Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 31.07.2011.
17:18

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Naoružani muževi i opasne kafane

Svetlana Ražnatović udala se za Arkana, Jelena Karleuša je bila u strasnoj vezi sa Zoranom Davidovićem Ćandom, Goca Božinovska ni danas ne može da prežali ubijenog supruga Zorana Šijana.

Srpska estrada odavno je arena u koju se ulazi za novac i zbog novca, a najlakši je put do trona i razbijenih zuba. Mnoge srpske estradne zvezde sukobile su se sa zakonom zbog svojih poroka, mahinacija ili veza sa kriminalcima. Srpska folk ikona izdržava kaznu u kućnom zatvoru. Viši sud u Beogradu doneo je presudu da se pevačica Svetlana - Ceca Ražnatović i njena sestra Lidija Veličković-Ocokoljić zbog protivpravnog prisvajanja novca od transfera 10 fudbalera FK Obilić u inostrane klubove kazne sa osam meseci, odnosno četiri i po meseca kućnog pritvora. Sestre nose elektronske narukvice oko članka na nozi, a moraće da plate i novčanu kaznu od milion i po evra, u tri rate.


I obračun države sa narko-klanom Darka Šarića podigao je prašinu na estradi, jer je do javnosti doprlo da je mnogo srpskih estradnih zvezda blisko je sarađivalo i družilo se sa braćom Darkom i Duškom Šarićem, a neki su uživali i zaštitu ove moćne crnogorske porodice. Neki su samo poslovno sarađivali sa Šarićima, pevali za honorare na njihovim zabavama i proslavama, što nije kažnjivo, ali neki su imali i "specijalne aranžmane".

Ne sećam se njegovog lica


O ljubavnom životu Jelene Karleuše s početka karijere nije se ništa znalo dok nisu počeli da je viđaju sa Zoranom Davidovićem Ćandom, biznismenom za kojim se vukao rep da je umešan u trgovinu narkoticima i ukradenim automobilima.


- Nije tačno da se Ćanda bavio prljavim poslovima, bio je fin i pristojan mlad čovek kakvog bi svaka cura poželela da ima. Uostalom, naša veza je kratko trajala, čak se više ne sećam ni kako je izgledao - priznala je Jelena.


Ćanda je ubijen marta 2003. u sačekuši, dok se vraćao sa sahrane svog brata po biznisu Branislava Lainovića Dugog. Jelena ni jednom rečju nije prokomentarisala Ćandino ubistvo, a danas je udata za fudbalera Duška Tošića.

 

Mnogi tvrde da estrada u vreme stare Jugoslavije nije postojala, samo autostrada, Ibarska magistrala, gde se u brojnim restoranima, kafanama i birtijama dokazivalo da li znaš da pevaš ili ne. U Beogradu i drugim većim gradovima na svakom koraku bile su kafane i restorani u kojima je treštala novokomponovana narodna muzika.

Prilikom policijskih racija, pištolje smo im krili u muzičkim instrumentima. Zato su uvek bili galantni i nije bilo incidenata u lokalu, a mi muzičari bili smo zaštićeni kao beli medvedi.


Ni pevač Hasan Dudić ne krije svoje veze sa svetom podzemlja.


- Mlađi beogradski mafijaši dobro znaju ko sam, i ko su mi prijatelji, a s onima koji su sada pokojni sam se družio. Sa čuvenim Đurom Radonjićem poznatijem pod nadimkom Grof, držao sam splav restoran Viktorija na Savi. Dolazili su na zabave poneki žešći klinci koji su tražili kavgu, pa smo Grof i ja morali pesnicama da ih ubeđujemo da budu mirni. Sa Toletom Filipovićem i Grofom držao sam svojevremeno ekskluzivni noćni klub u hotelu Putnik na Novom Beogradu. Bio je stecište najuglednijih Beograđana, ali i mafijaša, onih najpoznatijih čije su biografije obelodanjene u knjizi "Vidimo se u čitulji", pa neću da im pominjem imena. Nažalost, jedne noći je u gužvi i tuči ispred hotela 1995. ubijen Mihajlo Divac. Ubrzo je policija na nečiju anonimnu prijavu napravila raciju i isprebijala mnoge goste u klubu, morali smo da ga zatvorimo - priča Hasan.


