Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 03.09.2011.
08:15

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Jeftina zabava ugušila dobre note

Nekad su muzički festivali bila odskočna daska mnogim zvezdama poput Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića, Tereze Kesovije, Đorđa Balaševića... Danas su festivali skoro potpuno zaboravljeni, tehnološki napredak je doneo neke nove vidove zabave koje ljudsku kulturu određuju na drugi način.

NEKAD SU FESTIVALI BILI DOGAĐAJ GODINE: Đorđe Marjanović

Pojava rijaliti programa, gde pevački talenat može da izbije preko noći, bacila je u zasenak mnoga muzička takmičenja, jer su "zabavniji" za gledaoce, ali i jeftiniji. Novo vreme donelo je tako muzici i nove standarde, neki tvrde mnogo niže nego nekad.


U Srbiji danas postoji samo festival zabavne muzike u Vrnjačkoj Banji. Mnogi se sa setom sećaju Beogradskog proleća i Mesama. Pre nekoliko godina prestala je da postoji i Beovizija, festival na kojem se birao naš predstavnik na takmičenju za najbolju pesmu Evrovizije.


Muzički kritičar Petar Janjatović smatra da su festivali propali pre svega zato što je opao kvalitet muzike.


- Prvi i osnovni razlog za nestanak festivala je što se scena zabavne muzike istopila u našoj zemlji. Nema dobrih i jakih pesama, ali i autora koji mogu da iznesu festival. Međutim, jedan od razloga je i kriza, jer treba sakupiti novac za festival, a sponzora je sve manje - kaže Janjatović.

Aca Lukas i Lepa Brena na Grand festivalu
 


Nekada su festivali bili jedino mesto na kojem je mladi pevač mogao da se pokaže publici. Vremenom su se pretvorili u parade kiča i skandala. Da ni u prošlosti nije bilo sve idealno i da je sumnja bila česti pratilac muzičkih nadmetanja, svedoči i pevač Miki Jevremović:
 

- Pevao sam na više od 300 festivala i više od 100 puta pobeđivao. Svaka čast ko ih je izmislio. Takmičili smo se, ali i družili, provodili. Pet puta sam osvajao nagradu za najbolju interpretaciju na Splitskom festivalu, ali prvu nagradu stručnog žirija nikad. Stajao sam 1978. blizu mesta gde su prebrojavani glasovi. Video sam kada je voditelj Oliver Mlakar zaokružio našu pesmu kao pobedničku. Odjednom, stiglo je 250 glasova iz Australije za mog prijatelja Olivera Dragojevića i on je izbio na prvo mesto. Tada sam prvi put u životu želeo da napravim skandal i da medijima predstavim kako se lažiraju rezultati. Moj brat Zoran me je smirio. Rekao mi je: "Burazeru, idi na binu i održi im čas pevanja."

Čak ni prvo Beogradsko proleće, koje je imalo premijeru 17. aprila 1961. godine, nije prošlo mirno. Po odluci žirija pobedio je Dušan Jakšić sa kompozicijom "Čerge". Nije dugo uživao u trijumfu jer se nakon finalne večeri desetak hiljada ljudi okupilo ispred sale Doma sindikata zahtevajući pobedu Đorđa Marjanovića. On je izašao pred obožavaoce koji su ga na rukama odneli do Terazija gde je bez ozvučenja priredio koncert.

Flamingosi na Beoviziji 2006.
 


Đorđe je tako postao moralni pobednik ovog takmičenja.


Oživljavanje Beogradskog proleća najavljeno je u maju ove godine, kada su na 50. jubilarnom festivalu pred oduševljenom publikom nastupili Đorđe Marjanović, Leo Martin, Radmila Karaklajić, Beti Đorđević, Nada Pavlović, Tereza Kesovija, Anica Zubović, Željko Samardžić...

U Subotici je do pre 20 godina održavan najmasovniji omladinski festival čijem su pobedniku širom bila otvorena vrata jugoslovenske estrade. Na ovom takmičenju karijere su počeli Kornelije Kovač, Kemal Monteno, Josipa Lisac, grupe Van Gog, KUD Idijoti, Kerberi... Nisu nastupali samo Zdravko Čolić i Bijelo dugme, ali su bili u publici.

