Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.01.2011.
15:16
S. Đurić - Vesti A

Slavlje kod kuće uz česnicu i pečenje

Najradosniji hrišćanski praznik Božić većina pevača će tradicionalno provesti u krugu porodice. To je ujedno i dan kada većina pevača ne radi.

Otkako zna za sebe Maja Nikolić ovaj praznik provodi u krugu porodice uz tradicionalne božićne običaje.


- I ove godine Božić slavim sa decom. To je najradosniji pravoslavni praznik i tako se osećam. Za Božić nikada ne radim. U mojoj kući se ne slavi Nova godina jer to za mene nije pravoslavni praznik. U mojoj kući poklone donosi Božić Bata, a ne Deda Mraz. Tako sam i ove godine za moje najmilije pripremila božićne poklone - kaže Maja i dodaje: - Nikada neću zaboraviti Božiće kada smo moj brat Marko i ja bili deca. Moj deda je bio sveštenik, pa smo Božić uvek nekako posebno slavili, a tako sam naučila i moje sinove.


Njena koleginica Goca Božinovska najradosniji praznik provodi kod kuće sa decom i bliskim prijateljima.


- Za Božić nikada ne radim jer smatram da svako ko poštuje tradiciju tog dana treba ostane kod kuće i obeleži ga onako kako nalažu naši običaji. Uvek spremam česnicu, pečenje, kolače, a pomažu mi deca, koju sam naučila običajima vezanim za slavljenje Božića, što pamtim kao najlepši praznik iz detinjstva - kaže Božinovska.

Prvo muško u kući


- Postila sam ceo post i pričeštim se na božićno jutro. Ovaj praznik u mojoj kući ima veliki značaj, okuplja se cela naša porodica, tradicionalno se priprema svečani ručak. To je tako kod mene od detinjstva kada nam je tog uvek uvek bila puna kuća. Mama sada dolazi kod mene kući, na Badnje veče baca orahe u kući i sve ostalo što ide uz to. Ujutro na Božić prvi u kuću dolaze Jovan i Stefan, sinovi moga brata koji su položajnici. Dobro je da u kuću prvo uđe muško, a ja ih posle darujem. Posle toga se lomi česnica i iznosi na sto bogat ručak - kaže Jovana Tipšin.


Jelena Broćić će 7. januara biti kod kuće sa suprugom i sinom, a sutradan putuje u Hamburg gde će nastupati na slavlju koje organizuje Srpska pravoslavna crkva u tom gradu.


- Na dan Božića sam kod kuće i tako je svake godine i nikada ne radim. Na Badnji dan i Božić uvek sam nekako posebno raspoložena, obuzme me neka sreća. Božić proslavljam na isti način kao i kada sam bila dete. Ranijih godina išli smo kod mojih roditelja, ali smo ove godine odlučili da ostanemo kod kuće jer sutradan putujem u Nemačku, a moj sin Vasilije dan kasnije na zimovanje sa vrtićem. Prvi put se odvaja od nas, pa mi je neobično - kaže Jelena, koja pored obilja hrane i kolača vodi računa i o ponašanju.


- Taj dan se posebno trudimo da ne bude vike i dreke u kući, da smo raspoloženi i da prođe sve u miru.


Poštujući tradiciju i Bora Drljača praznik provodi kod kuće.


- Uvek sam za Božić kod kuće i slavim ga sa sinovima. Uvek me obuzme nostalgija i neka seta, jer me Božić asocira na vreme kada ovaj praznik provodio sa porodicom na našem ognjištu u rodnoj Suvaji. Sećam se, kad sam bio dete u našoj kući uvek je vladalo posebno raspoloženje za Božić. Iz kuće sam poneo običaje, pa tako i ove godine lomim česnicu, kuvam cicvaru. Posle ručka kod kuće idem kod rođaka - kaže Bora Drljača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online