Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 27.11.2009.
12:07
S. Đ. - Vesti A

Kriza i skandali gase "Beoviziju"?

Javni servis RTS, kao nosilac prava za izbor srpskog predstavnika na "Evrosongu", razmatra mogućnost promene načina izbora predstavnika Srbije. Koji je razlog za ovu promenu u RTS-u ne žele da kažu.

Bez loših iskustava: Ivana Jordan

Igor cukrov i Tonči Huljić na "Dori"

 

Optužbe na račun Huljića


Osim Hrvatske, koja ima takmičarski festival pod imenom "Dora", većina zemalja bivše Jugoslavije predstavnika bira ili na osnovu ponuđenih kompozicija ili se odabere jedan pevač za koga se namenski pišu pesme i bira najbolja. Makedonci su nekoliko puta menjali način izbora svog predstavnika, ali se nijedan nije pokazao kao uspešan zbog "mršavog" plasmana na "Evrosongu" poslednjih godina. I "Doru" prate brojni skandali, a prošle godine mnogi hrvatski pevači javno su optužili Tončija Huljića tvrdeći da je namestio pobedu Igoru Cukrovu na "Dori".

Kako se priča po estradnim kuloarima, najveća televizijska kuća u Srbiji želi da stavi tačku na brojne skandale koji su poslednjih godina pratili "Beoviziju", festival na kome je biran predstavnik Srbije. Kao jedan od razloga pominje se i svetska ekonomska kriza, koja nije zaobišla Srbiju, pa ni RTS. Na koji način će biti izabran predstavnik Srbije na "Evrosongu" koji će se 25, 27. i 29. maja 2010. godine održati u Norveškoj, biće poznato za nekoliko dana.

- Dogovaramo se šta bi bilo najbolje. Još nismo definitivno odlučili da li ćemo srpskog predstavnika birati kao i prethodnih godina na "Beoviziji" ili na neki drugi način, kako to rade zemlje u okruženju. Postoje razni predlozi, a konačni rezultati dogovora u RTS-u znaće se za nekoliko dana - rekla je Duška Vučinić-Lučić, PR Javnog servisa RTS.


Prva "Beovizija" održana je 2003. godine na inicijativu Marine Tucaković i zamišljena je kao takmičarski festival na kome se bira predstavnik, tada zajedničke države Srbije i Crne Gore, na "Evrosongu". Godinu dana kasnije posle 12-godišnje pauze na najveće evropsko muzičko takmičenje vratili smo se sjajnim plasmanom Željka Joksimovića, koji je sa pesmom "Lane moje" osvojio drugo mesto u Instanbulu. Međutim, narednih godina "Beovizija" se pretvorila u poprište brojnih svađa, skandala i nameštanja, pa ne čudi što je RTS odlučio da nešto konačno promeni.

Dosta joj takmičenja: Ivana Peters

Ivana Peters sa grupom "Negativ" na "Beoviziji" je nastupila dva puta, ali više nema nameru da se na ovakav način bori za mesto predstavnika Srbije na "Evrosongu".
- Ne bih više učestvovala na festivalu "Beovizija" jer ne želim više ni sa kim da se takmičim. U pevanju, po mom mišljenju, nema takmičenja. Tako da ovaj način izbora za mene nije nimalo primamljiv - kaže Ivana.


Podrška obožavalaca: Aleksandra Radović
Aleksandra Radović važi za jednu od najboljih srpskih pevačica, koja je na početku karijere priznala da priželjkuje da Srbiju predstavlja na "Evrosongu". Međutim, nikada se nije prijavila za takmičenje.


- Ne bih se takmičila na "Beoviziji" jer meni ne odgovara način na koji se organizuje ovaj festival i izbor srpskog predstavnika na "Evrosongu" - rekla je Aleksandra. Srpski obožavaoci najvećeg muzičkog takmičenja u Evropi na brojnim internet forumima i sajtovima smatraju da bi Aleksandra bila sjajan predstavnik Srbije na "Evrosongu" i donela našoj zemlji dobar plasman.


Ivana Jordan do sada se dva puta takmičila na "Beoviziji" i to 2006. godine sa numerom "Lazarica" i godinu dana kasnije sa pesmom "Bomba".


- Ja lično nemam loša iskustva sa "Beovizijom" i ponovo bih učestvovala. Zašto da ne - kratko je rekla Ivana.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online