Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.12.2009.
12:27
Sarajevo-x.com A

Najveći treš folk hitovi

Namera da napravimo top 10 trash hitova propala je u momentu kad smo zaronili u bogatu riznicu. Od nekih 25 hitova iz najuže konkurencije, među kojima su bili i "Skini se sa fejsbuka", "Hej Riki Martine" i "Trči jelen kroz šumu nosi papagaja", morali smo listu da skrešem najpre na 15, ali je i pokušaj da se svede na 10 propao jer je bilo šteta dalje kratiti. Dakle, pred vama je trash lista najvećih 12 hitova na jednom mestu, uživajte!


12. Mitar Mirić - "988"

Posle hita "988" u kojem Mitar Mirić na najbolji mogući način promoviše bitne telefone u telekomunikacionom sistemu Srbije, preporučujemo vlastima te države da ga angažuju za neku od narednih kampanja, možda za prevenciju narkomanije ili za jačanje svesti o AIDS-u. Zarazni ritam ne dozvoljava pesmi da bar nekoliko sati izađe iz vaše glave, i nemojte se iznenaditi ako nakon slušanja ulicom budete pevušili "988 ako ne znaš ko sam, 93 ako negde gori..."

11. Izoni Gegaj - "Hej, ba, Sarajlija"

"Hej ba šta ima ba, hej ba hairlija, hej ba šta ima ba, đes ba Sarajlija"... peva bard BiH folk scene Izoni Gegaj u ovom nadahnutom hitu nabijenom lokalpatriotizmom i elementima zavičaja. U pesmi opisuje odrastanje u mahali i simpatično tradicionalno "hapanje", što je posebno vidljivo u stihu: "Vezali smo leptir mašne, a novčanik hop iz tašne". Nije baš na visokom nivou kao u pesmi pop velikana Harija Mata Harija koji kaže "krali su se novčanici, čitao se Lorka", ali ovakav osvrt na turbulentno odrastanje u sarajevskoj mahali zaslužuje pažnju.

10. Jana - "Gori kuća naša"

Apokaliptičan hit Jane Todorović upozorava na opasnosti koje proizilaze iz činjenice da je institucija porodice iz dana u dan sve ugroženija, kao i na posledice preljuba. "Gori kuća naša, ova noć je vaša", peva Jana obraćajući se mužu preljubniku. Saopštava mu da dok je on vara, odlučuje da zapali njihovu kuću, ode  bilo gde i sruši sve što je izgradila. Pokazuje i izvanredno poznavanje detalja preljuba pa kaže: "Dok je budeš ljubio, negde oko tri, što si dosad imao, nećeš imati".

9. Bora Majstorović - "Kawasaki"

Kojoj ženi srce ne zaigra kad pored nje prozuji balkanska mačo muškarčina na Kawasakiju od 500 kubika? Nijednoj! To dokazuje i Boro Majstorović koji je u ovom hitu sa mirisom žena, spaljene gume i benzina objedinio ljubav muškarca prema svom Kawasakiju, te ljubav žena prema muškarcima na Kawasakiju. Briljantno!

8. Viki - "Otpala ti ruka"

Pesma počinje sladunjavom melodijom nakon koje Viki umilnim glasom zapeva: "O, o, o, otpala ti ruka, ako ikad drugu takneš oko struka", a u priču se lagano ubacuju trube. Nakon što svoju ljubav pozove da se ostavi ulice, nastavlja sa kletvama, pa jednu strofu počinje sa "O, o, o, odneo te đavo", a drugu sa "O, o, o, odnela te voda". Ko bi joj odoleo?

7. Kemal Malovčić - "Carinik"

 Kemal Malovčić, poznat i po pesmama u kojima se divi devojčicama ("Tek ti je 16", "Klinka", "Maturska haljina"), opevao je u pesmi "Carinik" večni problem prosečnog balkanskog muškarca: ljubomorna žena koja nikako ne zna da ceni činjenicu da je njemu potreban provod u društvu drugih žena! "Ko i svaka druga žena i moja je ljubomorna, kad god kući kasno dođem, za svađu je uvek 'orna", žali se Kemo u uvodu. U refrenu dodaje: "Kad me kući prati zvezda Danica, rođena mi kuća dođe kao granica, a na vratima namršteni lik, trag od tuđih žena traži kao carinik". Ovu tragičnu himnu neshvaćenih balkanskih muškaraca Kemo zaključuje potresnim stihovima: "Lijepe žene, dobro društvo, sve to mojoj duši prija, al' prisjedne jer me kući čeka žena krvopija".

