Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 27.12.2009.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Krajišnik glasniji od harmonike

Folk pevač Bora Drljača ovih dana ulazi u studio da bi snimio 53. album. Kako je izračunao, mogao bi sa svojim pločama za Novu godinu da okiti oveću šumu na planini Grmeč, u selu Donja Suvaja, gde je rođen 29. avgusta 1941. godine.

Bora Drljača sa Dejanom Ćirkovićem Ćirom i Slavicom Ćukteraš
 

Iako je duboko zašao u sedmu deceniju života, i pre godinu dana ostao bez supruge Vere, stari vuk se ne predaje, putuje, snima, grabi život...
 

Dosad je po desetak puta gostovao u Americi, Kanadi i Australiji, Evropa mu je postala tesna, kaže da ima prijatelje na svim kontinentima, da će za njega uvek biti žute proje dok ga služe grlo i zdravlje, pa se budućnosti ne plaši, a prošlosti se rado seća. Malo ko nije čuo za njegove pesme "Nema raja bez rodnoga kraja", "Mala moja iz Bosanske Krupe", "Plači, mala, plači, ost'o sam na Rači" i mnoge druge koje njegovi Krajišnici pevaju, kaže, i na Severnom polu. Uz osmeh i cigaretu koju pali samo uz kafu, Bora Drljača počinje svoju priču:
 

"Mercedes" i ja vršnjaci

Bora Drljača je poznat po tome da voli automobile, menjao ih je, kaže, kao neudata devojka gaće, ali mu je "mercedes" omiljena marka.
"Imam 'mercedes' koji je star koliko i ja, prošao sam s njim sito i rešeto i ne da mi srce da ga prodam, ili udam, ili bolje rečeno oženim. Star 'mercedes', star ja... Ali, mnogi ne znaju da sam među prvima u Beogradu vozio 'BMW', tu alu od automobila smo imali samo Slobodan Santrač i ja, a kasnije još dvoje-troje njih. Moju Veru sam tim automobilom odveo prvi put na more. Obožavala je taj auto", priča Bora.

"Prvu pesmu 'Za ljubav tvoju mladost sam dao', snimio sam 1967. godine za beogradski 'Jugoton'. Ne mogu da kažem da sam tako počeo, jer sam bio slavan već od malih nogu. Otac Branko mi je kupio tamburicu, onu ličku, sa četiri žice, pa sam obilazio sela i tamburao, zabavljao gorštake na prelima i poselima. Rano sam napustio kuću. Srednju poljoprivrednu školu sam završio u Bačkoj Topoli, a onda se zaputio u Beograd i upisao agronomiju na Poljoprivrednom fakultetu. Sećam se da mi je tetka Janja, kod koje sam stanovao, rekla: 'Boro, dušo, Beograd je opasan grad, drž' se nauke, mani se pevanja, ne juri ženske, prevešće te žednog preko vode.' Ja bez pesme nisam mogao, postao sam član KUD-a 'Žikica Jovanović Španac', a onda počeo da pevam u tada čuvenom ansamblu 'Srbija', koji je nastupao širom bivše stare Jugoslavije."

Pavaroti iz Donje Suvaje
"Zapazio me je Mića Živković, tada poznati organizator gotovo svih muzičkih priredbi, pa me je odveo u kuću čuvenog harmonikaša i kompozitora Miodraga Todorovića Krnjevca, da me on upozna i čuje kako pevam. Sećam se da me je Krnjevac odmerio kao da ću da boksujem, a ne da pevam. 'Au, koliki si, ako imaš glas kao stas biće dobro. Ajd', da te čujem!', rekao je maestro i razvukao harmoniku. Počeo sam da pevam i u jednom trenutku nadglasao harmoniku. Poznato je da mogu da pevam i kao operski pevač Pavaroti, dokazao sam to u jednoj emisiji 'Grand parade', na televiziji Pink. Krnjevac mi je rekao: 'Dobro je, odličan si, samo da ti nađemo pesmu' i iz hrpe nota izvadio 'Za ljubav tvoju'. Snimio sam tu pesmu u Studiju 5 Radio Beograda, u Niškoj ulici", seća se Bora.
 

Bora Drljača
Singlica se zavrtela i "pozlatila" se čak četiri puta, a Bora je, kaže, postao vuk spreman da smaže sve dotadašnje zvezde koje su pevale po beogradskim kafanama, a bilo ih je mnogo.
 

"Ma, ja se to samo šalim. Po beogradskim kafanama i restoranima pevali su majstori. Gde god da mrdneš, čuješ muziku. U restoranu "Gradski podrum" pevao je legenda Toma Zdravković. Često sam odlazio tamo, jer mi je Toma rado prepuštao mikrofon, govoreći mi: 'Hajde, Boro, pevaj. Gosti su počeli da razbijaju čaše, daj da ih nateramo da seku vene". U restoranu 'London' pevala je Silvana Armenulić, u 'Zoni Zamfirovoj' goste je zabavljao Aca Matić. A, tek ženske, nije se znalo koja je lepša ili lepše peva, da li Lepa Lukić ili Ljiljana Govedarević ili Snežana Đurišić... Išao sam da ih slušam, i u svaku sam bio zaljubljen", veli šeretski Bora.
 

Juriš provodadžika
U to vreme iselio se iz stana tetke Janje i živeo kao podstanar u gotovo svim delovima Beograda. Snimio je pesme "Verenica", "Danijela"i "Nevernica", koje su se non-stop emitovale na radiju, pa su gazdarice zaključile da je ljubitelj žena, a uz to i momak za ženidbu.

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 27. 12.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online