Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.12.2011.
15:15
V. Tasić - Vesti A

Braja: Više se ne vezujem za pevače

Mnoge srpske pevačice maštaju o karijeri u inostranstvu, pojedine i najavljuju albume na engleskom jeziku, ali posle izvesnog vremena ispostavi se da su u sve to prazne priče. Kompozitor Dragan Brajović Braja (45) kaže da su takve priče čisto zamajavanje naroda.

Desetine njegovih pesama presnimljeno je u Bugarskoj, Grčkoj, Rumuniji, Češkoj i Poljskoj, ali on od toga, kako tvrdi, nema ništa.
 

- Pre dve godine u nekima od tih zemalja ponuđene su mi nagodbe. Ponudili su da mi isplate neke smešne sume novca na ime autorskih prava. Naravno, nisam pristao. Nadao sam se da će sve biti lakše, jer su to zemlje članice Evropskoj uniji gde se kao poštuju zakoni, ali nikom ništa. Od mog novca za pesme koje su snimljene u inostranstvu, nema ni traga, ni glasa. Doduše, i sam sam kriv, jer sam inertan. Smatram da nije moje da ja njih jurim. Izgleda da grešim i moraću malo da se aktiviram po tim pitanjima - kaže Brajović.

Brega jedina svetska zvezda


Kako komentarišete mogućnost da se pesma Saše Kovačevića pojavi u jednoj turskoj seriji?


- Baš lepo i šta onda. Više od 60 mojih pesama je presnimljeno u inostranstvu, pa ja zbog toga nisam ni bogatiji niti poznatiji. To što će neko nečiju pesmu staviti u seriju koju će kupiti neka ovdašnja televizija da bi zamajavala ionako već zamajani narod i nije nešto. Jedini koji je zaista dostigao svetsku slavu je Goran Bregović, a sve ostalo i nije neka vest.


Odmorim dušu uz Željka


- Žao mi je što ne postoje bar dva-tri Željka Samardžića, pa da odmorim dušu radeći sa takvima. Pripremam dve pesme za Severinin album, koji će se pojaviti posle njenog porođaja. Tu je i Kaliopi, koja je fascinantna pevačica. Imam veliku želju da napravim izuzetnu pesmu za Viki Miljković, koja će je vratiti na visoke estradne pozicije koje joj pripadaju. Tom pesmo će poklopiti mnoge glasnije i drčnije pevačice, a koje joj nisu ni do kolena.

Iako niste dobili novac, to vas ne sprečava da nastavite borbu za osvajanje tržišta u inostranstvu?

- Nigde ne cvetaju ruže. Nadao sam se uvođenju reda i zakona na polju diskografije u drugim zemljama, ali izgleda da sam se uzalud nadao. Ništa, idemo dalje. Jedan moj prijatelj i saradnik, inače vrstan pevač, uskoro će uraditi album u produkciji jednog od najboljih grčkih aranžera i producenata. Pored mojih autorskih pesama, biće tu i kompozicija poznatih autora iz Grčke. Biće prisutan autentičan grčki zvuk, ali još nemam dozvoli da otkrijem njegovo ime.

Sarađujete sa mnogim pevačima, da li vas je neko od njih naljutio ili razočarao u poslednje vreme?

- Verujem da sam to prevazišao. Kao mlad autor, emotivno sam se vezivao za ljude sa kojima sam radio. A kad čovek uplete emocije, hoda po vrlo tankoj liniji, za čas se opeče ili oklizne. Mnogo puta mi se to desilo. Što sam stariji to sam valjda i mudriji, pa sve manje uplićem emocije i sve se ređe razočaravam.

Danas, kada mnogi sami sebe nazivaju kompozitorima, koga cenite od kolega?

- Pre svih Futu Radulovića. Mnogo mi je žao čoveka, kako privatno, tako i profesionalno. On je zaista veliki kompozitor, znam njegov beskrajni potencijal, njegovu širinu. Žao mi je što mu se sve smučilo, pa se povukao. Mnoge stvari su se smučile i meni, ali se ne povlačim. Cenim Džibonija, poštujem ono što poslednjih 15 godina radi Dino Merlin. Od ove trojice spomenutih sam učio, mada postoje još neki koji će se ljutiti što ih nisam spomenuo.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online