6. Jana - "Troši me ove noći"

U vremenu konzumerizma i sveopšte potrošnje, Jana više nije imala šta da ponudi pa je nesebično ponudila sebe. U pesmi "Troši me ove noći" obraća se neodlučnom ljubavniku i otvoreno mu se stavlja na raspolaganje. Nakon nedvosmislenih uvodnih stihova, Jana iskreno i bez uvijanja poručuje: "Troši me ove noći, troši me ja ću moći, ima me dovoljno, troši me slobodno".

5. Minela Stojaković - "Ti propadaš"

Ako i u jednoj pesmi postoje požrtvovanost, bezuslovna ljubav, hrabrost, nesebičnost, strahopoštovanje i čežnja, onda je to Minelin hit "Ti propadaš". Nakon što svom voljenom u uvodu saopšti da bi pristala na sve da bi ostala s njim, iako je za njega bila "najveća drolja u gradu", u refrenu ga upozori da propada jer se opija i drogira, u trećoj strofi izražava pristanak da mu bude večna robinja i "ona kap iz oka što teče kad je drogiran". Sledi filozofsko promišljanje u vidu stihova "okreće se svet, i sa njime ja", da bi na koncu odaslala jasno upozorenje i svima ostalim koji piju i drogiraju se. Angažovan hit!

4. Vendi - "Ucena"

Pesma na realističan način govori o opasnostima modernog društva i opasnostima koje vrebaju na svakom koraku. Poseban akcenat stavlja na opasnost od lošeg društva: "Prošle noći kad je žurka prestala, sa mog vrata ogrlica nestala, skinuo mi momak koji diluje, telefonom zove i ucenuje", žali se Vendi, nakon čega u refrenu slede šokantni detalji: "Ucena, to je atak na moj lik, ucena, mnogo traži taj bezobraznik, platila bih ali neće biti gotovo, tražiće da spava sa mnom ponovo".

3. Senny - "Belaj boy"

Iako je pesma vrlo zanimljiva, nekako u centar pažnje dolazi spot. Za stolom, s jedne strane sedi Senny u dresu BiH reprezentacije okrenuta licem prema kameri, dok s druge strane, okrenut leđima u majici na kojoj piše "Tom i Jerry" sedi "Belaj Boy" i smireno puši cigaretu. Menjaju se scene Senny ispod koša bez mrežice i u studiju, a sve prati tekst "boy, boy, boy, ti si belaj boy...". Senny je vlasnica još jednog mega-hita "Javi se", ali smo zaključili da je ovaj inspirativniji...

2. Jurica Blažević - "Narkotici"

Sudeći po reakcijama oduševljene publike na "živom" nastupu Jurice Blaževića na kojem izvodi pesmu "Narkotici", nema sumnje da ovaj hit zaslužuje visoko drugo mesto. Kada neko devojci kaže "Obožavaš blud, za tobom sam lud", jasno je da je to poruka pravog muškarca, a iskrenost refrena "Svi su narkotici za tebe nula, jača si od droge i od red bulla" jednostavno je neprevaziđena.

1. Lepa Lana - "Vanzemaljac"

Mada je Lepa Lana harala 80-ih, a ovaj spot mnogo stariji od ostalih na top listi, "Vanzemaljac" je jednostavno vanvremenski hit. Kada se u spotu iza planete pojavi istoimeni lik sa harmonikom u ruci, u gumenim čizmama i s maskom, niko ne može da ostane ravnodušan. Nakon dugog razmatranja,  pregledanja i preslušavanja svih kandidata, izbor je pao na ovu pesmu. Još kada na kraju otkrijemo koja se misteriozna ličnost krije iza maske, savršeno je jasno da je to hit svih hitova.

Ako imate "jače" predloge, javite nam. Redosled ove top liste može da se promeni!
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online