Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 27.11.2011.
13:17
Đ. Janković - Vesti A

Knjiga o najvećoj zvezdi SFRJ

Dragan Marković je godinama sakupljao tekstove o kraljici sevdalinki Silvani Armenulić, a materijal objavljen posle Silvanine smrti obimniji je skoro 20 puta nego onaj koji je objavila za života

IDOL GENERACIJA: Silvana Armenulić

Silvana je bila jedna od najvećih zvezda narodne muzike bivše Jugoslavije, vlasnica brojnih "zlatnih" i "srebrnih" ploča koje su nekada dobijala izdanja sa tiražima kakvi se danas ne mogu ni zamisliti.

Njene pesme su i danas rado slušane, pravi evergrin, a materijal objavljen posle Silvanine smrti obimniji je skoro 20 puta nego onaj koji je objavila za života.

Po nekim procenama do danas je izdato više od dva miliona nosača zvuka.

Autor "Knjige o Silvani" Lozničanin Dragan Marković, verni poštovalac legendarne pevačice Zilhe Barjaktarević, poznatije kao Silvana Armenulić, godinama je sakupljao tekstove o njoj.


- Posedujem kolekciju svih ploča sa Silvaninim pesmama, od starih vinilskih do kompakt diskova. Godinama sam sakupljao razne tekstove o njoj iz novina i časopisa i nisam pogrešio jer njena slava ne bledi iako je prošlo 35 godina od njene smrti - kaže Marković.


Silvana je najveći uspeh u karijeri postigla posle pojavljivanja u seriji "Ljubav na seoski način", a danas čak i oni koji ne vole narodnjake znaju za neprolazne pesme "Šta će mi život", "Ciganine, sviraj, sviraj", ili "Ja nemam prava nikoga da volim", koje su ostale za sva vremena.

Tokom kratkotrajne karijere uspela je da postane ne samo folk diva već i prava folk ikona samoupravne Jugoslavije u kojoj su pre nje idoli naroda bili regrutovani iz ešalona partizanskih heroja ili udarnika poput Alije Sirotanovića.

Njena karijera imala je sve elemente slave rok zvezda iako je bila kraljica sevdalinki. U to vreme bila je popularna frizura "a la Silvana", njen stil oblačenja, veštačke trepavice...

Poslednji intervju

 

- Ja više ne umem drugačije da živim... Govorim tako iako znam da se sva moja htenja, svi moji neispunjeni snovi javljaju zato što u meni žive dve osobe: Zilha Barjaktarević i Silvana Armenulić.

 

Tek kad one uspeju u svojim htenjima da se spoje u jedno, kad se one poklope, tek tada ću naći svoje zadovoljstvo, svoj mir...

 

Pitam se samo kada će se to dogoditi - rekla je Silvana u svom poslednjem intervjuu, datom novinarki Zdenki Marok, posthumno objavljenom oktobra 1976. godine.

Knjiga o Silvani podeljena je u tri dela, u prvom je njena romansirana biografija, njeni uspesi i ljudi koji su joj pomogli u tome, ali i oni kojima je ona pomogla.

U drugom delu hronološki su navedena sva izdanja gramofonskih ploča, muzičkih kaseta i CD-a, a u trećem se nalaze tekstovi većine Silvaninih hitova.

"Knjiga o Silvani" Markovićeva je prva knjiga, a naći će se i na tržištima Crne Gore, BiH i Hrvatske.

U izdavačkoj kući V. B. Z. do sada su uglavnom objavljivane knjige o poznatim glumcima poput Pavla Vuisića i Zorana Radmilovića, a prvi put izlazi knjiga o jednoj folk pevačici.

Knjiga će biti predstavljena u Beogradu, Sarajevu, Banjaluci, Zagrebu i drugim većim mestima u nekadašnjim jugoslovenskim republikama.

Dragan Marković

Prava za korišćenje fotografija objavljenih u knjizi izdavač je otkupio od "Politike", a Marković kaže i da je dobar prijatelj sa Silvaninom kćerkom Gordanom Armenulić, koja je imala samo 12 godina kad joj je majka poginula.

Gordana će nastupiti u novogodišnjem programu jedne beogradske televizije i pokazati da je od majke nasledila dar za pesmu i glumu.


Silvana Armenulić poginula je 10. oktobra 1976. godine u saobraćajnoj nesreći kod Kolara u 37. godini života. Tada su nastradali i njena sestra Mirjana Barjaktarević u šestom mesecu trudnoće i šef narodnog orkestra RTB-a Miodrag Jašarević. Automobil u kojem su se nalazili udario je direktno u kamion pri brzini od 150 kilometara na sat.

Silvaninoj i Mirjaninoj sahrani u Beogradu prisustvovalo je 50.000 poštovalaca.

Nedelja 27.11.2011. 14:27
Da bese to davno...bila je to uzasna nesreca...Silvana je bila izvrsna pevacica alii njena sestra takodje...ona je koliko znam bila verena za novinara Marka Markovica...ako je tacno sto se pricalo...a Silvana zena Radmila Armenulica tadasnjeg prvog coveka teniskog saveza...Cini mi se da su imale jos jednu sestru koja je pevala ali nije bila uspesna kao njih dve..Za cerku ne znam da je pokusavala da peva...U svakom slucaju zaista bili su i one i Jasarevic pravi umetnici tog vremena...
Ponedeljak 28.11.2011. 09:42
Gotovo svaka muzička karijera u ono vreme je imala elemente popularne i slavne rok zvezde, jer je u ono vreme postojalo fantastično tržište od 22 miliona stanovnika koji se nije žalio na standard, ploče nisu mogle da se piratizuju,a postojao je samo jedan program nacionalne televizije! Ko zna koliko današnjih Silvana je zagubljeno po audicijama, tv emisijama,možda negde na You tube-u...Šteta što nije ranije napisana pesma "Ne brže od života" možda bi uticala da pomenuta trojka ne požuri sa 150 km/h u smrt i muzičku istoriju Balkana.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online