Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 23.10.2011.
11:45
Vestionline A

Kršteni psi i osvećene limuzine

Neke moje koleginice slave slavu polugole, igraju na stolu, pa još pozovu fotoreportere kako bi sutradan slike objavile u novinama, to je bogohuljenje, kaže Vesna Vukelić Vendi.

Za pojedine popularne i estradne ličnosti otići u crkvu je kao obući najekskluzivniju versače ili dolče gabana haljinu. Da je u našem javnom životu zaista toliko vernika, koliko je onih koji se tako izjašnjavaju, mi bismo verovatno slušali muziku iz nebeskog carstva. Pošto je poslednjih desetak godina vera veoma moderna u Srbiji, ni estrada ne zaostaje da pokaže svoju ljubav prema Bogu. Za publiku se već podrazumeva da je voli.


Setimo se koliko je već zaboravljena Vesna Rivas 90-ih godina privlačila medijsku pažnju kad je u porti jedne beogradske crkve krstila svoje čivave.
- Krstila sam svoje kučiće i ne vidim šta je tu za sprdnju. U stvari nisam ih ja krstila, već su bili poprskani svetom vodicom - izjavila je tada Vesna Rivas, s kojom je žuta štampa slatko ispirala usta. Vesna je pokazala da religija i te kako može da bude marketinški eliksir, a da li je prava ili lažna u svetu reklama, ionako nije važno.


Bizarno je i to što je bivša supruga Đoleta Đoganija, Slađana Delibašić osveštala svoj automobil crni jaguar. Dobila ga je na poklon od tadašnjeg dečka Nikole Sandulovića, koji je posle raskida navodno tražio da mu vrati limuzinu, a ona nije htela ni da čuje. Na kraju je božja ruka omanula kod jaguara, jer su njime odjezdili nepoznati lopovi.

Ceca na ikoni

POHOD PO MANASTIRIMA: Seka Aleksić
 

Ako je zaista istina da Bog voli da kad-tad prigrli grešnike i pokajnike, onda je Vesna Zmijanac jedna od njih. Do sredine devedesetih godina ova pevačica je vodila raspusan život prepun ljubavnih avantura i alkohola. Spas od poroka našla je na Bukulji, gde se preselila iz Beograda. Na taj način ona tvrdi da se prosvetlila. Počela je da čita Bibliju.
Velika prašina se digla i oko Svetlane - Cece Ražnatović kada je naslikana kao Bogorodica na ikoni. Doduše, ikonu na kojoj je Ceca oslikana sa dekolteom i mikrofonom u ruci, naslikala je studentkinja fakulteta umetnosti, a mnogi su se tada zapitali s kojim ciljem se umetnik poigrao sa svetim likom kao što je Bogorodica. I Svetlana Ražnatović je, kao vernik, izrazila negodovanje zbog jednog ovakvog čina, objasnivši da je neprimereno igrati se sa svetinjom.
- Ne bih mnogo da komentarišem to što je urađeno. Da me je neko pitao, znao bi da ne želim da budem deo ovog projekta. Ne poznajem rad mladog umetnika niti ulazim u to da li je imao negativnu ili pozitivnu nameru! Mislim da mi nije mesto da budem predstavljena kao Bogorodica na ikoni, jer sam obično ljudsko biće koje ima i vrline i mane - izjavila j skrušeno Ceca.
Ipak, i Ceca je potezala Boga u ime karijere, pa je na koncertu održanom devedesetih godina na bini iza nje bio postavljen osvetljeni krst. Ražnatovićeva je opevala Isusa u pesmi "Isuse, daj mi lavlje srce", a sa poslednjeg albuma u pesmi "Dabogda umro na njoj" kune svoju suparnicu.