Mnogi smatraju da korene sprege estrade i kriminala ipak treba tražiti u činjenici da su u to vreme krupniji kriminalci iz jugoslovenskih zatvora liferovani u inostranstvo i da su tamo obavljali dodatne poslove za Državnu bezbednost i za to bili dobro plaćeni. U domovini su mogli nemilice da troše zarađeni novac na žene, kafane i muziku. Hasan Dudić tvrdi da su već tada započele mnoge intimne i sponzorske veze između estradnih zvezda i kriminalaca, ali da je u interesu i jednih i drugih bilo da o tome ćute.

Sporadični nestašluci estradnih zvezda krajem osamdesetih godina danima su punili stranice dnevnih novina i šarene stampe, od droge i alkohola do prodaje deviza.

Pravi početak crne lavine ipak je vezan za pojavu turbo-folka i izbijanje građanskog rata 90-ih koji je Jugoslaviju bacio na kolena. Na scenu je sa ratišta i stratišta stupila nova klasa biznismena sa bogatstvom o čijem poreklu nije smelo ni da se šuška, a kamoli govori. Estradni poslenici nisu ni hteli ni smeli da odbiju da pevaju na njihovim svadbama i veseljima, jer su bili bogato plaćeni i zastićeni na trnovitom estradnom putu. Grudvu koja se pretvorila u lavinu bacile su najpre estradne dame.

DRUGA STRANA MEDALJE
Pesma za gladne i bolesne


Lepša strana estrade su zasigurno humanitarni koncerti na kojima učestvuju najpoznatije estradne zvezde. Decenijama unazad muzičke manifestacije su često posvećene renoviranju ili izgradnji bolnica, vrtića, staračkih domova... Najsvežiji primer je humanitarni koncert održan nedavno u Beogradskoj areni. Sredstva od prodaje karata organizatori su namenili za pomoć porodicama pogođenim zemljotresom u Kraljevu, a pred publikom od 15.000 ljudi nastupili su Aca Lukas, Seka Aleksić, Aco Pejović, Zorica Brunclik, Marija Šerifović, Ana Kokić...


- Odrastao sam u siromašnoj porodici, željan svega, rano sam počeo da sviram klavijature, pevam i zarađujem. Zbog toga odlažem sve obaveze kada treba da pevam za nekog ko je bolestan ili gladan - veli Aca Lukas.


- Obožavam decu, kad god mi se pruži prilika pomoćiću da im detinjstvo bude srećno. Borac sam za ženska prava ,tako da sam spremna svakog trenutka da učestvujem u bilo kojoj akciji za renoviranje ili izgradnju sigurnih kuća za ugrožene žene - kaže Jelena Karleuša.


Dragana Mirković je u decembru prošle godine održala humanitarni koncert u Centar Sava, na kojem je prikupljeno 2.400.000 dinara za invalide i obezbeđivanje kolica, slušnih aparata i ostalih neophodnih pomagala.


Prošlog meseca je Sergej Ćetković održao koncert u Centru Sava, a sav prihod namenjen je transplantaciji srca 24-godišnje Marijane Ševo iz Novog Sada. U njen fond Ćetković je namenio i prihod sa DVD-ija sa snimkom njegovog decembarskog koncerta u Areni.

Svetlana-Ceca Ražnatović udala se za Arkana koji je ubijen u beogradskom hotelu Interkontinental. Jelena Karleuša bila je u strasnoj vezi sa Zoranom Davidovićem Ćandom koji je ubijen. Radojka Adžić, poznatija kao Dara Bubamara, bacila se u naručje novosadskom kriminalcu Lazaru Dugaliću Lakiju. Goca Božinovska ni danas ne može da prežali svog ubijenog supruga, kontroverznog biznismena Zorana Šijana. Lela Andrić bila je udata za Srđana Adžemovića Adžima koji je, prema navodima policije, bio pripadnik mafijaškog Zvezdarskog klana. Džej Ramadanovski hvalio se svojim prijateljstvom sa Arkanom, a rokeri Oliver Mandić i Toni Montano šepurili su se u uniformi Srpske dobrovoljačke garde. Za pevača Acu Lukasa se pričalo da je zbog astronomskih dugova počeo da se druži sa sumnjivim tipovima. Uhapšen je 2003. u operaciji Sablja zbog posedovanja dva revolvera bez dozvole. Žestoko se ljutio na novinare koji su mu, kaže, posle toga stalno podmetali vezu sa vođama Zemunskog klana.


