Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 13.08.2011.
14:07
Z. Tmušić - Vesti A

Noć kad "slavuj iz Mrčajevaca" ima čudnu moć

Pevao je Miroslav Ilić pred hiljadama saboraša kao da se vratio u jesen sedamdesetneke, a počeo je pesmom "Voleo sam devojku iz grada".

Ne može mu niko ništa - ni godine ni estradni dušmani! Jednostavno, od "slavuja iz Mrčajevaca" Šumadija, a i šire, nemaju danas boljeg slavuja. Videlo se to, i čulo, preksinoć na velikoj bini na stadionu pored Belice, u srcu Dragačeva, u Guči, četvrte saborske večeri. Pevao je Miroslav Ilić pred hiljadama saboraša kao da se vratio u jesen sedamdesettreće i sve govorio: "Tek smo počeli", dok se dole, iz prvih redova sve skandiralo, "majstore, majstore".


A počeo je "Pesmom o pesmama" (voleo sam devojku iz grada, beše tada i više nikada, baš u jesen sedamdeset neke, šetali smo kraj Morave reke), nastavio sa "Ova noć", te potom, uz pratnju orkestra Miše Mijatovića i hora od hiljade saboraša nastavio sa hitovima "Nije život jedna žena", "Šumadija", "Rastanka se našeg sećam". I, tako, sve do iza ponoći.

Čuva tradiciju


- Ja sam u Guči kao kod kuće, kao kod najdražeg. Pa, ja sam iz Mrčajevaca, ova muzika teče mojim venama. Svaki narod, pa i jedan mali, jadan i čemeran kao mi, Srbi, mora da sačuva svoju tradiciju, a Guča to radi na najbolji mogući način - u dahu je rekao Miroslav nekoliko minuta pre nego što će ga dočekati hor od skoro 20.000 ljudi.

Guča je u mojim genima, u mom srcu i ovde sam uvek davao i davaću sve od sebe! Volim Guču jer ona je nešto najlepše srpsko! - reče "slavuj" u pauzi koncerta i dodade kako će doći i iduće godine.


Dok je ređao svoje hitove, u publici haos. Jedni, pored drugih, u kolu Francuzi, Srbi, Englezi, Mađari, Slovenci, Srbi, Poljaci, Holanđani. Svi piju pivo i svi jedva drže ravnotežu:

- Ne volim narodnjake, ali ovaj čovek je kralj, jer peva prave narodne pesme, rođene ovde, a ne tamo na Bosforu ili u Grčkoj i na Kubi! - reče Saša Vujović iz Lučana, koji je zajedno sa saborašima iz Evrope igrao uz ritam "Joj Rado, joj Radmila".


Luda noć na stadionu pored Belice počela je malo ranije, koncertom kralja svetske trube, Dejana Petrovića i njegovog Big Benda. Svirali su za svačiju dušu, i francusku i englesku i srpsku, dokazujući da trubom jednako uspešno mogu da skinu "Gimme, Gimme", "Sing it back" i "Rekla nana da mi daš".


- Ove godine rešio sam da se ne takmičim, nego samo ovako, za dušu publike. A imam je! - pohvalio se Dejan koji je, poput Bobana Markovića, odlučio da u Guči ne svira za nagrade nego za aplauze.


U trubačkom šampionskom špilu, odnosno u programu pod nazivom "Pobedili su, zaslužili su", na trubačkoj pozornici se našao i Ekrem Mamutović koji je sa orkestrom Bakije Bakića takođe zapalio publiku, pogotovo sa "Užičankom" na južnjački način. Gučom, livadama, pivom i nesanicom opijene saboraše dodatno je razgoreo i orkestar Dragana Ignjića sa "Đurđevdanom" i još nekoliko domaćih trubačkih hitova.
Zaista, bila je to luda noć u carstvu trube! Nastavljena je, a gde bi dugo, nego na ulicama i od šatrama Guče, gde se do zore prkosilo krizi i gde su neki Englezi posle dosta muke savladali osnovu filozofije života u Srba: "Ne može nam niko ništa".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online