Manastirska terapija
Nataša Bekvalac je jedna od retkih pevačica koja svoja verska opredeljenja zadržava za sebe. Ipak posle saobraćajne nesreće u kojoj je teško povređen njen sada već bivši suprug Danilo Ikodinović javno je priznala da je pomoć i snagu našla u veri.
- Verujem da je Božja volja što je Danilo preživeo. Bila sam u jednom ženskom manastiru gde su me primili na sedam dana. Naravno, svaki čovek u teškim životnim trenucima više se okrene Bogu. Međutim, crkva i vera nisu hitna pomoć da im se obraćamo samo onda kad imamo problem - kaže Nataša Bekvalac.
I hrvatska pop pevačica Severina Vučković izjašnjava se kao vernik, korišćenje Boga u estradne svrhe joj ide odlično. S albumom "Zdravo, Marijo" našla se na žestokom udaru Katoličke crkve, koja smatra da je napravila parodiju hrišćanske molitve. Ona ističe da je pesma izraz njene religioznosti.
- Kad mi je teško, uvek sebi kažem: "Gospe, pomozi mi. Gospina slika visila mi je nad glavom do 18. godine, tako da niko ne može da ospori da sam vernik - rekla je Severina, koja je pre nekoliko godina ušla razgolićena u crkvu.
Da li je do sada bila iskreni vernik ili ne, ne znamo, ali pomoć kod Boga je zatražila i Seka Aleksić. Naime, ova pevačica provela je nekoliko dana u jednom manastiru Kuveždin na Fruškoj gori, pre odlaska na vantelesnu oplodnju. Ali, nakon što je objavljeno da se u manastiru nalazi čudotvorna ikona Bogorodice koja krvotoči, u manastir su pohrlili silni vernici, pa je Seka navodno zbrisala u manastir u Trebinju. U svakom slučaju, od reklame su profitirali i Seka i Kuveždin.
Vesna Vukelić Vendi kritikuje svoje koleginice na sva usta da skrnave pravu veru.
- Verujem u Boga, mada o tome ne treba pričati. Nervira me strašno kada neko slavi slavu, a ne zna ništa o tome. Neke moje koleginice slave slavu polugole, igraju na stolu, pa još pozovu fotoreportere kako bi sutradan slike objavile u novinama. Takve osobe šalju pogrešnu poruku. Strašno je kad se slava pretvori u teatralnost. To je bogohuljenje - kaže Vesna Vukelić Vendi. Međutim, nije precizirala da li se tokom posta i ona uzdržava od igranja na stolovima pod šatrom.
Danas je popularno da se i u tekstovima pesama pojavi Bog, anđeo, đavo, raj, pakao ili neki druga zvučna reč iz religije. Većina ljudi danas ima vrlo površno znanje o veri, tako da prihvataju stavove koje im nameću folk i rok zvezde. Postoje pesme u kojima se neki fudbaler ili pevač naziva bogom, kao u pesmi "Dejo, majstore". Kako strani, tako i domaći pevači prave dopadljive, pevljive pesme koje na koncertima peva hiljade ljudi. Oni u svojim pesmama mole Boga da im pomogne da ostvare emotivnu vezu ili da kazni bivšeg ili bivšu. Ima pesama u kojima se i psuje Bog kao u onoj "Neke su žene pratile vojnike" Riblje Čorbe. Pesma "Sve će to, o mila moja, prekriti ruzmarin, snjegovi i šaš" Bijelog dugmeta je cenzurisana zbog rečenice "a Hrist je bio kopile i jad", pa je umesto Hrista stavljeno on. Međutim, ostao je taj stih.


