uveče. S obzirom na to da je prehlađena, Usnija nije mogla da zapeva i dodatno uveseli goste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online