Sreda 22. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.10.2011.
14:28
S. Đurić - Vesti A

Svinjski tehničar među sevdalinkama

U kultnoj radio-emisiji "Beograde, dobro jutro" Duško Radović je obavestio slušaoce da je tog jutra "jedan mladić u taksiju zaboravio diplomu pravnog fakulteta i novčanik sa nešto para, pa se moli pošteni taksista da diplomu zadrži, a da novac vrati, jer se od nečega mora živeti". Bilo je to pre tri decenije, a da od diplome u Srbiji nema mnogo koristi, i danas su uvereni mnogi akademci koji obijaju pragove biroa za zapošljavanje i prstom pokazuju na bogataše koji "od škole imaju samo veliki odmor".

Srpska estrada vrvi od nesuđenih kelnera, automehaničara, električara, prodavačica, medicinskih sestara, frizerki...

Nikome nismo zavirivali u đačke knjižice, ali javna je tajna da su samo osnovnu školu završili Zorica Marković, Andrija Era Ojdanić, Zlata Petrović, Goca Božinovska, Ljuba Aličić, Hasan Dudić...

Zorica Brunclik je završila kurs za pravljenje ikebana, a potom i ekonomski fakultet kad se učlanila u JUL. Svetlana Ceca Ražnatović završila je u Žitorađi srednju veterinarsku školu - odsek svinjarstvo, a Stojanka Bodiroža Ćana srednju poljoprivredno-tehničku. I Lepa Lukić je završila poljoprivrednu školu, ali umesto za fakultet, odlučila je da "studira" estradu.

Kafana kao fakultet

Seka Aleksić ima frizerski zanat, a Jelena Karleuša je pohađala kurseve za manekene i školu glume, krenula u gimnaziju i potom se prebacila u srednju trgovačku školu. Ljuba Aličić je stao posle osnovne škole.

- Rastao sam u kafani. Ona je moj fakultet. Nastavio sam da pevam u kafani, roditelji su digli ruke od mene. Ubrzo gazda kafane poče da mi daje platu - prepričao je Aličić svoje prvo radno iskustvo.

Bravar za mikrofonom

 

Malo je poznato da je hrvatski pevač Mišo Kovač po struci tapetar a Halid Bešlić tesar. Dino Merlin je završio bravarski zanat, a Hanka Paldum trgovačku školu. Dino je nekoliko godina bio zaposlen u preduzeću Pretis u Vogošći, ali mu je mikforon bio draži od čekića. Halid Muslimović je završio metaloglodački zanat i radio u železari u Jesenicama u Sloveniji.

Da učenje nije mnogo zanimalo ni Severinu Vučković, govori podatak da i ona ima samo osnovnu školu, što joj i nije neki problem. Azemina Grbić, pevačica poznata po izvođenju sevdalinku, školu je zapostavila zbog ljubavi:


- Bila sam odličan đak, ali sam se odmah posle osnovne škole zaljubila u jednog harmonikaša, koji je svirao na igrankama i pobegla sam od kuće. S njim sam tako pevušila gde god je nastupao. Ubrzo sam rodila ćerku, razvela se, ali nisam nastavljala školu. Počela sam da pevam i tako i ostala u tim vodama. Sudbina, šta drugo...


Radiša Urošević je završio elektromehaničarski zanat, tako da ne mora da zove majstora kada mu se pokvare kola. Nikola Urošević Gedža se školovao za automehaničara, a Marinko Rokvić je završio srednju elektrotehničku školu i upisao Elektrotehnički fakulet.

Cune, nesuđeni trgovac

 

Predrag Gojković Cune napustio je trgovačku akademiju, pa je radio kao pisar u jednom vojno-trgovinskom preduzeću dok nije uzeo mikrofon u ruke.


- Završio sam osnovnu školu na Pašinom brdu. Kasnije sam upisao prvi razred gimnazije u Šestoj muškoj, a drugi razred sam upisao u trgovačkoj akademiji, kako se zvala u to vreme. Već 1948. imao sam priliku da budem na audiciji Radio Beograda gde sam je položio i tako sam se potpuno okrenuo muzici - kaže Cune Gojković.

Sinan Sakić je elektrovarilac, a Džej Ramadanovski ima diplomu autolakirera, a najviše se ponosi na šibicarski zanat.


- Nisam ni sanjao da ću biti pevač. Propevao sam slučajno, skupi se društvo, odemo u klub narodnjaka pijani, ja uzmem mikrofon, otpevam dve od Tome Zdravkovića, dve od Muharema Serbezovskog. Glupo mi je bilo da radim i u kafani za platu kada sam mnogo više para uzimao na ulici zahvaljujući šibicarskoj školi - iskren je Džej.


Autolakirerski zanat Džej je, inače, završio u domu za maloletnike "Vasa Stajić", a zatim se zaposlio u preduzeću Zmaj. Uskoro je uzeo radnu knjižicu jer mu "mala plata i život od sedam do tri" nikako nisu odgovarali. Vratio se ulici i šibicarenju, a slučajno poznanstvo sa tekstopiscem Marinom Tucaković odvelo ga je pred mikrofon.

Babica i poručnik

Malo je poznato, ali Usnija Redžepova je nesuđeni prevodilac arapskog jezika.
- Želela sam da studiram arapski i književnost i to je jedan od razloga zbog kojeg sam propevala. Moji su bili isuviše siromašni da bih i pomislila da idem za Beograd i studiram jer u Skoplju gde sam rođena nije bilo tog smera. Tako sam otišla u pevačice - kaže Usnija.

