Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Petrović

Manojlo Petrović, rođen u selu Brgule kod Vareša, kaže da je on peto koleno od pretka Petra Ratkovića koji se prvi doselio u ovo mesto sa granice Crne Gore i Hercegovine, bežeći pred turskim poterama, zbog čega su menjali slave i prezimena. I odmah uvodi u priču "neke Laliće" koji su se doselili u njegovo selo iz Banjana u 17. veku, valjda u želji da dokaže da su i oni iz Banjana. Pri tom izričito navodi da Lalići slave Sv. Nikolu, a njegovi Petrovići Sv. Jovana.

Ako se od nas kao stručnih lica traži konkretan odgovor, tada i pitanje treba da bude konkretno, a rezultati do kojih čitaoci dođu na svoj način trebalo bi da budu "transparentni" sa činjenicama, a ne plod nagađanja i domišljanja, pa, u principu, takve podatke i ne uzimamo u obzir.


U selima centralne Bosne postoji bar nekoliko tragova koji govore o Petrovićima i to na nekoliko različitih strana. To su Petrovići u Vlaškovu koji slave Nikoljdan i srodnici su sa Nikolićima u Mrakovu i Gori. Doselili se iz Hercegovine. S druge strane, Šikuljaci u Karauli nekada su se prezivali Petrovići i Marinkovići.

Otac im je došao na Vlaškovo, a prezime su dobili po mestu Šikulji, u planini gde su boravili. Ne znaju starije poreklo. Slave Đurđevdan. Dimići, Čakari i Kubatlije su, prema istraživaču Sarajevskog Polja, Pop-Risti Trifkoviću - Lalići i Jokići iz Banjana (od Miljanića) i srodnici sa istoimenim porodicama u Kobiljem Dolu, Osijeku, Petrovićima, Ričici i Sarajevu. Svi slave Nikoljdan.


U mestu Dvor su Petrovići, starinom Vrlješi iz Hercegovine i zajedničkog su porekla sa Dragićima u Ribarićima i Jovićevićima u Bioči. Oni, međutim, slave Jovanjdan. U samoj Hercegovini ima Ratkovića u Zupcima kod Trebinja i u Batkovićima i Miljevićima kod Nevesinja, u Gabeli i Ljubinju.

Starinom su iz Ozrinića odakle su "zbog neke krvi" pobegli, pa se raseljavali na razne strane i slave različite slave - Đurđevdan, Nikoljdan i Petkovicu. Ovo su samo neki od putokaza za istraživače-amatere koji na kraju dođu u slepu ulicu, ne dovodeći činjenice u vezu sa pravim precima.


Istina je da u plemenu Banjani postoji selo Petrovići i da je jedna od njihovih plemenskih slava Jovanjdan, tako da nije isključeno da su preci našeg čitaoca prošli kroz Banjane i dobili ovu slavu kao novu, ali su pre toga boravili na nekim drugim prostorima.

U Bratonožićima, plemenu koje se formiralo u oblasti između Morače i Vasojevića, Veruše i Brskuta u čija se najstarija odseljena bratstva ubrajaju se Ratkovići u Moračicama. Petrovića ima i danas kao jednog od ogranaka Progonovića u Klopotu. Interesantno je da jedan deo plemena slavi Nikoljdan, a drugi Jovanjdan.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online