Beovizija je verovatno ugašena za sva vremena, a u pamćenju ljubitelja muzike najviše je ostala po skandalima. Skandal, nameštaljka i prevara bile su tri reči koje su se najčešće čule posle Beovizije 2006. kada je u još uvek zajedničkoj državi Srbija i Crna Gora prvo mesto osvojila podgorička grupa "No name" zahvaljujući pristrasnom glasanju četvoro crnogorskih članova osmočlanog žirija. U bekstejdžu je buktao verbalni rat srpskih i crnogorskih pevača i malo je nedostajalo da dođe do tuče.

Na Evroviziju u Atinu nije otišao niko, a Danijel Alibabić, nekadašnji pevač grupe "No name", nekoliko godina kasnije je izjavio da se "stidi klasične nameštaljke" i da mu je žao što su bili žrtvovani.

Željko Joksimović i Jelena Tomašević
 


I posle Beovizije 2008. digla se žestoka prašina. Goca Tržan je izrazila sumnju da je Željko Joksimović, autor pobedničke pesme "Oro" u izvođenju Jelene Tomašević, uticao na rad žirija. U emisiji na Radio Pingvinu izjavila da je sukob interesa to što će Joksimović na Evrosongu u Beogradu voditi program i imati mini šou:


- Iako poštujem Željka Joksimovića i kao izvođača i kao autora, moram da kažem da sam pre nekoliko godina doživela istu stvar na festivalu Sunčane skale u Herceg Novom. Znam da se tada sto posto moralo glasati za Željkovu pesmu i da je ona morala da pobedi. Jedan gospodin koji je bio u žiriju ove godine na Beoviziji, ali i te godine u žiriju na hercegnovskom festivalu, kasnije mi je pokazao poruku na mobilnom koju mu je poslao lično Joksimović, a u kojoj je pisalo: "Nemoj da se igraš, znaš za koga treba da glasaš". Beovizija je festival na kojem se vrti veoma puno para, pobednik se unapred zna, a klanovi ubiraju materijalnu korist. Na Beoviziji se ne krve izvođači, već lobiji - Braja, Graja i razni drugi...


Željko Joksimović je u istoj emisiji odgovorio Goci Tržan:

- Mislim da ne postoji sukob interesa, jer ja ne mogu ni na koji način uticati na javnost i naterati je da glasa za Jeleninu pesmu...

Beovizija se ugasila pre dve godine, a njenu lepšu stranu predstavlja pobeda Marije Šerifović, koja je potom na Evrosongu 2007. u Helsinkiju pobedila sa pesmom "Molitva".

Kada je reč o narodnoj muzici, u Srbiji su opstali Grand festival i festival u Vrnjačkoj Banji. Na njima uglavnom učestvuju anonimni pevači i nekadašnji učesnici rijaliti programa, tako da stručnjaci smatraju da nisu ni bleda senka nekadašnjih muzičkih nadmetanja. Jeftina zabava je očigledno potisnula kvalitetne note.  

Loši matematičari

 

Mladen Vojičić Tifa je na ovogodišnjim Sunčanim skalama u Herceg Novom izgubio prvo mesto samo za dva poena i to, kako su objavili neki mediji, zbog greške u brojanju glasova. Kada je švedskoj grupi Kjupid uručena nagrada za prvo mesto - automobil nisan mikra i 10.000 evra za snimanje spota za pobedničku pesmu, organizatori su se navodno uhvatili za glavu kada su shvatili da greškom Tifina pesma "Ne vjeruj nikom" nije pobedila.
 

- Ne znam tačno šta se desilo, ali su mi na neku foru uzeli sedam bodova s kojima bih pobedio. Pričao sam s voditeljima i mnogim ljudima i svi se slažu da mi je pobeda nepravedno oduzeta - kaže razočarani Tifa.