- Bio sam ovisnik o kokainu, u kockarnicama sam ostavio milione maraka, pevao sam kriminalcima, ali to ne znači da sam se sa njima bratimio. Sada sam estradna zvezda bez poroka, nemam šta da krijem i zato me ostavite na miru - poručio je Lukas javnosti.


Ljubav prema komandantu


Ljubavna priča između Cece Ražnatović i najpoznatijeg ratnika srpskog podzemlja i nadzemlja Arkana biće jednoga dana zasigurno filmovana. Upoznali su se u septembru 1993. u Erdutu, gde je pevala samo za njega.


- Kada sam ga ugledala, pala sam na teme - pričala je Ceca kasnije.
 

Dve godine su krili svoju vezu, a onda stali pred matičara. Na medeni mesec nisu otišli, komandant Arkan je sa svojom dobrovoljačkom gardom krenuo na ratište. Vratio se kao novokomponovani biznismen i osnovao Stranku srpskog jedinstva. Ubijen 15. januara 2000. godine u hotelu Interkontinental.


- Godinu dana posle njegovog ubistva nisam izlazila iz kuće, da sam mogla, ofarbala bih i zidove u crno - govorila je neutešna Ražnatovićeva udovica.


Estradna slava Svetlane Ražnatović nije se smanjivala, naprotiv. Čak i kada je uhapšena 17. marta 2003. u akciji Sablja, jer je u njenoj kući pronađen arsenal oružja, njeni fanovi su lili suze i palili sveće za njeno zdravlje. U zatvoru je provela 121 dan, ispitivana je i zbog veza sa vođama zemunskog klana, ali su te optužbe kasnije povučene. I pored kratkotrajnih ljubavnih veza, Ceca nije prestala Arkana da kuje u zvezde. Ali, nerado govori o vezama sa žestokim momcima sa kojima su je pre Arkana viđali, o Goranu Bojoviću Amonijaku koji je likvidiran 1992. i Dejanu Marjanoviću Šabanu, koji je izrešetan 1996, godinu dana posle njenog i Arkanovog venčanja.


Arkanova trojka


Džej Ramadanovski, Oliver Mandić i Toni Montano bili su Arkanova estradna trojka i glavna podrška u kampanji koju je poveo za mesto u Vladi Srbije kada je odnovao Stranku srpskog jedinstva. Džej ne želi mnogo o tome da priča.


- Ja sam Dorćolac, bivši sitni kriminalac, džeparoš i šibicar, tako da mi nije nikada bilo teško da se družim i razumem krimose. Družio sam se sa njima, pevao im, ali mi nije na pamet padalo da muvam drogu i nosim pištolj.


Džej ipak retko pominje rođaka Isu Leru, poznatijeg kao Džamba, koga su Arkanovi ljudi pretuki u kockarnici palate Beograd, i koji je posle toga nestao. Šuškalo se da zbog toga Džej nije smeo da odbije ni jedan Arkanov poziv i poslovnu ponudu.


Pevač Oliver Mandić i danas se hvali da je bio pripadnik Arkanove garde u ratu, bio je intendant i slikao se u maskirnoj uniformi gde god je stigao. I njegov kolega Toni Montano obukao je rado uniformu dobrovoljačke garde. Toni je pre rata odbio da služi JNA i zbog toga odležao neko vreme u zatvoru, ali je, kako kaže, kao pripadnik "A garde" dokazao da je rodoljub i patriota.

Pucaj kad zakucaju


Porodična vila pevačice Goce Božinovske prepuna je uramljenih fotografija njenog pokojnog supruga Zorana Šijana, koji je 27. novembra 1999. izrešetan mecima. Upoznali su se u Herceg Novom i venčali posle dva dana.


- Počeli smo od nule, zajedno smo se mučili i sticali. Zoran nije voleo da ja pevam bagri, posle jednog nastupa u Bosni, kada smo se automobilom vraćali kući, rekao mi je: "Od danas ti više ne pevaš, ja ću sa svojih 10 prstiju da zarađujem za život, muško sam... Nisam klonula duhom ni kada je u kuću počela da dolazi milicija i vrši pretres. Zoran mi je govorio: "Nemoj da ih pustaš, evo ti pištolj, pucaj kada zakucaju na vrata".


Goca i Zoran su osam godina bili u braku, a onda je on ostavio zbog 15 godina mlađe žene. Ubijen je tri nedelje nakon razvoda sa Gordanom. Udovica i danas poriče njegovu umešanost u sumnjive poslove.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online