DRUGA STRANA MEDALjE
Moji su bokovi elektro-šokovi

Jelena Karleuša je ateista. Prvo je u spotu bila razapeta na krstu, što je Srpska pravoslavna crkva javno osudila, pa je kasnije simulirala seks sa hrišćanskim simbolom, čak ga je stavila među noge! Pošto su joj Madonine ludorije i te kako bile uzor, Karleuša je sebi dodala još jedan antihrišćanski bunt i pred koncert u Areni uradila plakat gde je na glavu stavila krunu od trnja, po ugledu na Isusa Hrista. Nedavno je dotična dama snimila i pesmu "Nova religija" u kojoj između ostalog kaže: "Moji, moji su bokovi elektro-šokovi, plava Šeherezada, posle mene sve u vodu pada, noćas, noćas se prvi put, neću prekrstiti." Na sve to Kareluša kaže:
- Ja sam ateista, ali nikako iz razloga zato što ne shvatam ili ne poštujem nečiju veru. Naprotiv, izuzetno cenim stav i razmišljanja drugih ljudi, svi oblici religije me zanimaju i dosta čitam o tome. Ipak, za mene je vera nešto drugo i pronašla sam je u sebi samoj, mojim ćerkicama, ljudima koji me okružuju.
Voditeljka Ana Mihajlovska ima i interesantnu teoriju zašto nije pobožna.
- Možda je Bog tu negde, samo da bismo se osećali bolje. Ako je zaista tu, blizu nas, onda mislim da to nije Bog, nego đavo! Tu i tamo verujem u sudbinu. Čini mi se da postoji nešto zacrtano i da mi delimično to možemo da korigujemo - tvrdi Ana Mihajlovska.

 

Važniji pupak nego mozak
Župnik Anđelko Kaćunko postao je prava medijska ličnost u Hrvatskoj, koji se u svojim propovedima ustremio na estradu.
- Seks, droga i rokenrol je protiv deset Božjih zapovesti. Magazinova pesma "Još se ne bih udala" spada u kategoriju onih koje su usmerene protiv deset Božjih zapovesti... Vrag hvata najpre žene u zamku, a to je savremena moda. Đavo toliko ističe telo, tj. ljudsko meso, kako bi čoveku odvratio pažnju od duha i uma. Zato je đavo postigao da je mnogim ženama važniji pupak nego mozak.
Ipak, Don Kaćunko je letos bio na promociji nove knjige Nives Celzijus, gde se pred okupljenima starleta izvijala na krevetu u donjem rublju i pevala "Gol, zabij mi gol, ja gola, ti gol...".


Sledbenik Sai Babe
Folk pevač Sinan Sakić ne krije da je već godinama sledbenik kulta Sai Babe, pa ga mnogi smatraju sektašem. Ovaj pevač je izjavljivao da je ponosan na svog gurua i svake godine zajedno sa vernicima iz celog sveta odlazio je kod njega na hodočašće.

Bog i seks
Najveća pop zvezda današnjice Madona je povela rat s katoličkom crkvom pre 20 godina kad je snimila spot u kojem se ljubi sa crnim svecem, koji je shvaćen kao crni Isus. U spotu je dodala stigmatske rane i polje zapaljenih krstova pred kojima pleše. Izbio je skandal i osuda Vatikana, a papa joj je zabranio da se pojavi u Italiji.
- Voditi ljubav sa svecem, što sam radila u spotu 'Like a pradžer", može vas i te kako učiniti strasnim. Ne znam zašto čovek ne bi mogao da veruje u boga i istovremeno ima visoke seksualne prohteve - ispričala je Madona.

 

 

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.10.2011. 11:54
Само још један у низу доказа какве ментоле (не)гледамо на тв. Сљедбеник Саи бабе... хахааа каква будала!
Nedelja 23.10.2011. 14:33
Zamolio bih vas da sklonite ovu cecinu sliku , jer je zgrazavajuca i vredja osecanja svakog Pravoslavnog Srbina.
Nedelja 23.10.2011. 13:18
strasno nemam reci...da povracas...muka mi je od naroda koji je ove kobile uzdigao na neki nivo svetica..A za ovu JK imam samo da kazem da ce zbog ovakvih stvari koje je cinila propovedajuci ateizam tako da padne da ce se za glavu uhvatiti...nemam nista protiv ateista to je licno opredeljenje ali sprdati se sa krstom crkvom to joj se nece dobro vratiti...nek samo uziva u sjaju i raskosi to je Bozje iskusenje a kad je bude stiglo..zivi bili pa videli...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online