 

Tuča zbog Tike taksiste


Pre tri godine na generalnoj probi za Grand festival potukle su se pevačice Mina Kostić i Indira Aradinović Indi. Mina je sedela i pila piće, a kada joj je Indi prišla, skočila je kao oparena i ščepala je za kosu. Indi je uzvratila udarac i nastala je teška makljaža. Pramenovi kose su leteli unaokolo, čupale su se, grebale i udarale pesnicama. Tek posle nekoliko minuta momci iz obezbeđenja su uspeli da razdvoje raščupane, izgrebane i besne pevačice. Ova tuča nije imala profesionalne motive, već je izbila zbog izvesnog taksiste Tiosava Sretenovića Tike, bivšeg Mininog muža, sa kojim se Indi u to vreme zabavljala.


Dora i tračevi


Hrvatsko takmičenje Dora na kome se bira predstavnik za Evroviziju, po mišljenju tamošnjih gledalaca podseća na rijaliti šou jer tročlani žiri komentariše nastupe. Sajt index.rt piše da je "HTV osim što je dovela gomilu anonimusa od kojih većina uopšte nema sluha, prisilila gledaoce da prilikom predstavljanja slušaju njihove biografske podatke, poput toga koliko se neko 'proteže u visinu' i koliko su takmičari teški". I Dora svake godine bruji od tračeva i skandala.

 

Majine 24 pobede

 

Maja Nikolić je debitovala na Pjesmi Mediterana 1993. godine i čak 24 puta je pobeđivala na festivalima.

 

- Beogradu nedostaje dobar muzički festival sa simfonijskim orkestrom, koji mnogo košta, a nema dovoljno sponzora. Upravo sa simfonijskim orkestrom bi dobri pevači mogli da dođu do izražaja - smatra Maja.

DRUGA STRANA MEDALjE

Sanremo, događaj za sva vremena

Festival italijanske kancone u Sanremu punih šest decenija protiče bez skandala. Koncept ovog takmičenja ne priznaje šablone. Sa nestrpljenjem ga čekaju i oni koji ga vole i oni koji ga ne prate. Festival u Sanremu diktira tokove zabavne muzike u Italiji jer se na jednom mestu okupljaju poznati muzičari, producenti, direktori diskografskih kuća, televizijskih i radijskih stanica, novinari, kritičari...

Od njihovog izbora zavisiće kako će izgledati top liste, ko će se na njima visoko plasirati, a ko će svoju šansu tražiti neke naredne godine. Bez obzira na to da li su na festivalu bili prvi ili poslednji.
 

Budžet manifestacije iznosi čak 14 miliona evra. Za glamur su zadužene voditeljke Elizabeta Kanalis, italijanska glumica iz Sardinije, koja je poznata zbog romanse sa Džordžom Klunijem i Belen Rodriges, Italijanka argentinskog porekla, model i sve popularnije TV lice, Glavna zvezda je ipak Đani Morandi, vremešni zabavljač i pevač, koji je bio pobednik na Sanremu 1987.
 

Tradicionalno na festivalu gostuju i međunarodne zvezde. Ove godine je publiku oduševio holivudski glumac Endi Garsija, pevajući "Cuba Libre".
 

Nezavisno od takmičarskog dela festivala, publici je podjednako važan i revijalni deo. Gotovo svi učesnici koji se takmiče imaju zadatak da otpevaju neki italijanski evergrin hit.

Subota 03.09.2011. 12:33
Malopre sam komentarisao članak o visini honorara Balaševića za nastup na "Danima piva" u ZR,pa bih iskoristio priliku da se nadovežem na tamnošnji komentar i istovremeno podsetim autora ovog teksta da muzički festival nije bio "odskočna daska" Balaševiću. On je još 1978.sa grupom Žetva napisao Yu mega hit singl "U razdeljak te ljubim" koji se prodao u preko ondašnjih,a bogami i današnjih fantastičnih 180.000 primeraka! Ne znam koju sledeću glupost Đole da izvali (poput one nesmotrene izjave da priča iskvaren maternji jezik,fakat,majka mu je bila hrvatica) ja ne mogu da ga mrzim! Gledam i naročito slušam samo njegov umetnički aspekt,a za ostalo me baš zabole...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online