Vera Matović je završila učiteljsku školu, ali je jednom izjavila da joj je velika i neispunjena želja da bude trgovac. Za trgovce su se školovale i pevačice Dragana Mirković, Mira Škorić i Suzana Jovanović. Mira Škorić je završila i srednju baletsku školu. Buba Miranović ima diplomu babice, a završila je i srednju medicinsku školu, baš kao i Indira Radić koja je kao medicinska sestra radila u banjalučkoj bolnici.


Željko Šašić je završio srednju mašinsku školu, upisao fakultet fizičke kulture, ali je studije napustio zbog pevanja. Merima Njegomir završila je u Beogradu višu ugostiteljsku školu i srednju muzičku školu. Srednju ekonomsku školu završile su i Bisera Veletanlić, Marta Savić i Vesna Vukelić Vendi, koja se hvali da je dala i ispite na prvoj godini pravnog fakulteta.

Holivudske zvezde bez velike mature

 

Da se i bez diplome može ući u svet slavnih i bogatih, pokazuju i priče iz Holivuda.

 

Džoni Dep nikada nije maturirao. Napustio je školu kada je imao 15 godina jer je želeo da postane rok zvezda. Danas zarađuje milione dolara i smatra se jednim od najbogatijih glumaca na planeti.

 

Srednju školu je, zbog loše finansijske situacije, napustio i Džim Keri, ali i oskarovka Hilari Svonk "jer je što pre želela da počne da glumi".

 

Dru Barimor se takođe nalazi na listi slavnih bez diplome, koju nije stekla zbog problema sa drogom i alkoholom.

 

Paris Hilton nije maturirala jer je "niko nije terao". U Njujorku je završila samo prvu godinu srednje školu koju pohađaju deca bogataša. Džesika Simpson je napustila srednju školu kako bi se posvetila muzičku karijeri, koja joj je, "uz malu pomoć" reklamiranja poznatih brendova i sopstvene kolekcije, zaradila milijardu dolara. Slede je Britni Spirs i Avril Lavinj, koje su kao i Simpsonova, želele da se posvete karijeri.


Izvorinka Milošević je završila srednju saobraćajnu školu čiju diplomu nije dočekala Rada Adžić, odnosno Dara Bubamara jer je napustila klupu zbog pevanja. Srednjoškolsku diplomu imaju i Maja Marijana i Nada Topčagić, koje su završile kožarsku školu, a gimnaziju Ana Bekuta, Goca Tržan, Nataša Bekvalac, Dragan Kojić Keba...


Legenda pop muzike Đorđe Marjanović upisao je farmaciju, a kada je zapostavio knjigu, istovarivao je vagone na beogradskoj železničkoj stanici, radio kao inkasant u Radio Beogradu sve dok nije postao slavan i to bez dana muzičke škole!

Mnogi ne znaju da je Igor Lazić Nigor poručnik trgovačke mornarice, kao i da je Momčilo Bajagić Bajaga upisao književnost. Biljana Jevtić je nesuđeni inženjer mašinstva, pesma joj je kao i mnogim njenim kolegama bila draža od diplome.

Druga strana medalje

Pravnici i arheolozi

Neda Ukraden ima diplome dva fakulteta - pravnog i filološkog. Miloš Bojanić je završio saobraćajni fakultet, a Igor Starović je diplomirani arheolog. Suzana Mančić je diplomirala pravo, Gordana Stojićević veterinu, a Jasna Kočijašević, Tanja Banjanin i Sanja Maletić su pravnice. Zdravko Čolić je završio ekonomski fakultet, a prvi novac je stekao čisteći sneg i raznoseći gajbe piva po kafanama u rodnom Sarajevu.


Jedna od najobrazovanijih ličnosti u muzici je klarinetista Božidar Boki Milošević, koji je magistrirao na muzičkoj akademiji. On je dao odličan primer ćerkama Tijani i Kseniji, koje su takođe diplomirale na toj akademiji.

Visoko muzičko obrazovanje imaju i Kornelije Bata Kovač, Biljana Krstić, Sanja Ilić, Leontina Vukomanović, Željko Joksimović, Mari Mari, Zorana Pavić, Aleksandra Radović, Mari Mari, Lena Kovačević, Nataša Kojić i Ivana Jordan. Kompozitor Milutin Popović Zahar dogurao je do magistrature prava.


- Magistrirao sam međunarodno pravo i radio sam neko vreme kao pravnik u Energoprojektu. Muzika je uvek bila moja ljubav, a glavni krivac što sam se opredelio za pesmu bio je Duško Radović, koji mi je govorio da treba da radim posao koji će mi doneti sreću i zadovoljstvo, a to je muzika. Pored ovoga završio sam i srednju muzičku školu. Smatram da bez opšteg obrazovanja čovek ne sme da se uhvati u koštac sa bilo kojom umetnošću i da posao kojim se bavi mora da ima u malom prstu - kaže Zahar.

Nedelja 30.10.2011. 14:49
"Duško Radović Pre nego što popravite svet, popravite česmu u svom stanu. Svet bi bio mnogo srećniji i lepši kad bi svako samo popravio česmu ili makar zube."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online