Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
0
Sreda 10.11.2010.
13:31
Vestionline A

"Hamlet" sa mirisom pečenja

Šabac je kraj Prvog svetskog rata dočekao jadan i tužan, u ruševinama i bez polovine svojih stanovnika, ali njegovi preživeli žitelji ipak nisu mogli bez pozorišta. Prve poratne predstave izvodile su se u malim kafanskim salama "Mira-Mare", "Lafa" i "Pivnice", a varoške novine su najavljivale da će se za predstave, bioskopske, pozorišne i koncertne, preurediti i bašta Velike Kasine.

Hrvatsko narodno pozorište u Šapcu 1938. godine
 


Zalaganjem inženjera Tucakovića, u toku leta 1921. godine, a uz pomoć Aleksandra Bajića, vlasnika hotela "Pariz", podignuta je prava pozorišna zgrada "koja posle Beograda važi kao najbolja u zemlji".

Jugoslavija u malom


Između dva svetska rata u Šapcu je prikazano više od 300 različitih komada, među kojima je bilo i onih kratkih, šaljivih, ali i odličnih, klasičnih drama, a bilo je i savremenih predstava koje su se u to vreme izvodile u Beogradu i Zagrebu. Šapčanima su iz tih gradova, kao i iz Ljubljane, Sarajeva, Subotice, Novog Sada, Niša, Leskovca dolazila pozorišta igrajući predstave svojih kuća, koje su se Šapčanima toliko dopadale da su glumci ostajali i po dva meseca. Uz beogradske pozorišne prvake, igrali su i zagrebački, među kojima su tada najpoznatiji bili Ljubiša Jovanović i Josip Puškec.

Pisalo se i da "pozorište ima vrlo lepu salu sa 800 mesta, među kojima ima 24 lože uzdignute na jednom balkonu. 'Pariz' ima sopstveno osvetljenje, koje ne zavisi od gradskog, tako da je svetlost u svako doba osigurana".

Nova dvorana otvorena je komadom "Ajša" Svetozara Ćorovića, ali je zanimanje za predstave bilo toliko da su i sale u boljim hotelima dobro služile. Od 1934. stalna scena je postojala i u Zanatskom domu, u kome je dvorana i bila namenski građena za pozorišne predstave i stalno se u tom pravcu modernizovala. Ipak, pozorište je i dalje imalo kafansku atmosferu.

Prostor bliži glumcima imao je dvadesetak redova stolica, dok se ostatak popunjavao stolovima i stolicama. Za vreme predstave moglo se puštiti, piti, naručivati gurmanluci sa roštilja, tako da se počesto događalo da se, na primer, uz Hamleta i slične antologijske komade publikom širio sladunjavi miris pečenog mesa i duvana, a dešavalo se i da sudbinsko "biti ili ne biti" prolazi uz zveket čaša i šaputanje gostiju dok naručuju sledeću turu.

Revolucionarni obrt je doneo Pozorišni odsek Šabačke narodne knjižnice, kada je jula 1936. uklonio kafanski inventar iz dvorane dok je davao prestave, što je gromko pozdravio Šabački glasnik: "Ističemo za primer Pozorišni odsek koji čini istinski napor da se jedna prava umetnička priredba ne posmatra preko čaše i flaše na stolovima".
 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online