Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 25.02.2011.
17:51
J. Antonijević - Vesti A

Dinkić broji pare, ostali ćute

Bivšem ministru ekonomije Mlađanu Dinkiću Organizacija muzičkih autora Srbije SOKOJ isplatiće u junu 3.215 evra na ime autorskih prava i korišćenja njegove tri pesme tokom 2009.

Mlađan Dinkić dobro zarađuje i kao kompozitor
 

Numere "Te noći smo se potukli zbog nje", "Kako si lepa" i "Uvek te đavo nađe lakše nego ja", koje je napisao za "Pilote", prema listi SOKOJ-a, našle su se među 10 najslušanijih, pa ispada da su njegove pesme popularnije od hitova Cece Ražnatović, Jelene Karleuše, Lepe Brene i ostalih zvezda.

Pevači, a posebno kompozitori su ogorčeni i ljuti jer većina dobija siću ili ništa za svoj rad, ali niko ne želi da o tome javno govori jer ne valja se zamerati ministru, pa makar on bio i bivši.

- SOKOJ ne određuje čija je pesma najslušanija, već se lista pravi na osnovu izveštaja emitera (radio i TV stanica). Važno je reći da se ne vrednuje isto spisak pesama sa nacionalnih televizija i lokalnih TV stanica. Da li će autor dobiti autorski honorar (tantijeme) uslovljeno je emitovanjem njegovog muzičkog dela, a dokaz su muzičke košuljice koje su za nas finansijski dokument na osnovu kojih se prikupljeni novac od autorske naknade raspoređuje - kaže za "Vesti" Aleksandar Kovačević, direktor SOKOJ-a.

U pres-službi bivšeg ministra tvrde da on nije najplaćeniji autor u Srbiji i i da nije bilo nikakvog političkog uticaja na SOKOJ.

Dragan Brajović Braja, autor brojnih hitova za najpoznatije pevače - od Nataše Bekvalac do Tijane Dapčević, nije iznenađen ovim podacima, ali je zaprepašćen da se nijedna njegova pesma nije našla na listi ni među prvih dvadeset.

Dragan Brajović Braja
 

- Šta reći, osim - tako nam je kako nam je. Ja sam deset godina najizvođeniji autor, a nijedna moja pesma nije u tom užem izboru. A onda se pojavi ministar i odmah se sve tri njegove pesme nađu na listi najslušanijih. Mislim da se pare koje se pominju da će dobiti nenormalne i pitam se od koga će i za šta on da dobije novac, kad ja kao najuspešniji kompozitor ne dobijam ništa. Podela novca je u junu, pa ću sačekati da vidim hoće li se nešto promeniti do tad.

Kompozitor i muzičar Zoran Živanović Žika iz "Zane" član je SOKOJ- a 30 godina i nije zadovoljan radom ove organizacije. On ističe da je u SOKOJ-u potrebna čistka jer se dosta zaostaje za zemljama u okruženju gde su pitanja autorskih prava rešena.

Zoran Živanović Žika

- Nisam kompetentan da pričam o delima Mlađana Dinkića, ali ne mogu da verujem da Oliver Mandić i Bora Đorđević, koji imaju fantastična dela, nisu ni u prvih 30 po njihovoj listi slušanosti. To je prosto nemoguće! Moja dela se dnevno emituju po stotinu puta, pa ništa nemam od toga, a ispada da je Dinkić neki plodan autor. Već smo zakazali sastanak u SOKOJ -u i ukoliko ne prihvate naše zahteve, veći deo autora će preuzeti stvar u svoje ruke. Nema nam druge - kaže Živanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online