Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 05.02.2011.
14:03
V. Tasić, S. Đurić - Vesti A

Pevači kriju honorare kao zmija noge

Većina pevača poslednjih dve godine žali se na sve manje posla, pa samim tim i manje pare, iako se trude da u javnosti sačuvaju brižljivo građenu sliku kako mnogo rade i dobro zarađuju. Kada se povede priča o novcu i visini honorara, kao da ih neko dirne u oko, jer priznati da ne zarađuju kao nekada smatraju za poraz. Istinu o stvarnim zaradama znaju samo oni, kao i gazde lokala koje ih angažuju, ali sve ostaje u domenu strogo čuvane poslovne tajne.

Šaban Šaulić na jednom slavlju
 

- Nedavno me je vlasnik jedne diskoteke zamolio da kontaktiram sa Nemanjom Stevanovićem i Milenom Ćeranić jer je hteo da ih angažuju. Porazgovarao sam sa njima, a onda čoveku preneo koliko traže. Nemanja nastupa za 1.800, a Milena za 1.500 evra. Poslodavac se slatko nasmejao uz konstataciju da bi im jedva dao po 500 evra jer smatra da više od toga ne zaslužuju - priča poznati estradni menadžer, moleći da mu ne spominjemo ime jer bi ga iznošenje realnog stanja na estradi kada su u pitanju honorari pevača moglo koštati saradnje sa mnogim izvođačima.


Kako se priča po estradnim krugovima, o zaradi od preko 1.000 evra za veče većina pevača može samo da sanja. Posebno mladi i još uvek neafirmisani pevači. Ništa bolje ne prolazi ni starija garda, pa Vesna Zmijanac, kako pričaju njene kolege, u kafani svoje prijateljice Zorice Marković, nastupa za 500 evra za veče. Istina, oko 1.000 evra po nastupu ona zaradi na gostovanjima u Bosni i Evropi.
 

Kralj na ceni

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić je i dalje na ceni, pa ne odustaje od svojih honorara. Kako otkriva jedan poznati menadžer, nedavno je pevao na svadbi u okolini Smederevske Palanke i za sat vremena zaradio je 7.000 evra! Ali, zato je pet sati čekao bakšiš od 300 evra, jer danas nikome nijedna para nije za bacanje.

 

- Ni muž mi nije ulazio moj džep, pa neće ni novinari. Zaista je neukusno pričati o tome! - rekla je besno Vesna Zmijanac kada smo je pozvali da proverimo ovu priču i spustila slušalicu. Nešto pričljivija bila je Goca Božinovska, ali ni ona nije želela ni za živu glavu da otkrije visinu honorara za koji nastupa.


- Ni ja nikoga ne pitam kolika mu je plata! Zarada kod pevača je individualna stvar, a visina honorara zavisi i od toga koliko si popularan, pa samim tim i tražen. Ako si više popularan ulaz je 20 evra, a za one malo manje popularne je 10 evra. Lično uvek sam za saradnju i lako se dogovorim oko cene nastupa - kaže Goca Božinovska.


Iako to ni slučajno ne bi javno priznali, mnogi pevači najčešće pevaju i za nekoliko stotina evra. Isto se priča i za stare vukove poput Ere Ojdanića ili Bore Drljače, koji su često zadovoljni sa samo nekoliko stotki po nastupu.

Stop, nema priče o parama: Zorica Marković i Vesna Zmijanac
 


Kako tvrde menadžeri koji ugovaraju poslove, pevači uglavnom "ne znaju gde su" pa svoje realne, tržišne cene po nekoliko puta uvećavaju. Njihovim cenama kafedžije i vlasnici lokala se slatko smeju i poručuju da za te pare mogu da pevaju samo u sopstvenom kupatilu. Ali, postoje i oni koji su spremni da svoje honorare prepolove ne bi li zaradili bar nešto. Tako je nedavno Zlata Petrović za gostovanje na jednoj svadbi tražila 2.000 evra, ali domaćin veselja nije bio spreman toliko da plati. Umesto Zlate, svatovima je pevala Goca Božinovska za duplo manje para.

POVEZANE VESTI

Subota 05.02.2011. 22:14
Njihov svet je jadan i lazan,sami sebe hvale jer nema ko.Najgluplja izjava decenije je Karleusina da samo ona i Madona imaju iste cipele.Curka teska,kao i ostali olos na estradi.
Nedelja 06.02.2011. 14:20
Za 500 evra bih pevao citav vikend bez pauze. Ali radi mog ruznog glasa bi mi se platilo za to, da ne pevam.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online