Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.11.2011.
14:54
V. Tasić - Vesti A

Od muzičkog diva do kuće za izbegavanje

Nekada najmoćnija diskografska kuća PGP RTS ove godine slavi značajan jubilej - šest decenija postojanja. Za 60 godina objavili su više od 100.000 muzičkih naslova, ali od najmoćnije izdavačke kuće, koja je nekada stvarala zvezde danas nije mnogo ostalo...

Na estradi poslednjih godina kruži priča - da ako neko ne zna kako da upropasti karijeru, treba da snimi album za PGP RTS. Od moćnog diva, PGP je za većinu pevača poslednje dve decenije postao kuća koju izbegavaju u širokom luku.

Jedan od malobrojnih koji je u toj kući ostao i opstao čitave tri decenije je Miša Mijatović, harmonikaš, kompozitor i urednik narodne muzike.

- Nekada smo svi odlično živeli od diskografije. Ali, raspad Jugoslavije, piraterija, pojava interneta uzeli su danak. Stanje u državi direktno je uticalo na PGP koji se nije snašao u vreme tranzicije, iako ima odličnu infrastrukturu - fabriku, štampariju... Da je bilo više sreće i pameti mogli smo da zadržimo mnoge zvezde, ovako sve se pretvorilo u zapetljano vrzino kolo koje je gotovo nemoguće otpetljati - kaže Mijatović koji je u ovoj kući ostao, kako priznaje, iz emotivnih razloga.

U zlatnim vremenima, pre gotovo tri decenije, astronomski tiraži obezbeđivali su

NEKAD ZVEZDE PGP: Lepa Brena i Cune Gojković

ogromnu zaradu kako kući, tako i pevačima. Tako je 1983. godine postignut apsolutni rekord u tiražima.

Album Miroslava Ilića na kome je bila pesma "Pozdravi je, pozdravi" prodat je u 900.000 primeraka! Gotovo u istom tiražu prodat je i Brenin album, na kojem je bila pesma "Bato, bato". O takvim tiražima i popularnosti današnje zvezde mogu samo da sanjaju.

Jureći za boljim uslovima većina pevača je okrenula leđa PGP-u i malo ko danas ima neku lepu za nekadašnjeg diskografskog giganta.

Ali, i PGP je okrenuo leđa njima, pa na nedavnom koncertu održanom u čast jubileja nisu se pojavili Đorđe Marjanović, čija je ploča bila prvo izdanje PGP-a, nije bilo Cuneta Gojkovića, niti Miroslava Ilića i Vesne Zmijanac, koja se vratila u PGP.

Cune ne krije da ga je PGP mnogo puta razočarao i da se baš zbog toga nije pojavio na jubileju, iako je u ovoj kući ostavio neizbrisiv trag.
 

- Iz PGP-a bio sam prognan 17 godina, jer nisam bio simpatičan direktoru Stanku Terziću. Ne želim toga ni da se sećam, teško mi je o tome da pričam, jer taj čovek nije više među živima. Ja sam pomirljiv čovek, ali neke stvari mnogo bole. Kada su me pozvali da dođem na koncert rekli su mi da će biti skromno. Zašto skromno? Orkestar je njihov, ne treba ga posebno platiti, pevači pevaju bez honorara, jedini trošak je sala Kolarca što je jeftinija varijanta. U ono vreme, moja ploča sa pesmom "Kafu mi, draga, ispeci", bila je prva zlatna ploča na Balkanu. Nadam se da ćete razumeti zašto nisam bio raspoložen za proslavu - kaže Cune sa setom u glasu.
 

Miša Mijatović - šef klana?

 

Kako tvrde mnogi folk pevači, u PGP RTS ne može ni da priviri onaj ko nije blizak sa Mišom Mijatovićem, urednikom narodne muzike.


- Godinama slušam kako sam šef klana! Te priče nemaju veze sa istinom. Kao urednik nemam moć da odlučujem ko će snimati, a ko ne za PGP, niti ko će se pojaviti u nekoj emisiji RTS-a. Moja obaveza je da preslušam dobijene pesme i da o njima dam svoje mišljenje. Sa RTS-om nemam nikakve veze, niti imam uticaja. Da imam, sigurno bih uticao na to da na programu bude više emisija sa narodnom muzikom. Ovako, nema ih uopšte. Pre godinu dana, na RTS-u je ukinuta jedina emisija koja se bavila narodnom muzikom "Jedna pesma, jedna želja". Žalosno, nemam šta drugo da kažem. 

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2011. 15:06
Samo treba videti koje profitirao iz svega toga i eto krivaca.
Sreda 30.11.2011. 15:13
Пре само мање од сат времена сам прокоментарисао текст о Брени и Боби и сад се поново појавио текст и слика на којој је моја љубимица !! ТОООООООООООООООО !!!!! ХАХАХАХА .. Браво редакцијо , наставите у истом стилу и хвала вам пуно ..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online