Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.01.2011.
21:14
S. Đurić - Vesti A

Lavovi i Vile za male Srpčiće

Po ugledu na holivudske zvezde koje se takmiče ko će neobičnije ime dati svom detetu i srpski pevači naslednicima daju sve neobičnija imena, kako ne bi zaostajali za svetom. Tako se sve češće u knjigu rođenih upisuju Atine, Nike ili Laure, dok se stara srpska imena zaboravljaju. Moda neobičnih imena koje poznate ličnosti biraju za svoju decu nisu novina na estradi, jer važno je biti drugačiji po svaku cenu.

TATINA MEZIMICA: Ljubiša Stojanović i Silvana sa sinovima Andrejom, Sergejem i ćerkom Elom Mitom
 



Tako su Jelena Karleuša i njen suprug fudbaler Duško Tošić svoje ćerke nazvali Atina i Nika, po grčkim boginjama mudrosti i pobede. Kreatorka Suzana Perić svoju ćerku je nazvala Tifani, po čuvenom filmu Odri Hepbern "Doručak kod Tifanija". I voditeljka TV Pink Snežana Dakić želela je da se njena ćerka razlikuje od druge dece bar po imenu, pa joj je dala ime Laura.
 

Melina i Haris Džinović sa sinom Kanom i ćerkom Đinom

Trend da se deci daju neobična imena davno je počeo kod nas, ali poslednjih godina uzima sve više maha. Sinovi slavnog glumačkog para Branke Petrić i nedavno preminulog Bekima Fehmijua zovu se Uliks i Hedon.

Sin pevačice Indire Radić zove se Severin, dok je Vesna Zmijanac za svoju ćerku izabrala neobično i arhaično ime Nikolija. Imena za žensku decu su nešto maštovitija, pa je Zdravko Čolić ćerkama dao ime Una-Zvezdana i Lara, dok je Milica Alma ime jedne od ćerki Radeta Šerbedžije.


Njegov kolega Miki Manojlović ćerku je nazvao Čarna, a Aljoša Vučković pak ima ćerku Leanu, dok je njihov kolega Voja Brajović naslednici dao ime Iskra.

Istoričar Predrag Marković smatra da dajući deci neobična imena poznate ličnosti kod nas i u svetu time žele da budu originalni, da pokažu kosmopolitizam ili obrazovanje ili politički stav.
 

MAŠTOVITI POLITIČAR: Čedomir i Jelena Jovanović sa ćerkom Anđelijom Fej

Ipak, najneobičnije ime ćerki je ovih dana dao pevač Oliver Mandić koji je ćerku nazvao Hana Cola.

I sportisti takođe vođeni svojim svetskim idolima daju deci neobična imena. Sportski par Snežana i Đorđe Pantelić nisu se mnogo dvoumili kada ćerki dali ime Manja. Evropska fudbalska zvezda Marko Pantelić ćerke je nazvao Ingrid i Alegra.

Verovatno najzanimljivije, ali i najduže ime svom nasledniku nadenuo je hrvatski kantautor Darko Rundek, čiji se sin zove David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest.


Što se tiče imena maštovit je bio političar Čeda Jovanović, čiji se deca zovu - Mihajlo Lajf, Jana Hart, Zora Fejt i Anđelija Fej, dok se sin violinistkinje Tijane Milošević i Kikija Čauševića zove Aljoša Fivos.

I Haris Džinović nadenuo je svom sinu neobično ime - Kan, Ljubiša Stojanović Luis ima ćerku Elu Mitu, dok je Isidora Bjelica sina nazvala Lav Grigorije, a ćerku Vila Evanđelina.

Onur u Beogradu


Turska serija "1001 noć" ostavila je za sobom neizbrisiv trag u Srbiji. Danas skoro da nema opštine u Beogradu u kojoj matičari nisu upisali bar jednog Onura, ime glavnog lika u seriji. Moda davanja neobičnih imena deci nije zastupljena samo kod poznatih ličnosti, već i kod običnih ljudi koji deci smišljaju najneobičnija imena.


- U proteklih mesec dana upisali smo bar tri Onura. Međutim, u istom periodu imali smo i druga neobična imena za koja ne znamo odakle potiče ideja, kao što su Andona, Vila, Ivi, Silvi, Karlo i Zaga - kaže Nemanja Đurović, matičar iz opštine Zvezdara.

Utorak 18.01.2011. 21:23
Човјека не красе имена него дјела али сам за наша српска имена, каквих будала има да дјеци дају имена са сапуна и детерџената, о серијама да и не говорим!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online